Boy Uzatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

03.06.2021
2.143
Boy Uzatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Boy uzatma ameliyatı uzman bir doktor tarafından genel anestezi altında gerçekleştirilen 1,5-2 saatlik bir operasyondur. Operasyon epidural anestezi ile de yapılabilir. Bu durumda hasta ameliyat sırasında uyanık olacaktır. Anesteziden sonra uzatılacak olan kemik enine ikiye kesilir. Bu işleme osteotomi adı verilir.

Kemik kesildikten sonra bacak birkaç farklı sabitleme cihazıyla stabilize edilir. Kesilen kemik bir cihaz yardımı ile yavaşça ayrılır. Bu bölgede yeni kemik dokusu oluşması ve büyümesi için cihazdaki pimler toplamda 1 milimetre olmak üzere Günde 4 kez kemiğin uzatılmasını sağlar. Kemik uçları arasındaki boşluk arttıkça vücut, bu boşluğu doldurmaya yönelik yeni kemik dokuları üretmeye çalışır. Oluşabilecek herhangi bir travmayı engellemek için kemik sabitleme cihazlarıyla desteklenir ve hasta bu dönemde koltuk değnekleri ile yürür. Bu ilk aşamadır.

İkinci aşamada ise oluşan kemik sertleşir. Konsolidasyon aşaması olarak da adlandırılan bu aşamada hasta yavaş yavaş bacakları üzerine durmaya başlar ve koltuk değneği olmadan yürür. Röntgen filmi çekilerek kemik dokusunun tamamen iyileşip iyileşmediğini bakılır. Eğer ki kemik dokusu iyileşmiş ise fiksasyon cihazı çıkarılır. Boy uzatma ameliyatı sonrasında hasta 2 gün hastanede kalır.

Boy Uzatma Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?

Boy uzatma ameliyatı için büyümenin tamamlanmış olması gerekir. Boy uzatmak isteyen kişilerin 18 ya da 20 yaşını doldurmuş olmaları gerekir.

Eğer ameliyatı tedavi amacıyla uygulanıyorsa alt sınır olarak 3 yaş belirlenmiştir. Çeşitli sağlık sorunları sebebiyle ya da cücelik gibi problemleri olan çocuklar 3 yaşından sonra boy uzatma ameliyatı olabilir. Çocuklarda genetik hastalıklar ya da bebeklikte geçirilen hastalıklar sebebiyle boy kısalığı ya da cücelik meydana gelebilir. Bu hastalıkların yanı sıra hormonal bozukluklar, çocukluk döneminde görülen böbrek hastalıkları ve beslenme bozuklukları da boyda kısalığa sebep olabilir. Küçük yaştaki çocuklarda operasyon genellikle iki veya üç aşamada gerçekleştirilir. 10 yaş sonrasındaki çocuklarda ise boy uzatma ameliyatı tek seansta yapılabilecek bir işlemdir.

Boy uzatma ameliyatın üst sınır ise 50 yaş olarak belirlenmiştir.

Bebeklerde kalça çıkığı belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Ameliyatla Boy En Çok Kaç Cm Uzar?

boy uzatma ameliyati ne kadar etki eder

Ameliyatla boyun ne kadar uzatılabileceği ameliyatını hangi teknikle yapılmasına bağlıdır. Hastanın boyunun ne kadar uzatılmasını istediğine göre uygun bir operasyon tekniği seçilir. Boy uzatma ameliyatı ile boyda 7 ya da 10 santim kadar bir uzama sağlanır.

Bu uzaman 2 ay içerisinde gerçekleşir. Kaval kemiğine ve uyluğa yapılan operasyon yapılması ile boyda 15 cm kadar bir uzama elde edilebilir.

Ameliyatla Boy Uzatma Teknikleri Nelerdir?

Boy uzatma çeşitleri external fiksasyon, iternal fiksasyon ve kombine teknik şeklinde 3 sınıfta gruplandırılabilir. Kademeli boy uzatma teknikleridir.

İlizarov sirküler fiksatör boy uzatma tekniğinde kesilmiş olan kemiğin içine teller geçirilir. fiksatörlere kemiğin içerisinden geçirilen terler tutturulur ve gerdirme ile boy uzatma işlemi gerçekleştirilir. Ekstremite uzatma operasyonu olan ilizarov tekniğinde günde en fazla 1 milimetre olmak üzere kemik ve yumuşak dokunun birbirine uzaklaştırılması sağlanır. Ayrılan bölgede yeniden kemik dokusu oluşur.

Bu teknik aynı zamanda açık ve kaynamayan kırıkların tedavisi için de kullanılmaktadır.

Kombine boy uzatma tekniğinde ise hem kemiğe hem de bacağın dışına cihaz yerleştirilir. Bu teknikte uzatma işlemi 2 ya da 3 ay boyunca sürmektedir. 3 aydan sonra bacağın dışındaki bölüm çıkarttılar. Bacağın içinde yerleştirilmiş olan intramedüller çivi eğer talep edilirse yapılacak bir operasyonla kemik tam olarak kaynamış ise çıkarılır.

Bu teknik ile tek seansta yaklaşık 7 santimlik bir uzatma sağlanır. Alt ve üst bacağa uygulanması sonucunda yaklaşık tek seferde 14 santimlik bir uzatma elde edilir.

Precice intramüdüller teknikte motorlu çivi kemik içine yerleştirilir. Bu çivi uzaktan kumanda ile kontrol edilir. Böylece uzatma işlemi yapılır. Kemik tamamen kaynamış ise yerleştirilen çivi çıkarılabilir. Alt ve üst bacağa uygulanması halinde 12-15 cm kadar bir uzaman elde edilir. Tek seansta ise 8 cm kadar bir uzama sağlar.

Precice stryde tekniğinde ise precice intramüdüller tekniğindeki gibi bir çivi bacağa yerleştirilir. Precice intramüdüller tekniğinin üst versiyonudur.

Holyfix yöntemindeyse kemiğe dışarıdan tek taraflı çiviler takılır. Bu çiviler holyfix adı verilen cihaza bağlanır ve boy uzatması yapılır. Kol ya da bacak için uygulanabilen bu uygulamada 5’er cm’lik uzama elde edilebilir.

Skolyoz tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Boy Uzatma Ameliyatı Sonrasındaki Süreç Nasıl İlerler?

boy uzatma ameliyati sonrasi surec

Ameliyattan sonraki iyileşme süreci kişiden kişiye farklılık gösterir. Ameliyattan sonra hasta anestezi etkisinden çıktıktan sonra belli bir miktar ağrı hissedebilir. Doktor tavsiyesi ile verilen ağrı kesiciler ya da ilaçlar ile bu ağrıların önüne geçilmesi mümkündür. Hasta anestezi etkisinden çıktıktan sonra kısa süreli olarak yürütülmelidir. Böylece kan dolaşımı sağlanır ve ödem oluşumu ortadan kalkar. Ameliyattan sonraki süreçte ağır kaldırmaktan ya da çok fazla ayakta durmaktan kaçınılmalıdır. Çok fazla ayakta durmaktan kaçınmak gerektiği gibi çok fazla hareketsiz kalmaktan da kaçınılmalıdır. Hareketsiz kalmak iyileşme sürecini yavaşlatır.

Hasta ameliyattan sonra kullanılan tekniğe göre 2 ya da 7 gün içinde hastaneden taburcu edilebilir. Normal hayatında dönmesi yaklaşık 3 hafta sürer. Ameliyattan sonraki süreçte fizik tedavi ile iyileşme hızlandırılmalı, kas ve eklem dokusu güçlendirilmelidir. Yeni kemik dokusu oluşumu için kalsiyum önemlidir.

Boy uzatma ameliyatı sonrası beslenme planına mutlaka kas ve kemik dokusunu güçlendirecek gıdalar eklenmelidir. Sabitleme cihazı, ameliyat olan birey yetişkin ise yaklaşık 6 ay, çocuk ise 3 ay kadar kalacaktır. Çocuklarda kemik ve doku yenilenmesi, büyümesi süreci hızlı gelişir. Yetişkinlerde bu süreci kalsiyum takviyesi ile desteklemelidir.

Eğer boy uzatma işlemi kemik içi cihazlarla yapılıyorsa cihaz yerleştirilirken açılan kesilerin pansumanına dikkat etmek gerekir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.