Prostat Ameliyatı Nasıl Yapılır?

16.07.2021
1.842
Prostat Ameliyatı Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Prostat ameliyatı uygulaması hastanın durumuna göre değişiklik gösterebilir. Prostat ameliyatı için birden fazla uygulama yöntemi mevcuttur ve bu yöntemlere karar vermek için öncelikle doktorun kişiyi detaylı bir şekilde muayene etmesi gerekir. Birçok kriter ameliyatın uygulanma şekli için büyük önem taşır. Prostat bezinin büyüklüğü, prostat kanserinin hangi evrede olduğu ve kanserin ne kadar yayıldığı gibi durumlar incelenerek uygulanacak işlemin çeşidi belirlenebilir.

Yapılan fiziki muayenenin ardından ameliyatına karar verilen hasta birkaç gün önce düzenli olarak kullandığı ilaç varsa buna ara vermelidir. Her ameliyatta olduğu gibi prostat ameliyatında da önceki gece su dahil hiçbir besin tüketilmemelidir. Ameliyattan sonra kişinin iyi bir dinlenmeye ihtiyacı olduğu için iş ve günlük hayatla ilgili bazı düzenlemelerin önceden yapılması kişiye kolaylık sağlar. Ameliyat yapılacağı sabah doktor tarafından hastaya verilen ilaçlar içilir ve bağırsağın boşaltılması amacıyla lavman yapılır.

Prostat ameliyatı genellikle genel anestezi ya da belden aşağı uyuşturma olacak şekilde gerçekleştirilir. Hastanın durumuna göre doktor kapalı ya da açık şekilde prostat ameliyatını yapar. Eğer açık ameliyata karar verilmişse kanama miktarı daha yüksek olacağı için kan desteği unutulmamalıdır. Prostat ameliyatından sonra hasta bir odada anestezi etkisinin geçmesini bekler. Hasta odaya alındıktan sonra durumu kontrol edilir ve eğer ağrısı olursa ağrı kesici ilaçlarla buna önlem alınmaya çalışılır.

Ameliyattan yaklaşık 2 gün sonra hasta bir kişinin yardımı ile yürümeye başlayabilir. Taburcu olmadan önce hastanın karın içerisine yerleştirilen negatif basınçlı tüpler vücuttan çekilerek alınır. Prostat ameliyatından sonra hastanın kolayca idrara çıkabilmesi için sonda takılır ve bu sonda, hasta taburcu olduktan yaklaşık 10 gün kadar takılı kalır.  

Prostat Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

prostat ameliyati kimlere yapilir

Prostat ameliyatının yapılma amacı, öncelikle prostat kanseri gibi bazı ciddi hastalıklarda prostat bezinin tamamının ya da bir kısmının cerrahi işlem ile çıkarılmasıdır. Organ dışına çıkmayan prostat kanserinin iyileştirilmesi için en iyi tedavi yöntemlerinden biri de prostatektomi olmuştur. Prostat ameliyatı erkek bireylere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Prostat bezi erkeklerde mesanenin hemen alt kısmında yer alır. Prostat bezinin vücuttaki görevi idrar ile spermin karışmasını önlemektir.

Bunun yanı sıra prostat bezi salgıları meninin bir kısmını oluşturur. Prostat hastalıkları prostat bezinin iyi huylu büyümesi ve kanser içermesi ile bilinir. Prostatla ilgili problemlerde cerrahi tedavi yöntemine başvurulmasının nedenleri arasında patolojik olarak kanserle mücadele ve klinik olarak hastanın şikayetlerinin sonlandırmak vardır. Bu bahsedilenlerden de anlaşılacağı üzere prostat ameliyatının en çok uygulandığı rahatsızlık prostat kanseri olmuştur. Prostat bezinin cerrahi olarak çıkarılması sadece bu dokudaki kanseri temizlemeye yarar.

Eğer prostatta oluşan kanser farklı dokulara sıçramış ise bu kanserlere prostat ameliyatının herhangi bir faydası olmaz. Prostat kanserinin vücudun farklı bölümlerine sıçrayıp sıçramadığını anlamak için hastaya bazı kan testleri yapılır. Test sonuçlarına bakıldığı zaman prostat ameliyatının bir çözüm olup olmayacağına karar verilmiş olur. Erkek vücudundaki idrar kanalları prostat bezinin içerisinden geçer.

Bu yüzden prostat bezinde herhangi bir büyüme meydana geldiğinde idrar kanalı sıkışır ve bu da kişinin idrar yapmasında zorluk oluşturur. Kişinin kesik bir şekilde işemesi, çok sık idrara çıkması, idrar kaçırması ve tam boşalamaması bu durumun belirtileri olarak görülebilir. Prostat bezinde meydana gelen anormallikler kişinin günlük yaşantısını oldukça olumsuz etkiler. Kişinin yaşam kalitesini artırmak ve idrar çıkma sorunlarını ortadan kaldırmak için farklı prosedürler uygulanarak ameliyat yapılabilir.

İyi huylu prostat büyümesi ve prostat iltihabı daha bu hastalıklar arasında bulunur. Prostat kanserinin oldukça ileri evrede olması ve yayılması durumunda cerrahi işlem uygulandığında tam olarak tedavi gerçekleşmese de hastanın şikayetleri ortadan kalkabilir.  

Yetişkinlerde geniz eti belirtileri nelerdir? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Prostat Ameliyatı Çeşitleri Nelerdir?

Prostat ameliyatı türleri hastanın prostat bezindeki rahatsızlık derecesinden dolayı kişiye değişebilen bir durumdur. Genellikle prostat ameliyatı açık ve kapalı üzere iki farklı şekilde uygulanabilir. Açık prostat ameliyatında hastanın prostat bezi çıkarılırken kullanılan geleneksel bir yöntem olarak bilinir. Bu ameliyatta doktor vücut yüzeyinden bir kesi atar ve prostata ulaşır. Eğer prostatın tamamen çıkarılması gerekiyorsa açık prostat ameliyatı daha sık tercih edilir.

Açık prostat ameliyatı da kendi arasında uygulanacak bölgeye göre farklı yöntemler barındırır. Bu yöntemler şu şekilde listelenmiştir:

  • Retropubik Prostatektomi: Bu yöntemde hasta göbek deliğinin orta kısmından kalça kemiğine kadar kesilerek açılır. Açık prostat ameliyatında en çok başvurulan yöntemlerden biridir.
  • Perineal Prostatektomi: Bu ameliyat yönteminde de testislerle makat arasında bulunan bölgeden bir kesi açılarak prostat bezine ulaşmak amaçlanır. Bu yöntem prostatın çevresindeki dokuları temizlemek için tavsiye edilmez.

Açık prostat ameliyatından farklı olarak uygulanan bir diğer yöntem ise kapalı prostat ameliyatıdır. Hastaya minimal bir kesik atılarak içerisinden kamera ve çeşitli aletler prostatta ulaştırılır. Parçalar halinde bulunan prostat dokuları boru yardımı ile vücuttan dışarı çıkarılır. Kapalı prostat ameliyatında açık ameliyata göre daha küçük kesiler tercih edildiği için kanama riski daha düşüktür ve iyileşme süreci daha hızlıdır. Kişi daha çabuk iyileştiği için hastanede de daha kısa süre kalır.

Kapalı prostat ameliyatında robotik kollar aracılığı ile işlem gerçekleştirildiğinde buna robotik prostat ameliyatı adı verilir. Hassasiyeti yüksek bir yöntem olan robotik yardımlı ameliyat daha az ağrı ve kanamaya neden olur. Son yıllarda özellikle popülerliği artan lazerle prostat ameliyatı birçok hastaya uygulanan tedavi yöntemidir.

Hastanın vücuduna herhangi bir kesik atılmadan idrar kanalının genişletilmesine yardımcı olan bu yöntem holep prostat ameliyatı olarak isimlendirilmiştir. Özel lazer ışınları sayesinde kanalı tıkayan prostat dokusu yakılır ve buharlaştırılır. Ancak lazerli prostat ameliyatı prostat kanserinin tedavisi için herhangi bir etkide bulunmaz. Bu yöntem sadece hastanın idrar çıkma problemlerini ortadan kaldırır.  

Öksürük tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Prostat Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

prostat ameliyati avantajlari

Prostat ameliyatının içerdiği risk her ameliyatta olduğu gibi mevcuttur. Prostat ameliyatı da ciddi bir cerrahi işlem olduğu için ameliyatın uygulandığı bölgeye göre de bazı sorunlar oluşturabilir. Prostat ameliyatından sonra çoğu hastada kanama durumu ortaya çıkabilir. Genellikle bu kanama riski açık yapılan ameliyatlarda daha fazladır. Eğer hasta ameliyattan sonra yaraların iyileşmesini beklemeden vücudu zorlarsa bu durum da kanamaya sebep olabilir. Ameliyattan sonra yara bölgesinin temizliğine dikkat edilmediği takdirde enfeksiyon kapma riski artar. Ameliyat bölgesinde kızarıklık ve şişlik görülmesi de bir enfeksiyon göstergesidir. Prostat ameliyatından sonra hastanın idrar yapmasında zorluk oluşabilir. İdrar yaparken ağrı hissetmek idrarda kan görülmesi gibi şikayetler sıklıkla rastlanan durumlardır. Bazı cerrahi işlemlerde olduğu gibi bu ameliyatta da kan pıhtısı oluşması ve bu pıhtının akciğer gibi organlarda damar tıkanıklığı yapması söz konusu olabilir.

Prostat Ameliyatından Sonra Nasıl Beslenmek Gerekir?

Prostat ameliyatı sonrasında beslenme alışkanlığının da değişmesi gerekir. Çünkü hastaya ameliyat sonrasında verilen ilaçlar hastanın birtakım bağırsak enfeksiyonu yaşamasına neden olabilir. Genellikle ameliyattan sonra hastada kabız durumu görülür. Bu problemle de başa çıkmak için kişinin sıvı alımını artırması gerekir. Bunun yanı sıra prostat ameliyatı sonrasında kişinin meyve, sebze ve lifli gıdaları daha çok tercih etmesi gerekir. Besinlerin küçük parçalar halinde yutulmasına dikkat etmek gerekir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.