Bebeklerde Kalça Çıkığı Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

03.06.2021
1.083
Bebeklerde Kalça Çıkığı Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?
REKLAM ALANI

Bebeklerde kalça çıkığının belirtileri bebek henüz yürümediği için zor anlaşılır. Bebeklerdeki kalça çıkığının belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Bebeğin bacaklarının farklı uzunlukta olması
  • Ayaklardaki şekilsel bozukluklar
  • Bacaklardaki kurumların farklı olması
  • Bacaklardan birinin diğerine göre daha az hareketli ya da daha az esnek olması
  • Bebeğin altını değiştirirken kalçalardan birini ya da ikisinin yeterince açılmaması
  • Yürüme başlangıcında sendeleyerek yürüme
  • Bebeğin yaşıtlarına göre yürümeyi geç öğrenmesi
  • İki tarafta da kalça çıkığı varsa ördek gibi yürüme.

 Yukarıda verilen bebeklerde kalça çıkığı belirtilerden birinin fark edilmesi durumunda bir ortopedi uzmanına danışılması gerekir. Kalça çıkığının erken teşhisi ile bebek, cerrahi bir operasyon geçirmeden bu problem düzeltilebilir. Bu yüzden ultrason taramaları ve kontrolleri aksatmada kontrollere gidilmelidir. İlk 6 aydan önce teşhis edilen kalça çıkığı için ameliyata gerek yoktur.

Bebeklerde Kalça Çıkığının Nedenleri Nedir?

Bebeklerde doğuştan kalça çıkığının sebebi henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak kalça çıkığı riskinin artmasına neden olan bazı etmenler vardır. Bu etmenler anne rahmindeki düşük amniyon sıvısı seviyesi, ters doğum ve ailede kalça çıkığı öyküsüdür. İlk gebelikte rahim tam olarak gevşemediğinden bebeğe baskı uygulandığı için kalça çıkığı oluşabilir. Bu sebepten kalça çıkığı ilk hamileliklerde daha sık görülür. Kalça çıkığı aynı zamanda doğuştan gelen çeşitli sendrom ve hastalıklarında dolayı da oluşabilir.

Doğum sonrası oluşan kalça çıkığının ise farklı sebepleri vardır. Bu sebepleri şöyle sıralamak mümkündür.

  • Bebeklerin kundaklaması kalça çıkığına sebep olur. Bebeklerin dizleri anne karnındayken kıvrıktı. Yeni doğan bebeğin bir süre daha bu pozisyonda kalması gerekir. Kundaklayarak bacakları düz bir şekle sokmak kalçaları çıkığa meyilli hale getirir.
  • Bebeğin hareketlerini engelleyen, kalçalarını, bacaklarını sıkan pantolon pijama gibi dar kıyafetler giydirmek de kalçada çıkık oluşmasına sebep olabilir. Bebeğin bacak hareketlerini engellemeyecek rahat kıyafetler giydirilmesi önemlidir.
  • Bebeği ayaklarından tutup kaldırmak kalça çıkığına sebep olabilir bu hareketle bacaklar birbirine yaklaşır ve kalça çıkar. Bu yüzden bebeğin altı temizlenirken ayaklarından tutup kaldırması yanlış bir harekettir. Onun yerine bebeklerin bacaklarının açılması ve altının öyle temizlenmesi tavsiye edilir.
  • Bebeğin bacağını kaldırmak kadar bacakları birleştirmeye çalışmak da yanlış bir harekettir. Bacaklar henüz tam oluşmadığı için kalça eklemindeki yuvalardan çıkabilir.
  • Bebekler bezlenirken 45 derece kadar açık tutacak şekilde kalın bir bez kullanılması gerekir.
  • Bebeğin kucakta taşınırken ayaklarının birleştirmeye çalışması da yanlış bir harekettir. Bebekler için özel taşıma aletleri kullanılmalı ya da yan kalça üzerinde bacaklar açık bir şekilde taşınmalıdır.
  • Bebeklerin kemik gelişmemiz oluşmadan yürütece bindirilmesi yanlıştır. Yürüteç üzerine erken yaşta koyulan çocukların bacakları eğilir. Bebeklerin büyütece 11. aydan sonra koyulması tavsiye edilir.

Skolyoz tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Teşhisi Nasıl Yapılır?

bebeklerde kalca cikigi tanisi nasil konulur

Bebeklerde kalça çıkığının tepsinin erken yapılması önemlidir. Bu sebeple doğumda tarama yapılır. Doğumdan 72 saat sonra yapılan yeni doğan muayenesinin bir parçası olarak bebeklerde kalça çıkığı da kontrol edilir. Yeni doğan muayenesinden sonraki kalça çıkığı muayenesi bebek 6 ya da 8 haftalıkken yapılır. 1 yaşına gelene kadar düzenli aralıklarla bebeklerde kalça çıkığı muayenelerine devam edilir.

Bu muayenelerde kalça eklemlerinin fiziksel olarak muayene edilmesi en sık uygulanan yöntemdir. 3 aydan küçük çocuklarda kalça çıkığı muayenesi için kalça ultrasonu yapılır, daha büyük bebeklerde ise direkt grafisi çekilir.

Bebeğin ya da çocuğun ekleminde genişlik hissedilmesi, ailede kalça çıkıyor problemi öyküsü, bebeğin aşağıya bakacak şekilde doğmuş olması, ikiz ya da üçüz gebelik durumu ve 37. gebelik haftasından önce doğan bebeklerin ultrason taraması muhakkak yapılmalıdır.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde kalça çıkığı tedavisi için erken teşhis önemlidir. Erken teşhis edilen vakalarda bebek henüz küçükken, 6 aylıkken, teşhis edilmiş ise kalça çıkığı ameliyata gerek duyulmadan atel ya da basit yöntemler yardımıyla tedavi edilebilir. Özel bir kumaş ile atel uygulanan 6 ay öncesi kalça çıkığı vakalarında iyileşme oranı %100’e yakındır.

Uygulanan kumaş atel ile bebeğin sabitlenmesi ve gelişiminin normal şekilde tamamlanması amaçlanır.

Ancak bebek 6 aydan büyükse cerrahi operasyon ile kalça çıkığı tedavisi yapılır. Genel anestezi ile yapılacak olan kalça çıkığı tedavisinde femuar başı yerine yerleştirilir. Çıkık femuar başı yerine yerleştirildikten sonra alçı yapılır. Alçı sonrasında bebek gözlemlenir, herhangi bir ters durum yaşanırsa anında müdahale yapılmalıdır.

Kalça çıkığı tedavisinde uygulanan diğer yöntemler traksiyon ve kapalı redüksiyondur. Traksiyonda açık ya da kapalı yöntem ile çıkık kalça yerine oturtulur. Bacaklara çekme yöntemi uygulanır. Bu sayede redüksiyon ameliyatı için hazırlık yapılmış olur. Kapalı redüksiyonda ise anestezi ile bebek uyutulur. Çıkan kalça yerine oturtulur, alçıya alınır. Alçı 6 hafta sonunda kontrol edilir. Eğer gerekli görülürse alçı değiştirilir. Bu şekilde bebeğin toplam 3 aylık süre boyunca bacaklarının sabit kalması sağlanır.

Açık redüksiyonda ise açılan kesi yerine göre anterior açık redüksiyon ve medikal açık redüksiyon şeklinde gruplanır. Bu işlemde de 3 ay boyunca bebeğin hareketsiz kalması amaçlanır.

Çocuklarda çölyak hastalığı belirtileri nelerdir? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

bebeklerde kalca cikigi tadavisinin onemi

Bebeklerde tedavi edilmeyen kalça çıkığı, doğuştan ya da sonradan gelişen kalça çıkığı, ileri dönemlerde ciddi sorunlara sebep olur. İleriki dönemlerde bebeklerde kalça çıkığı sebebiyle bir bacak diğerinden kısa olacağı için topallayarak yürüme gözlemlenir. Kalçada genç yaşta ağrı görülür. Eklemdeki aşınma sebebiyle erken dönemde osteoartit gelişir. Kalça çıkığı tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hareket kısıtlamaları oluşur.

Kalçanın yerine oturtulmaması durumunda kalça bölgesindeki sinir ve damarlarda hasaralar meydana gelebilir. Bu duruma müdahale edilmemesi halinde felç ya da kangren gibi ciddi sorunlar oluşur.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.