Tüp Bebek Transfer Sonrası Tutunma Belirtileri Nelerdir?

26.05.2021
967
Tüp Bebek Transfer Sonrası Tutunma Belirtileri Nelerdir?
REKLAM ALANI

Tüp bebek transfer sonrası tutunma semptomları şu şekildedir:

Kramp: Embriyonun rahime yerleşmesinden sonra oluşan hafif kramp ve pelvik rahatsızlık oldukça yaygındır. Kramp, rahim genişlediğinde ve bağlar onu desteklemek için gerildiğinde ortaya çıkar. Hafif ile orta şiddette kramp olması normaldir ancak kadının şiddetli kramp hissetmesi durumunda derhal doktor kontrolü gerekir. Bunun sebebi, şiddetli krampların tüp bebek tedavisi esnasında rastlanabilen yumurtalık hiperstimülasyon sendromu veya yumurtalık dönmesinin bir işareti olmasıdır.

Bulantı: En sık bildirilen hamilelik belirtilerindendir. Tipik olarak hamileliğin 2-8. haftalarında ortaya çıkmaktadır.

Lekelenme: Embriyo kadının rahmine yerleştiğinde, rahim iç duvarındaki bozulmuş kılcal damarlar az miktarda kanamaya neden olabilir. Bu durum implantasyon kanaması ya da lekelenme olarak da bilinir. İmplantasyon kanaması hamile kaldıktan sonra 10-14 gün arasında görülür. Lekelenmenin bir diğer nedeni ise vajinal fitil formunda verilen progesteron takviyesidir. Tüp bebek tedavisi esnasında rahim ağzı çok hassastır ve fitiller tahrişe neden olarak lekelenmeye yol açabilmektedir.

Adet gecikmesi: Gebeliğin en erken ve en güvenilir belirtilerinden biridir. İlaçlar ve tüp bebek süreci, kadının üreme organları üzerinde oldukça değişik etkiler meydana getirebilir. Bunlardan biri de adet döngüleridir.

Göğüslerde değişiklikler: Embriyo transferinden sonra gebelik oluşmuşsa, kadının hormonal seviyeleri hızla değişir. Göğüslerde sertlik, şişkinlik ve uç kısımlarının daha koyu renkli olması gebelik belirtilerindendir.

Transfer Sonrası Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Transfer sonrası gebelik semptomları, embriyo transferi sonrasında hamilelik oluşursa iki hafta içerisinde birkaç değişiklik fark edebilir, ancak bu fiziksel semptomların çoğu ilerleyen gebelik haftalarında daha yaygındır. Hamilelik sırasında hormon seviyeleri yükseldikçe değişiklikler daha net hissedilebilir. Hamilelik belirtilerinin birçoğu benzersiz değildir ve erken gebelik belirtileri, adet dönemi öncesinde meydana gelen değişimlerle ortak özellikler taşımaktadır. Aynı zamanda bir kadın hiçbir belirti yaşamadan dahi hamile olabilir. Tüp bebek tutma belirtileri çoğu zaman fark edilebilir değildir. Bu nedenle, bir kadının başarılı embriyo transferinden sonra gebelik testine kadar vücudunda özel bir değişim meydana geldiğini hissetmemesi normaldir.

Tedavi Süreci Nasıl İlerler?

tedavi sureci nasil isler

Tedavi süreci, tüp bebek tedavisi teknik olarak, kadın üreme hücreleri olan yumurtaların erkek üreme hücreleri spermlerin toplanarak, vücut dışında laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmesidir. Öncelikle anne adayının yumurtalıklarında bulunan yumurtalar yönteme özel ilaçlarla uyarılır. Sonrasında ultrasonografi eşliğinde toplanır. Baba adayından normal veya girişimsel yöntemlerle elde edilen spermler ile anne adayından alınan yumurtalar laboratuvar ortamında döllenir. Ardından gelişen embriyolar rahim içerisine yerleştirilir. Embriyo transferi dediğimiz bu işlemin ardından yaklaşık 10 gün sonra tedavinin cevabı değerlendirilir. Tedavinin başarısı hem kişiden kişiye hem de her tüp bebek denemesinde farklılık gösterebilmektedir.

Tüp bebek tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Kere Uygulanabilir?

Tüp bebek tedavisi uygulanma sayısında bir sınırlama bulunmamakta olup tedaviye duygusal ve ekonomik açıdan hazır olan anne ve baba adayları istedikleri takdirde tüp bebek tedavisi tekrarlanabilir. Tüp bebek denemelerinde genellikle ilk üç tedavide gebelik elde edilmektedir. Üç defa tedavi denenmiş ve gebelik elde edilmemişse bu duruma tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı denilmektedir. İlk tedavi denemesinin başarısızlıkla sonuçlanması umutsuzluk oluşturacak bir durum değildir. Çünkü ikinci deneme için ilk deneme bir kılavuz görevi görür. 8-10. denemesinde bebek sahibi olan çiftler bulunmaktadır.

Kadın ve Erkek Yaşı Tüp Bebek Tedavisinde Önemli Mi?

Kadın ve erkek yaşı tüp bebek tedavisinde gebe kalma şansını belirleyen birçok faktörden birisidir. Hatta bu faktörlerden en önemlisi anne adayının yaşıdır. Gebelik elde etme şansı 35 yaşından genç kadınlarda en yüksek seviyededir. Gebe kalma şansı anne adayları için 37 yaşından itibaren ciddi bir azalma trendine girer ve 44 yaşına gelindiğinde ümidimiz çok azalır. Kırklı yaşlarda bir kadının gebe kalma olasılığı 25 yaşına göre %60 civarında azalır. Doğal yöntemlerle gebe kalma şansının azalmasına rağmen infertilite tedavisi ile bu şans bir buçuk, iki katına çıkarılabilir. Erkekte ise sperm sayı ve kalitesi yaşla birlikte azalmakla birlikte her yaşta tüp bebek tedavisi denenebilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Sperm Tahlilinin Önemi

Tüp bebek tedavisinde sperm tahlili değeri, baba adayından 3-5 günlük cinsel perhizden sonra tamamen doğal kimyasal içeren herhangi bir yardımcı madde kullanılmadan bir mastürbasyonla temiz bir kaba menisini alması istenir. Alınan meni iki saat içinde incelenmelidir. Meni, koku, renk, hacim, sıvılaşma süresi, hareket, sayı ve normal yapıya sahip olma oranı açısından değerlendirilir. Sperme ait özelliklerden herhangi birinde anormallik olması bazen anne adayının durumuna bakmaksızın çiftteki problemi anlamamıza ve tedaviyi belirlemeye yardımcı olabilmektedir.

Embriyo Transferi Sonrası Cinsel İlişki

embriyo transferi sonrasi cinsel birliktelik

Embriyo transferi sonrası cinsel birliktelik, anne ve baba adaylarının embriyo transferinden sonra cinsel ilişkide bulunmanın sakıncası transfer edilen embriyonun rahime yerleşmesi açısından cinsel ilişki herhangi bir engel teşkil durumu bulunmamaktadır. Diğer taraftan yumurta toplama işleminden sonra yumurtalıklar hala büyük kanamaya meyilli olabilir. Kullanılan ilaçlar ve yapılan işlemlerden dolayı cinsel ilişkiden sonra kanama ve ağrı olabilir. Bu durumlar anne ve baba adayını endişeye sevk edebilir. Bu lekelenmelerin çoğunluğu halen yumurtalıkların büyük olmasından kaynaklanmaktadır. Sonuç olarak bu tarz endişelere sebep oluşmaması açısından transfer sonrası cinsel ilişki önerilmemektedir.

Çocuklarda şeker hastalığının belirtileri nelerdir? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Tüp Bebek Sonrası Düşük İhtimali Yükselir Mi?

Tüp bebek sonrası düşük durumu, tedavi yöntemleriyle elde edilen gebeliklerde düşük riski, normal yolla elde edilen gebeliklerden çok az daha yüksek oranda tespit edilmiştir. Ancak bu sonucun nedeni tüp bebek tedavisi değildir. Düşük riskinin artması kişinin gebe kalmasını engelleyen sebebe bağlı olmamaktadır.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.