Yetişkinlerde Geniz Eti Belirtileri Nelerdir?

Yetişkinlerde geniz eti büyümesi bulguları, vakalarda çeşitli semptomlar halinde görülmektedir:
- Burundan nefes almada güçlüğe bağlı sürekli ağızdan nefes alma
- Genizden konuşma
- Nefes alırken duyulan hırıltı
- Uyku sırasında horlama
- Uyku esnasında birkaç saniye süreyle nefesini tutma
Yetişkinlerde geniz eti belirtilerine şahit olan ailelerin uykuda olduğu esnada video çekmesi, doktorun teşhis edebilmesi adına önemlidir.
Geniz Eti Nedir?
Geniz eti ya da adenoid, burun boşluğunun arkasındaki üzüm salkımına benzer doku kütlesine verilen isimdir. Lenf düğümleri gibi geniz etleri de bağışıklık sisteminin bir parçası olmakla beraber aynı tip dokudan meydana gelmektedir. Geniz eti, burundan giren bakteri ve virüs cinsi mikropları yakalamakta ve vücudun mikroplarla mücadele etmesine yardımcı antikorların üretilmesini sağlamaktadır. Geniz etinin sorun yaratması için, burundan hava geçişini kesintiye uğratacak veya kulağı havalandıran östaki borularının ağzını kapatacak boyutlara ulaşması gerekmektedir. Geniz eti, bakteriyel tabakanın gelişmesiyle beraber vücut için bakteri kaynağı haline gelebilmektedir. Büyüyen geniz eti, burun havayolunun tıkanmasına sebep olurken burnun solunum yapmasını engellemektedir. Yetişkinlikte çoğu insanın geniz etleri kaybolmaktadır. Çocuklarda sık tekrarlayan geniz eti büyümesi ya da geniz eti iltihabı görülmekteyse geniz eti ameliyatı yapılması önerilebilmektedir. Çocuklar, geniz eti alındıktan sonra daha az hastalandıkları saptanmaktadır. Çünkü, vücutta aynı görevi yerine getiren başka dokular açığı kapatabilmektedir.
Öksürük tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.
Geniz Etinin Neden Olacağı Hastalıklar Nelerdir?
Geniz etinin büyümesi halinde sebep olduğu bazı rahatsızlıklar mevcuttur:
- Duyma kaybı
- Horlama ve uykuda solunum durması
- İdrar kaçırma
- Orta kulak iltihabı
- Sinüzit
- Huzursuz uyuma
- Gelişme geriliği
- Büyüme hormonunda meydana gelen değişikliklere bağlı gelişen büyüme sorunları
- Yüzde oluşabilen şekil bozuklukları
- İştahsızlık
- Dikkat dağınıklığı
- Kaliteli uyku uyuyamayan çocuklarda görülen hiperaktivite ve davranış bozuklukları
- Okul hayatında başarısızlık
- Kronik sinüzit ve geceleri sonu gelmeyen öksürük atakları
- Ağızdan alınan nefes alışverişleri sebebiyle vücuttan sıvı kaybı ve meydana gelen ağız kokusu
- Ağız solunumuna bağlı olarak gelişen diş çürükleri
- Burun kanaması
Geniz Eti Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Geniz et büyümesine doğru teşhisin koyulabilmesi için, yetişkinlerde geniz eti belirtilerine sahip olan hastaların bazı yöntemler dahilinde bulgularının incelenmesi gerekmektedir.
- Endoskopi: Ucunda ışıklı bir kamera bulunan küçük, esnek bir tüp buruna ve boğaza yerleştirilerek geniz etinin görülmesi sağlanmaktadır.
- Bilgisayarlı Tomografi (CT): Bir CT tarayıcısı, birden fazla X ışını alarak bilgisayar, sinüslerin, burun boşluklarının ve geniz etinin ayrıntılı görüntülerini oluşturmaktadır.
- Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI): Burun geçişlerinin, sinüslerin ve adenoidlerin oldukça ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için yüksek güçlü mıknatıs ve bilgisayar kullanılmaktadır.
Geniz Eti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çocuklarda geniz eti tedavisi, öncelikle antibiyotikler ile başlanmaktadır. Eğer geniz eti iltihaplı değilse, doktor bir süre beklenmesini tavsiye edebilmektedir. Çünkü geniz etinin boyutlarında meydana gelecek bir miktar değişiklik normaldir. Minimal bir geniz eti büyümesi, zamanla kendiliğinden küçülebilmektedir. Çocuklarda ilaç tedavileri ile giderilemeyen burun tıkanıklığı, ağız açık uyuma, horlama, orta kulak iltihabı gibi semptomların varlığında geniz eti büyüklüğü araştırılmalıdır. Yapılan inceleme ve değerlendirme neticesinde hava yolunda daralma mevcutsa geniz eti ameliyatına karar verilebilmektedir.
- Antibiyotikler: Antibiyotikler, bakterileri öldürerek bakterilerin neden olduğu sinüs veya kulak enfeksiyonlarını iyileştirmektedir.
- Adenoid Cerrahisi (Adenoidektomi): Geniz etinin diğer sağlık sorunlarına neden olacak kadar büyük olduğu durumlarda, adenoidleri çıkarmak için cerrahi operasyona başvurulmaktadır.
Prostat kanseri son evresinin belirtileri nelerdir? Yazısına da göz atabilirsiniz.
Geniz Eti Ameliyatına Hangi Durumlarda Karar Verilir?
Geniz eti ameliyatına, nefes alma güçlüğü, uyku apnesi, sık sık tekrarlanan geniz eti iltihabı, konuşma bozukluğunun mevcut olduğu durumlarda karar verilmektedir. Bununla beraber medikal tedavilere rağmen geçmeyen, en az 3 ay tıkayıcı hava yoluna neden olan enfeksiyonların tedavisi için de cerrahi yöntemler olarak tercih edilmektedir. Geniz eti ameliyatı, yaklaşık 20 dakika süren, kesi gerektirmeyen basit bir ameliyattır. Etkin ve düzgün cerrahi kullanılarak çıkartılmış geniz etinin, tekrarlama olasılığı söz konusu değildir.
Geniz Eti Büyümesi Neden olur?

Geniz eti büyümesinde etken olan sebepler, bağışıklık sistemindeki hücreleri harekete geçiren durumlardır. Aşağıdaki durumlar geniz etinde büyümeye yol açan sebeplerdir:
- Enfeksiyonlar: Her türlü viral veya bakteriyel enfeksiyonun varlığında bağışıklığa bir tepki olarak geniz eti büyümesi meydana gelmektedir.
- Alerji: Özellikle alerjik rinit gibi burun boşluğu ve genizde yaygın alerjik reaksiyonun ortaya çıktığı durumlarda geniz etinde büyüme gelişebilmektedir.
- Genetik: Birinci derece akrabalarda geniz eti büyümesi olan kişilerde, doğuştan büyük geniz eti meydana gelebilmektedir.
- Kimyasallara maruz kalmak: Sigara dumanı ve kirli hava gibi geniz etini tahriş edebilecek kimyasalların solunumunda, reaksiyon olarak geniz eti büyüyebilmektedir.
- Kanser: Geniz etini tutan lenfoma veya nazofarenks kanserlerinde geniz eti tümör benzeri bir büyüme gösterebilmektedir.
Geniz Eti Büyümesi Nasıl Gelişir?
Geniz eti büyümesi; geniz etinin de yer aldığı dokuların yabancı maddelere ve mikroorganizmalara bağışıklık yanıtı oluşturarak büyüme göstermesi ile oluşmaktadır. Bu büyüme reaksiyonu, enfeksiyon süresince devam edebilmektedir. Sağlıklı kişilerde doğduğu andan itibaren var olan geniz eti dokusu, 5 yaşına kadar büyümeye devam etmekte ve 7 yaş itibariyle küçülmeye başlayan doku, yetişkinlik döneminde oldukça küçülmektedir. Özellikle küçük çocuklarda, hayatın erken döneminde viral etkenlerle ilk defa karşılaşıldığında veya yoğun viral enfeksiyon meydana geldiğinde bu dokular daha da büyüme eğilimi göstermektedir. Bazı durumlarda ise başta adenoid ve bademcikler olmak üzere, dokular, doğuştan büyük boyutlu gelişebilmektedir. Yine alerjik bünyeye sahip kişilerde geniz eti alerjik reaksiyona bağlı büyüyebilmekte ve uzun süreler aynı boyutta kalabilmektedir. Büyüyen geniz eti, eğer solunum yolunu daraltıyorsa ve uzun dönemde çeşitli şikâyetlere yol açıyorsa, tedavi gerektirmektedir. Bu bağlamda her geniz eti büyümesinde tedavi verilmemektedir. Sonuç olarak, yetişkinlerde geniz eti büyümesi belirtileri görülen hastaların uygun bir hekimin yapacağı muayene neticesinde geniz eti, hastanın sağlığını olumsuz etkiliyorsa cerrahi bir müdahale ile dokunun alınması gerekmektedir.