Vertigo Tedavisi Nasıl Yapılır?

24.03.2021
1.663
Vertigo Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Vertigo tedavisinde kişilerin şikayetlerine göre farklı yöntemler uygulanabilir. Hastalara ilaçla tedavi, cerrahi müdahale yapılabilir. Hastalığın altında yatan neden öğrenildikten sonra tedavi sürecine geçilmelidir. Vertigo tedavisinde uzmanların tercih edebileceği yöntemlerden biri Vestibüler Rehabilitasyon’dur. Bu uygulamada fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları tarafından yürütülür. Uzmanlar hasta olan kişideki denge bozukluklarının nedenlerini araştırır. Aynı şekilde Kulak Burun Boğaz uzmanları tarafından da kulakta yaşanan denge sorunlarını çözmek amaçlanır. Akut kulak enfeksiyonu gibi durumlar vertigo oluşturabilir. Atakları artan ve şiddetli hale gelen hastalara kortizon ilaçları verilebilir. Bunların dışında hastalığın beyin ve sinir sistemine ilişkin olup olmadığı tanımlanmalıdır. Eğer beyin ve sinir sistemiyle ilgiliyle cerrahi müdahale gerekebilir. En sık görülen nedenlerinden Meniere hastalığının tedavi edilmesi de vertigonun iyileşmesinin bir parçasıdır. Bunun için ilaç tedavisi, kafein ve tuzdan uzak diyetler uygulanır. Doktorun uygun gördüğü kişilere Epley Manevrası adı verilen iç kulak kristallerini yerine yerleştirme tedavisi de yapılabilir. Medikal olan tedavilere ek şekilde sağlıklı beslenmek, yeterli su tüketmek, aşırı tuzlu besinlerden uzak durmak gerekir.

Vertigo Nedir?

Vertigo aslında latince bir kelimedir ve baş dönmesi anlamı vardır. Vertigo hastalığına yakalanan kişiler kendilerinin ve çevrelerinin döndüğünü hisseder. Bu durumun altında yatan birçok hastalık olabilir. Kişinin hayat kalitesinin düşmesinde oldukça etkilidir. Santral ve periferik vertigo şeklinde iki ayrılır. Santral vergito ile Nöroloji Bölümü alanına girer. Periferik vergito ile de Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Bölümü ilgilenir. Vertigo temel olarak denge sorunları ve buna bağlı olarak bal dönmesi problemlerine neden olur. Vertigo hastalarında denge mekanizmasında yer alan organlarda sorun yaşanır ve beyni yanlış sinyaller iletilir. Yanlış sinyaller dengede aksama ve hatalara neden olabilir. Kişi hareketsiz olsa bile çevresinde her şeyin hareket ettiğini sanır. Vertigo türleriyle ilgili şunlar söylenebilir:

  • Santral Vertigo: Beyindeki sorunlardan oluşan vertigo türüdür. Beyinde bulunan tümör, kanama gibi durumlardan kaynaklanıyor olabilir.
  • Periferik Vertigo: İç kulak ya da orta kulak dengesinin bozulmasıyla ortaya çıkar. İç kulaktaki kristallerin yerinden oynaması buna neden olabilir.

Varis tedavisi nasıl yapılır? Yazısını da inceleyebilirsiniz.

Vertigo Tanısı Nasıl Konur?

vertigo teshisi

Vertigo tanısı konulurken her hastalıkta olduğu gibi öncelikle hastanın şikayetleri dinlenir. Hekim fiziksel muayene yapar ve duruma göre bazı testler yapılmasını isteyebilir. Fiziksel muayene sırasında düz yürüme gibi çeşitli hareketler yaptırılır. Dix Hallpike testiyle hastanın başı 45 derece yan çevrilir ve arkaya yatırılır. Baş 30 derece aşağı sarkıtılarak anormal göz hareketlerinin olup olmadığına bakılır. Vertigonun altında yatan birçok hastalık olabildiği için kan testi, bilgisayarlı tomografi gibi tetkikler istenir. Hastalığın nedenine yönelik gerekli olan araştırma yapılır. Hastanın merkezi sinir sistemini kontrol edecek testler yapılabilir. İç kulakla ilgili de gerekli olan muayene ve testler yapılır. Doktor kişinin beynine kan akışı yetersizliğinden şüphelenilirse doppler ultrason, BT anjiyografi, manyetik rezonans anjiyografi ya da kateter anjiyografi gibi testler isteyebilir. Yapılan testler sonucunda kişide nörolojik sorunlar tespit edilirse o bölüme yönlendirmesi yapılır. Tedaviye de bu tanı eşliğinde başlanır.

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Vertigo belirtileri arasında en çok görülen hastanın baş dönmesi yaşamasıdır. Özellikle baş dönmesi şikayeti bu hastalarda çok sık rastlanır. Baş dönmesinin yanında ek bazı belirtilerde görülebilir. Hekimler tarafından vertigo tanısı konulduktan sonra uygun tedavi yöntemi uygulanır. Tanı konulurken belirtilere dikkat edilir ve bu belirtiler ışığında gerekli bölümlere yönlendirme yapılır. Vertigo tedavisi yapılacak hastalarda genellikle gözlemlenen belirtiler şu şekildedir:

  • Kulak çınlaması olması
  • İşitme sorunları yaşanması
  • Kulaklarda görülen basınç hissi
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Uykuya eğilimli olmak
  • Kişinin hareket ve koordinasyonlarında bozukluk
  • Anormal göz hareketleri
  • Çift görme sorunu
  • Bilinç bulanıklığı
  • Kol ve bacaklarda kuvvet kaybı yaşaması

Vertigo Nedenler Nelerdir?

Vertigo nedenleri farklılık gösterir ve temelde denge mekanizmasında oluşan bozukluklar olur. Denge mekanizmasını bozan en yaygın etken iç kristallerin yerinden oynamış olmasıdır. Kişinin yaşadığı yorgunluk, stres gibi durumlar ve darbe almasına bağlı iç kulaktaki kristaller yerinden oynar. Bu kalsiyum ve mineral kristalleri yerinden oynadığında kişi sol ve sağ tarafına döndüğünde baş dönmesi yaşar. Sol kristal oynadıysa sol tarafına döndüğünde, sağ kristal oynadıysa sağ tarafına döndüğünde baş dönmesi sorunuyla karşılaşır. Kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Bu kristal oynaması Kulak Burun Boğaz hekimleri tarafından yapılan testlerle tespit edilir ve tedavisi yapılır. İç kulakta meydana gelen iltihaplı hastalıklarda vergito ataklarına neden olabilir. Vücut dengesinin sağlanmasında etkili olan salyangoz sıvısının miktarı bazı zamanlar artabilir. Bu durum kişinin kulağında yoğun şekilde çınlamaya neden olur. Aynı zamanda işitme sorunlarının yaşanmasına da neden olabilir. Salyangoz sıvısının artması da vertigonun nedenleri arasındadır. Yapılan muayenenin sonucunda iç kulakta bir sorun algılanmadıysa vertigonun nedeni beyin ve beyincikle ilgili olabilir. Bir nöroloji uzmanı tarafından muayene yapılması gerekir. Kişiden kişiye farklılık gösterse de vertigo nedenlerini şu şekilde sıralanabilir:

  • Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV)
  • Meniere Hastalığı
  • Vestibüler Nörit
  • Beyincik etkilenmesine bağlı baş dönmesi
  • Vertiginöz migren
  • MS (Multipl Skleroz)
  • Denge sinir tümörleri
  • Aşırı alkol ve tuz tüketmek
  • Yetersiz miktarda su içmek
  • Stres
  • Alerjik problemler
  • Sigara kullanmak
  • Yaralanma

Vertigo Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

vertigo dikkat edilmesi gerekenler

Vertigo olanların dikkat etmesi gerekenler arasında düzenli uyku ve stresten uzak yaşam gelir. Vertigo kişilerin sakin bir hayat sürmesi tavsiye edilir. Uyku düzenlerini bozmayacak ve yeterli şekilde dinlenebilecekleri bir günlük hayat yaşamalıdırlar. Çay ve kahve başta olmak üzere uyku düzenleryici etkileyebilecek besinlerden uzak durmalılar. Spor yaparak streslerini atabilir ve fiziksel rahatlama sağlayabilirler. Fakat sadece doktorun tavsiyesiyle hafif egzersizler uygulamaya dikkat etmelidirler. Ağır sporlardan kaçınmaları gerekir. Bunun yanında her hastalıkta olduğu gibi sağlıklı şekilde beslenmek de vertigo tedavisinde olumlu etkilidir. Aşırı yağlı, tuzlu besinlerden uzak durmak ve işlemiş gıdalar tüketmemek gerekir. Sağlıklı ve taze besinler, vitamin ve mineral değeri yüksek yiyecekler tüketmeyi tercih etmeliler. Özellikle D vitamini almak vertigo kişiler için önemlidir.

Vertigo’dan Nasıl Korunulur?

Vertigodan korunmak için sağlıklı ve düzenli bir hayat tarzına sahip olmalısınız. Beslenme ve uyku düzeninize dikkat etmelisiniz. Strese neden olabilecek durumlardan uzaklaşmalısınız. Baş dönmesi ve dengesizlik şeklinde ortaya çıkan vertigonun birçok nedeni olabilir. Bu nedenler ışığında hasta kişilere gerekli olan vertigo tedavisi yapılır. Farklı uzmanlıktaki hekimlere başvurulur ve testler yapılır. Vertigo olmayan kişilerse bu hastalıktan korunmak için bazı önlemler alabilir. Vertigodan korunmak için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Güneşten mümkün olduğunca D vitamini takviyesi almalısınız.
  • Tuz tüketimi iç kulaktaki sıvı artışını tetiklediği için tuzdan uzak durmalısınız.
  • Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek besleyici gıdalar tüketmelisiniz. Çok yağlı, işlenmiş gıdalar yerine sağlıklı ve organik besinlere tercih etmelisiniz.
  • Her gün tuz dengesini korumak için bol miktarda su içmelisiniz.
  • Çay ve kahve tüketiminden uzak durmalısınız.
  • Stresten uzak ve sakin bir hayat yaşamalısınız.
  • Sporu hayatınızın bir parçası haline getirebilirdiniz.
  • Lunapark gibi alanlarda iç kulak dengenizin bozulmasına neden olacak oyuncaklardan uzak durabilirsiniz.

Uyuz tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.