Şizofreni Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şizofreni rahatsızlığı tedavisi ömür boyu süren bir işlemdir. Şizofreni hastalığının semptomları azalsa bile tedavi sürekli olarak devam etmelidir ilaçla ya da psiko-sosyal terapiler sayesinde bireylerin durumu yönetmesine yardımcı olsa bile kalıcı bir hastalıktır. Şizofreni tedavisi sürece deneyimli Bir psikiyatrist rehberliğinde bir ekip tarafından sürdürülmektedir. Bu ekipte bireye sağlanacak bakımın koordine edilmesi için bir psikolog, bir sosyal hizmet uzmanı, bir psikiyatri hemşiresi ve bir vaka yöneticisi bulunmaktadır. Bu şekilde oluşan tam ekip yaklaşımı şizofren tedavisi konusunda uzman kliniklerde mevcuttur.
Şizofreni Nedir?
Şizofreni, pastaların gerçek ile gerçek başı olan olguları birbirinden ayırt edememesine yol açan, sağlıklı düşünce akışı, duygu kontrolü ve normal davranışı engel olan ciddi bir beyin hastalığıdır. Çoğu zaman şizofreni hastalığı yavaş yavaş gelişim göstermektedir. Erken teşhis ve tedavi oldukça önem arz etmektedir. Ciddi komplikasyonlar gelişmeden hastalığın kontrol altına alınması erken teşhis sayesinde sağlanmaktadır. Hastalık genel olarak çarpıp düşünceler, halüsinasyonlar, korku ve paranoyalardan oluşur. Şizofreni hastalarında bölünmüş ya da çoklu kişilik durumu yoktur, hastaların büyük bir kısmında şiddet eğilimi söz konusu değildir ve bu hastalar tedavi ile destekledikleri takdirde toplum içerisinde arkadaşları ile, aileleriyle ya da tek başlarına yaşamlarını kolaylıkla devam ettirebilir.
Şizofreni Çeşitleri Nelerdir?
Şizofreni türleri şu şekilde verilmiştir:
- Paranoid Şizofren: Bu türde hastalar yoğun belirtiler yaşamasına rağmen hastalığı kabul etmez ve belirtileri saklamaya çalışır. Bu sebepler toplumdan gitgide uzaklaşır. Kuşkucu ruh hali oldukça yaygın şekilde görülür. Diğer şizofreni türleri ne kıyasla daha geç yaşlarda görülmeye başlandığı için yavaş ilerlediği görülmektedir.
- Dezorganize Şizofren: Bu tür şizofrenide hastaların konuşmalarında tutarsızlık oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Bu kişiler günlük bazı işlerini yapmakta zorluk Yaşar ve Dışarıdan bakıldığında duygusuz ve çocuksu görülebilirler.
- Katatonik Şizofreni: Bu türde kişiler genellikle hareketsiz konumdadırlar ve çevrelerinde gerçekleşenlere karşı oldukça kayıtsız bir tutum sergilerler. Uzun süre hareketsiz bir şekilde kalabilirler. Katatonik şizofreni genellikle genç yaşlarda ve aniden başlar.
- Ayrışmamış Şizofreni: Bu tür şizofren de bazı belirtiler vardır. Fakat bu belirtiler henüz hiçbir gruba dahil edilememiştir.
- Kalıntı Şizofren: İzolasyon, hareketsiz konumda uzun süre kalabilme, duyuların azalması gibi belirtiler varlığını sürdürür. Olumlu belirtilerin oldukça azaldığı bir şizofreni türüdür.
- Şizofreni Ardı Çökkünlük: Şizofreni semptomlarının oldukça azaldığı ve alevlenme döneminden çıkıldığı sırada kişilerde görülen depresyon ya da çökkünlük durumudur.
- Basit Şizofreni: Bu şizofreni türündeki hastalarda genellikle sanrılar, hezeyanlar ya da hareketlerde bozukluklar görülmez.
Uyuz tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.
Şizofreni Belirtileri Nelerdir?

Şizofreni semptomları hastalığın başlangıç döneminde daha hafiftir ve bu dönemde hasta yakınları yalnızca bazı şeylerin yolunda gitmediğini fark edebilir. Hastalığının belirtileri arasında duygu, düşünme ve davranışa ilişkin farklı sorunlar yer almaktadır. Genel olarak şizofreni hastalığının belirtileri şu şekildedir:
- Şizofreni hastalarında gerçek dışı olaylara inanma durumu söz konusudur. Bunlar Hayaller ya da sanrılar olabilir.
- Gerçekte olmayan şeyleri görme ya da duyma gibi durumlar halüsinasyondur. Bunlar şizofreni hastaları tarafından tamamen gerçek olarak hissedilir ve normal bir deneyimin gücüne eşdeğer kabul edilir.
- Düzensiz düşünce ve konuşma şizofreni hastalığında yaygın görülen belirtilerden biridir. Hastalar konuşurken kendilerini ifade edemez, sorulara verdiği cevaplara kısmen ya da tamamen soruyla ilgisiz olabilir, konuşurken anlamsız kelimeler ve anlamsız cümleler kullanabilirler.
- Şizofreni hastalarında düzensiz motor hareketler ve davranışlar görülebilir. Çocuksu hareketler, ajitasyon, hedefe odaklanmak da zorlanma bir gün gereksiz ve abartılı hareketler, talimatlara karşı direnç gösterme, uygunsuz ve tuhaf duruş şekli gibi belirtiler bulunmaktadır.
Bu belirtilerin biri ya da birkaçının gözlemlendiği kişiler bir an önce hastaneye giderek şizofreni tedavilerine başlamaları gerekir. Erken şizofren tedavisi oldukça önemlidir.
Şizofreni Nedenleri Nelerdir?
Şizofreni hastalığının sebepleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Beyinde bulunan ve önemli işlevleri olan bazı kimyasalların çalışma sistemlerinde bozukluklar yaşanması;
- Genetik yatkınlığın bulunması;
- Kişinin bazı virüslere maruz kalması;
- Uyuşturucu kullanımı;
- Gençlik dönemlerinde bireylerin bilinçsiz bir şekilde psikoaktif ya da psikotropik sınıfta bulunan ilaçları kullanması;
- Vücudun otoimmün hastalık geliştirmesi (kendi dokularına karşı ya da bağışıklık yanıtı oluşturarak savaşması);
- Doğum öncesinde annelerin yetersiz veya sağlıksız beslenmesi;
- Ya doğum esnasında asfiksi denilen bebeğin oksijensiz kalması durumu;
- Son olarak kişinin yaşamında kayıp, istismar, yas ya da maddi sıkıntılar gibi travmatik olaylar yaşanması.
Şizofreni Teşhisi Nasıl Konulur?

Şizofreni teşhisinin konması için psikiyatri kliniklerinde hastaların yaşadığı sorunlar yakından takip edilir. Belirtileri şizofreni ile benzerlik gösteren pek çok psikiyatri hastalık olabileceği için uzmanlar tarafından şizofreni belirtileri testi, muayene ve tanı testleri sayesinde hastalığın şizofreni olup olmadığı tespit edilir. Hastalıkta görülen semptomlar aynı zamanda madde bağımlılığı, alkol kullanımı ve bazı ilaçların yan etkilerine bağlı olarak da ortaya çıkabileceği için sorunların böyle bir nedenden kaynaklanıp kaynaklanmadığı doktorlar tarafından araştırılmalıdır. Teşhisin net olabilmesi için hastalara fiziksel muayene ve testler, psikiyatrik değerlendirme testleri, kan testleri ve Tıbbi Görüntüleme yöntemleri uygulanır.
Çatlak tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.
Şizofreni Tedavisi Nasıl Yapılır?
Şizofreni hastalığının tedavisi uzman doktorlar tarafından takip edilir. Şizofreni, kronik bir hastalıktır ve ilaçlar yardımıyla belirtiler büyük ölçüde ortadan kaldırılsa bile ömür boyu tedavi gerektirmektedir. Antispsikotik ilaçlar tedavinin temelini oluşturmaktadır. Bu ilaçların beyinde dopamin adlı nörotransmitter etki ederek belirtileri ortadan kaldığı uzmanlar tarafından öngörülmektedir. Şizofreni tedavisinde ilaç kullanımındaki temel amaç hastalığın kişilerde yarattığı belirtilerin ortadan kaldırılması ile bireylerin sosyal, psikolojik ve fizyolojik anlamda sağlıklı kişilere yakın bir hayat sürmesini sağlanmasıdır. Antidepresan ve anti-anksiyete ilaçları sayesinde kombinasyonlar yapılabilir. Bu tür ilaçların etkilerinin tam olarak görülmeye başlanması için 3 ila 4 hafta gibi bir süre gerekmektedir.