Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?

31.03.2021
2.065
Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Siğil tedavisi HPV virüsü nedeniyle deri üzerinde meydana gelen kabartıdan kurtulmanızı sağlar. Yapılan çalışmalar insanlarda binlerce yıl öncesinden siğile sahip olduğunu ortaya koymuştur. Siğil iyi huylu bir oluşumdur. Ancak bazı siğillerde kötü huylu transformasyon görülebilir. İyi huylu başlayan siğil daha sonra kötüye dönebilir. Bu nedenle dikkatli olmakta fayda vardır. HPV siğil etkeni olan virüstür. Ancak bu tek tip bir virüs değildir. 100’den fazla alt tipi bulunduğu bilinmektedir. Sadece vücutta değil yüzde de siğil oluşumu söz konusu olabilir. Genital bölgede siğil oluşabilir. Genelilkle Tip 2 ve Tip 4 HPV virüsünden kaynaklı siğil oluşur. Siğillerin oluşum türleri ve bulundukları yere göre farklı sınıflandırmaları vardır.

Siğil Tanısı Nasıl Konur?

sigil tedavi zamani

Siğil tanısı konması için öncesinde hekim tarafından fizik muayenesi gerçekleştirilmesi gerekir. Eğer deri üzerinden kabarık, yüzeye yakın ve düzensiz kenarlara sahip bir oluşum görünürse bu siğil olabilir. Boyutları 1 mm ile birkaç cm uzunluğa kadar değişiklik göstermektedir. Muayenenin dışında hekim imnio histo kimyasal yöntemlerden faydalanarak virüsün yapısal parçalarını inceleyebilir. Genellikle PCR tercih edilir. Tanı aşamasında şüphe olması halinde biyopsi yapılması da gerekebilir.

Siğil Belirtileri Nelerdir?

Siğil belirtileri genellikle el, ayak tabanı ve parmaklarda görülmektedir. Siğillerin oluşum nedeni vücuda giren virüstür. Vücut bir kere virüse maruz kaldıktan sonra siğil gelişimi ortalama 2 ile 6 ay arasında değişmektedir. Siğillerin tipik belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Küçük pıhtılaşmış kan damarlarına sahip olmak,
  • Ten rengi, beyaz ya da pembe renklerde lekelere sahip olmak,
  • Küçük, etli yumrular şeklinde lekelere sahip olmak siğil belirtileri arasında yer alır.

Genellikle siğiller gençler, yaşlılar ve çocuklarda görülmektedir. Organ nakli olmuş kişiler de risk altındadır. HIV hastaları gibi bağışıklık sistemi düşük olan hastaların siğile yakalanma ihtimali çok yüksektir.

Siğil Bulaşıcı mıdır?

Siğil bulaşıcılığı yüksektir. Ne kadar bulaşma riski olduğu siğilin görüldüğü yere göre değişiklik gösterecektir. El ve ayak siğillerinin diğer insanlara geçme riski düşüktür. Ancak makat ve genital bölgede yer alan siğiller çok yüksek bulaşıcılığa sahiptir. Genital siğil varsa, kanser riski taşıması nedeniyle bir saniye bile kayıp edilmeden mutlaka bakılmalıdır. Çok küçük yaşlarda siğil oluştuysa, bu siğillerin kendi kendine geçmesi mümkündür. Zaman içinde siğile müdahale etmesiniz bile kendiliğinden ortadan kayıp olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Ancak hızlı bir şekilde çoğalma gösteren ve ağrı yapan siğillerin vakit kayıp etmeden mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Siğil Tedavisi Ne Kadar Sürer?

sigil tedavi zamani

Siğil tedavisi süresi kişiden kişiye, siğil durumuna göre değişiklik göstermektedir. Her seans lezyonların genişliğine bağlı olarak ortalama 5 ile 20 dk arasında işlem yapılır. Elbette işlem yapılan hastanın bağışıklık sisteminin durumu, siğilin ne kadar derin olduğu, siğil yapısı, siğilin nerde olduğu gibi durumlara göre işlem süresi de değişiklik gösterecektir. Kimi zaman hastalarda tek seansla siğilden kurtulmak mümkün olurken, bazı hastalar için 4 5 seans işlem yapmak gerekebilir. Seanslar arasında ortalama 3 4 hafta kadar ara vermek gerekir. Uygulanacak tedavinin ücreti, hastanın ihtiyaçlarına göre özel olarak belirlenecektir. Yukarıda sayılan faktörlerin tümü ücret belirlenmesinde de etkili olmaktadır.

Varis tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?

Siğil tedavisi için hastanın çok sabırlı olması gerekir. Uzun sürecek tedavilere hazır olmakta fayda vardır. Siğil tedavisi ile birlikte ortaya çıkan lezyonların yok edilmesi yeterlidir. Ancak lezyonlar yine kendini tekrar edebilecektir. Tedavi olduktan sonra hasta 6 ay içinde sürekli kontrole gelmelidir. Yeniden siğil gözlemlenirse bu durumda gerekli müdahaleler yapılmalıdır. 6 ay boyunca eğer yeni siğil çıkmazsa, sorun çözülmüş demektir. Siğillerin oluşma nedeni virüslerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle daha başarılı sonuçların alınması için hastanın mutlaka besin desteklerini uzman kontrolünde kullanması gerekir. Omega 3, çinko, ekinezya gibi besin destekleri siğil tedavisinde harikadır.

Yakma ile Siğil Tedavisi Nedir?

Yakma ile siğil tedavisi elektrokoter tedavisi olarak da bilinmektedir. Bu yöntemde yüksek frekanslı RF dalgaları ile ani ısı verilir. Bu sayede lezyonlar yanar. İşlem ağrısızdır çünkü lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Yakılan yerler kabuklanır. Kendiliğinden iyileşir. Ortalama 10 15 gün içinde siğil kendiliğinden iyileşmektedir. Yakma tedavisine benzer olarak dondurma tedavisi de uygulanabilir. Siğilin üzerine sıvı nitrojen gazı uygulanır ve dondurma yapılır. Açık yara oluşmasına neden olmayan bir işlem olduğundan enfeksiyon riski barındırmamaktadır. Siğil ortalama 5 10 gün içinde iyileşir.

Lazerle Siğil Tedavisi Nedir?

Lazerle siğil tedavisi özellikle kriyoterapi ve radyo frekans tedavilerine direnç gösteren lezyonlar için harika bir tedavi seçeneğidir. Ortalama 10 15 gün içinde iyileşme sağlar. Özellikle derinin kalın olduğu ayak tabanı gibi yerlerde uygulanabilir. RF tedavisi yöntemi özellikleriyle yakmaya benzer. Bu yöntemde çevre doku ısıdan korunduğundan deri kesinlikle zarar görmez. İyileşme süresi daha kısadır. 5 gün içinde hastada siğilden eser kalmaz. Eğer ilaçla siğil tedavisi yapılacaksa o zaman salisilik asit ve trikloro asetik asit kullanılabilir.

Genital Siğil Nasıl Tedavi Edilir?

Genital siğil tedavi edilmesi için birden fazla yöntem bulunmaktadır. En çok kullanılan başarılı yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kriyo terapi yöntemi kullanılarak genital siğilin dondurulması sağlanabilir.
  • Koter ve lazer ile lezyon yakılabilir.
  • Genital siğil cerrahi olarak çıkarılabilir.

Eğer lezyon anal bölgede yer alıyorsa, genel cerrahi uzmanı tarafından anal bölgenin içinde kontrol edilmesi şarttır. Kulak Burun Boğaz doktoru lezyonun ağız içinde bulunduğu durumlarda kontrolü yapacak olan kişidir. Genitel siğil tedavisinde krem kullanılabilir. Kremin mutlaka doktor tavsiyesi ile kullanılması gerekir. Genital siğil kremleri özeldir. Vücudun farklı bölgelerinde çıkan siğillerin tedavisi için kullanılan kremlerden farkı vardır. Bu nedenle elde ya da vücudun farklı yerlerinde kullanılan kremlerin genital bölgede kullanılmaması gerekir.

Siğil Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Siğil tedavisinde dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Evdeyken çorağ ya da terlik kullanın. Spor salonunda ayakkabı kullanın. Çıplak ayakla ortak alanlarda gezmeyin.
  • Kıyafet, havlu ve ayakkabı gibi kişisel eşyaların paylaşılmaması gerekir. Bu eşyalar kişisel olmalıdır.
  • Siğilin sizden diğer insanlara bulaşabileceği gibi, diğer insanlardan da sizlere siğil bulaşmasının mümkün olduğunu unutmayın.
  • Siğilli olan vücut bölgenizin siğil olmayan bölgeye değmesine izin vermeyin.

Zona tedavisi nasıl yapılır? Yazısını okuyabilirsiniz.

Siğil Türleri Nelerdir?

Siğil türleri kişiye özel tedavi planın yapılması açısından son derece önemlidir. Basit siğiller, düz siğiller ve ayak tabanı siğilleri olmak üzere farklı siğil türleri bulunmaktadır. Basit siğiller yuvarlak, sarımsı ya da kahverengi renkte olurlar. Genellikle tırnak çevreleri ve ellerde görülürler. Ayak tabanı siğilleri ise adından da anlaşılacağı üzere, ayaklarda derinin altında gömülü olurlar. İnsanlar bu siğilleri genellikle nasırla karıştırmaktadırlar. Nasır mı yoksa siğil mi olduğunu anlamak için siğilin içinde kırmızı ya da siyah renkli nokta olup olmadığını kontrol edin. Siğil ayakta olduğu zaman özellikle kilo alımına bağlı olarak içe doğru gelişim gösterir ve acı verici olabilir. Kilolu kişilerde görülen siğillerin daha büyük olduğu da bilinmektedir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.