Sedef Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sedef hastalığı tedavisi için belirti gösteren hastaların uzman doktorlara danışması gerekir. Sedef hastalığı tedavisindeki amaç deri bulgularını artırıcı faktörlerden kaçınmak, en kısa sürede iyileştirirken uzun süre iyilik sağlamak ve yan etki oluşturmamaktadır. Yani hastaların yaşam kalitelerini düşüren sedef hastalığının yaratmış olduğu etkileri en aza indirmek temel amaçtır. Ancak her hastaya aynı tedavi yöntemi uygulanmaz. Belirli algoritmalar ile uzman doktorlar tarafından tedavi planlanır. Hastalığın yaygınlığı, hastalının yaşı, tedaviye uyumu ve önceki kullanılan ilaçlar tedavi seçiminde oldukça önemlidir. Sınırlı bir alanda ise krem şeklinde ilaçlar ve nemlendiriciler kullanılır. Daha yaygın bir hastalık söz konusu ise fototerapi ve sentetik A vitamini içeren ilaçlar kullanılır.
Sedef Hastalığı Nedir?
Sedef hastalığı olarakbilinen psoriasis rahatsızlığı kronik seyirli ve tedavisi olmayan bir hastalıktır. Tüm dünyada insanların yaklaşık olarak yüzde bir ila %3 oranında görülmektedir. Sıklıkla otuzlu yaşlarda başlasa da doğumdan itibaren her yaşta ortaya çıkabilir. Vakaların %30’unda genellikle genetik faktörler rol oynamaktadır. Sedef hastalığında derideki hücreler tarafından çeşitli antijenler oluşturulur ve bu antijenler bağışıklık sistemini aktivite olmasında rol oynar. Aktif bağışıklık hücreleri tekrar deriye döner ve deride hücre çoğalması ve buna bağlı olarak sedef hastalığına özgü plakların oluşmasına neden olur. Böylece Sedef hastalığı vücudun kendi dokularına karşı geliştirdiği bir hastalıktır ve bu tarz rahatsızlıklar otoimmün hastalık olarak sınıflandırılır.
Sedef Hastalığı Neden Olur?

Sedef hastalığını sebepleri için kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Son yapılan çalışmalara göre genetik ve bağışıklık sistemi ile ilgili faktörlerin hastalığın gelişiminde etkili olabileceği düşünülmüştür. Otoimmün bir olay olarak bilinen Sedef hastalığında normalde yabancı mikroorganizmalar ile mücadele eden hücreler, deri hücrelerinin antijenlerine karşı antikor sentezler ve karakteristik döküntüleri meydana gelmesine sebep olurlar. Normalden çok daha hızlı rejenere olan deri hücrelerinin gelişiminde bazı çevresel ve genetik faktörler tetikleyici özellik gösterir.
Uçuk tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.
Sedef Hastalığına Neden Olan Faktörler
Sedef hastalığına sebep olan risk unsurları şu şekilde sıralanabilir:
- Boğaz ya da cilt enfeksiyonu geçirmiş olmak.
- Soğuk ve kuru iklim şartları altında yaşamak.
- Farklı otoimmün hastalıkların geçirilmiş olması.
- Deri travmaları görülmesi.
- Stres ve kaygı gibi psikolojik durumları yaşamak.
- Tütün kullanımı ya da sigara dumanına maruz kalmak.
- Aşırı alkol tüketimi.
- Steroid türevi kullanan bireylerin ilaçlarını hızlı bir şekilde kesmesi.
- Bazı tansiyon ya da Sıtma tedavisi için başvurulan ilaçların kullanılması.
Sedef Hastalığı Türleri Nelerdir?
Sedef hastalığı çeşitleri aşağıdaki gibi verilmiştir:
- Plak Psoriasis: Sedef hastalığının en sık görülen 6 tipidir ve yaklaşık olarak %85’lik kısmını oluşturur. Kalın kırmızı renkli plaklar üzerindeki gri ya da beyaz renkte döküntüler bulunur. Lezyonlar en sık olarak diz, dirsek, bel bölgesi ve kafa derisinde meydana gelir.
- Guttat Psoriasis: Cilt üzerinde küçük kırmızı daireler şeklinde lezyonlar oluşturur. 2 sıklıkla karşılaşılan Sedef tipidir ve hastaların yaklaşık olarak %8’inde mevcuttur. Bu hastalık türü genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlar.
- Püstüler Psoriasis: Sedef hastalığının ağır seyirli formlarından biridir. Kırmızı renkli püstüler meydana gelir. El ve ayak içi gibi izole bölgeler dahil olmak üzere vücudun birçok bölgesinde oluşabilen lezyonlar, geniş bir alanı kaplayan boyutlara varabilir. Bu sedef hastalığının tedavisi mutlaka yapılmalıdır.
- İntertriginöz Psoriasis: Derinin katlantı yaptığı meme, koltuk altı ve kasık bölgelerinde ortaya çıkar nokta oluşan lezyonlar kırmızı renkli ve parlaktır. Bu tür hastalarda lezyonların ortaya çıktığı bölgelerin nemli oluşu nedeniyle döküntü meydana gelmeyebilir.
- Eritrodermik Psoriasis: Yanık bezleri lezyonlar oluşturan nadir bir sedef hastalığı alt tipidir. Bu hastalık acil tıbbi yardım gereksinimi ortaya çıkacak çıkaracak kadar ciddi şekilde seyredebilir. Vücut ısısı kontrolün bozulması bu tip hastalarda ki Hastaneye yatışların en önemli sebeplerinden biridir.
- Psoriatik Artrit: Oldukça ağrılı ve kişinin fiziksel aktivitelerini kısıtlayıcı özellik gösteren bir göl Sedef hastalarının ise yaklaşık olarak üçte birinin etkilendiği bir romatolojik hastalıklar. Şu an için bu hastalığın kesin olarak tedavi edilebilecek bir ilaç ya da farklı tedavi yöntemi mevcut değildir.
Sedef Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?

Sedef hastalığının tanısı genellikle deri lezyonlarının görünümü sonucunda konur. Ailede sedef hastalığı varlığı tanıya yardımcı olmaktadır. Çoğu vakada sadece fiziksel muayene ve lezyonların incelenmesi ile sedef hastalığı tanısı kolaylıkla konulabilir. Fiziksel muayene kapsamında sedef ile ilişkili belirtilerin varlığı sorgulanır. Doktorların şüpheli vakalardan endişelenmesi durumunda ise deri biyopsisi istemezse söz konusudur. Küçük bir deri örneğinin alındığı biyopsi işleminde alınan örnekler mikroskop altında incelenmek üzere laboratuvarlara gönderilir. Biyopsi işlemi ile birlikte sedef hastalığının hangi tipte olduğu da görülebilir. Biyopsi işlemi dışında sedef tanısının desteklenmesi için çeşitli biyokimyasal tetkiklere de başvurulabilir. Tam kan sayımı, romatoid faktör düzeyi gibi testler ile de tanı konulabilir.
Yanık tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.
Sedef Hastalığı Tedavisi Nasıldır?
Sedef hastalığının tedavisine karar verilirken hastaların kişisel fikirleri de göz önünde bulundurulur. Tedavi uzun süreli olacağı için hastaların tedavi planlamasında uyumu oldukça önem arz eder. Birçok hastada beraberinde obezite, hipertansiyon ve hiperlipidemi gibi metabolik problemlerde bulunmaktadır. Tedavi planı alırken bu durumlarda göz önüne alınır. Hastalığın şiddetine ve yaşam kalitesini bozuk bozmasına göre de tedavi planlaması uygulanır.
Krem,, Köpük ya da sprey türevi ilaçlar hafif ve orta seviyelerde seyreden Sedef vakalarında oldukça faydalı olmaktadır. Alevlenme döneminde günlük olarak kullanılan Bu ilaçlar hastalığın olmadığı dönemlerde ise geniş zaman aralıkları bırakılarak kullanılır. Bu güçlü ilaçların uzun süreli kullanımlarında ciltte bir incelme meydana gelebilir. Uzun süreli kullanımlarda ortaya çıkan bir diğer problem ise ilacın etkinliğini kaybetmesidir. Bu gibi durumlarda sedef hastalığı tedavisi için fototerapi gibi diğer tedavi yöntemleri uygulanır.