Saç Kıran Tedavisi Nasıl Yapılır?

04.05.2021
820
Saç Kıran Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Saç kıran tedavisinde kullanılan doğal ve tıbbi yöntemler bulunmaktadır. Daha çok erkeklerde görülen saç kıran rahatsızlığı cilt hastalıkları uzmanı tarafından tedavi edilmektedir. Son zamanlarda çok fazla görülen saçkıran hastalığının nedeni kesin olmamakla birlikte otoimmün sebeplerden kaynaklan aldığı varsayılır. Bu otoimmün hastalıklar genel olarak vücudun kendi hücre ve dokularını yabancı olarak tanıması ile ortaya çıkar. Genellikle erkeklerde ortaya çıkan bu hastalığın tedavisinde steroid grubu ilaçlar kullanılmaktadır. İlaçlar çoğunlukla krem olarak uygulanır kremler ile uygulanan ilaç tedavilerinin yanı sıra cerrahi müdahalelerden de yararlanabilmektedir. Ancak genel olarak saç kıran tedavisinde ilaç ve immünoterapi adı verilen yöntem kullanılır.

Saç Kıran Nedir?

Saç kıran hastalığı kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülen ve 40 yaşın altından itibaren başlama olasılığı olan saç kıran hastalığı bir deri yani cilt rahatsızlığıdır. İlk başlarda oval ve tüysüz bölgelerde kendini gösteren saçkıran hastalığına yakalanan kişiler mutlaka bir cilt doktoruna görünmelidir. Her 100 kişiden 70 ila 80’i saçkıran hastalığına yakalanmaktadır. Erkeklerde kadınlardan daha fazla oranda görülür. Önce saçın cansızlaşması şeklinde ortaya çıkar. Ardından koparak dökülmeler başlar ve belli bölgelerde tamamen kellik oluşması saçkıran rahatsızlığının başladığını gösterir.

Saç Kırana Neden Olan Hastalıklar

Saç kıran hastalığına sebep olan rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Egzama rahatsızlığı;
  • Kronik iltihabi tiroid hastalıkları;
  • Sedef hastalığı;
  • Addison hastalığı;
  • Saman nezlesi;
  • Vitiligo;
  • Atopik alerjik astım;
  • Son olarak Lupus örnek olarak gösterilebilir.

Yukarıda verilen hastalığa sahip olan bireylerde saç kıran olma olasılığı sağlıklı insanlara göre çok daha fazladır.

Farenjit tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Saç Kıran Neden Olur?

sackiran olusum sebepleri

Saç kıran (alopesi areata) hastalığının sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Ancak otoimmün nedenlerden dolayı oluştuğu düşünülmektedir. Otoimmün hastalıklar, vücudun kendi hücre ve dokularını yabancı olarak tanıması ile ortaya çıkan rahatsızlıklardır. Buna bağlı olarak bağışıklık sistemi kişinin kendi hücrelerine saldırır. Saç kıranda da bağışıklık hücreleri saç köklerine saldırır ve saçın uzamasını durdurur. Böylece saç dökülmesine yol açmaktadır. Yapılan araştırmalar neticesinde saç kıranın genetik faktörler ile de ilişkili olduğu görülmüştür. Saç kıran hastalığı olan bir ebeveynin çocuğunda bu rahatsızlığının görülme riski normal risk düzeyinden yaklaşık olarak 3 ila 6 kat daha fazladır.

Saç Kıran Belirtileri Nelerdir?

Saç kıran (alopesi areata) belirtileri genellikle karakteristiktir ve saçlı deride bir ya da birden fazla düzgün, oval ya da tüysüz bölgelerde kendini gösterir. Etkilenen bölgedeki cilt genellikle sağlıklıdır ve ciltte iltihabı durum söz konusu değildir. Saç dökülmesi durumu genel olarak kafa derisinde başlar. Ancak kirpik, kaş, koltuk altı, sakal ya da kasık tüyleri dahil her türlü saçlı deri saçkırandan etkilenebilir. Oluşan bu saç kıran tırnak yapısında değişiklikler meydana getirebilir. Klinik görünüm ise değişkendir ve kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Hastalığın gidişatı öngörülemez ve bazen kronik olarak tekrarlayan yapıdadır. Saç kıran hastalığı sırasında kendiliğinden iyileşme, stabilizasyon yada gidişata kötüleşme meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda Saç kıran tedavisi için hastaların mutlaka doktora görünmesi gerekir. Kel bölgede tekrar saç çıktığında genellikle ilk önce Saçın rengi pigmentsiz yani beyazdır.

Saç Kıran (Alopesi Areata) Risk Faktörleri Nelerdir?

Saç kıran hastalığının risk unsurları aşağıdaki gibi verilmiştir:

  • Saç kıran hastalığının yaş ortalaması genelde gençlerden oluşur. Hastaların çoğunda rahatsızlık 40 yaşın altında başlamaktadır.
  • Saç kırana yakalanmada genetik yatkınlık risk faktörü olarak gösterilebilir.
  • Cinsiyet unsuru saç kırana yakalanma riskini de önemli bir faktördür. Erkekler kadınlara göre daha fazla saç kırana yakalanma eğilimi gösterir.
  • Otoimmün hastalıklara sahip kişilerin saç kırana yakalanma olasılıkları daha yüksektir.
  • Down Sendromu olan kişilerde saç kıran normal bireylere göre daha fazla görülür.

Saç Kıran Tanısı Nasıl Konur?

sackiran teshisi nasil konulur

Saç kıran (alopesi areata) tanısının konması için öncelikle bu hastalıktan şüphelenen bireylerin cildiye uzmanına görünmeleri gerekir. Saçkıran belirtileri oldukça tipik olduğundan tanılar rahatlıkla konabilir. Ancak bazı durumlarda saç kıran, saç mantarı denilen rahatsızlık ile karışabilmektedir. Doğru bir tanı konulabilmesi için hastaların cilt hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekmektedir. Doktorlar, öncelikle hastaların belirtilerini sorgular ve saç dökülme derecelerine bakar. Mikroskop altında birkaç saç örneğini inceleyerek saç kıran tanısını doğru bir şekilde ortaya koymaya çalışır. Eğer gerekirse kesin tanı koymak için parça alınır ve patolojide inceleme yapılır.

Saç Kıran (Alopesi Areata) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Saç kıran tedavisinin uygulanması bir cilt hastalıkları uzmanı tarafından planlanır. Saç kıran tedavisindeki amaç hastalığın ilerlemesini durdurmak ve belirtileri şiddetini azaltmaktır. Hafif derecede ve erken aşamadaki saçkıran vakalarında kimi zaman herhangi bir tedaviye gereksinim duymadan saçlar kendi kendine tekrar çıkabilir. Ancak çok daha ileri aşamalarda ya da ciddi belirtilerim varlığında saç kıran tedavisinde steroid grubu ilaçlar kullanılır. Steroidler ilk başlarda krem formunda uygulanır. Diğer aşamalarda ise duruma bağlı olarak enjektörle kafa derisine uygulanabilir. Göz çevresi uygulamaları ise göz sağlığı açısından riskli olabileceği için oldukça dikkat edilmesi gereken bir uygulamadır. Saçkıran, steroid grubu dışında ilaçlar ve immünoterapi adı verilen farklı bir yöntem ile de tedavi edilmektedir.

Saç Kıran için Doğal Yöntemler Nelerdir?

Saç kıran (alopesi areata) için kullanılan doğal yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Soğan ve sarımsak: saç kıran tedavisinde kullanılan doğal yöntemler arasındaki en popüler olanlarıdır. Her gün soğan ya da sarımsağın suyu çıkarılır ve kelleşen bölgeye sürülür.
  • Yeşil çay: Çay demlenir ve soğuduktan sonra pamuk yardımı ile saç kıran oluşan bölgeye sürülür. Bu işlem her gün tekrar edilir.
  • Hindistan cevizi yağı: Söz konusu yağ saç oluşumunu destekleyen maddeler içerir. Her gün Hindistan cevizi yağı ile saçlara masaj yapmak saçkıranı engeller.
REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.