Protetik Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

01.04.2021
1.242
Protetik Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Kaybedilen dişlerin geri kazanımı için yapılan çeşitli protez uygulamalarına protetik diş tedavisi denir. Kaybedilen dişlerin hem fonksiyon olarak geri kazanımı hem de görüntü ve estetik olarak geri kazanımını sağlamak amaçlanır.

Protetik Diş Tedavisi Ne Zaman Uygulanır?

Protetik diş tedavisi uygulanırken çeşitli sebepler ile uygulanabilen bir diş tedavisi yöntemidir. Hastalarda bazen estetik görüntü olarak sağlıklı diş görüntüsüne tekrar kavuşmak için gerekli görülen durumlarda uygulanır. Bazen de kaybedilmiş dişlerin fonksiyonlarının geri kazanılmasını sağlamak için uygulanır.

Diş hekimlerinin çabalarına rağmen diş ve diş eti hastalıkları ile kaybedilen dişlerin fonksiyonları da kaybedilir. Hastalar çiğnemede ve konuşmada güçlük yaşayabilirler. Bu gibi durumlarda protetik diş tedavisi uygun görülebilir. Protetik diş tedavisi ile hastalar kaybettikleri çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını geri kazanırlar ve eski estetik diş görüntüsüne de geri kavuşurlar.

Aynı zamanda travmalarla, istenmeyen ve beklenmeyen sebeplerle oluşan ani diş kayıpları da bireylerde özgüven kaybına ve depresyona sebep olabilir. Gülümsemek istememek, diş görüntüsünden çok rahatsız olmak ve eskisi gibi ağız içi fonksiyonlarını kullanamamak protetik diş tedavisi uygulanması için birer sebeptir.

PRP tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Protetik Diş Tedavisi Nedir?

protetik dis tedavisi amaci

Protetik diş tedavisi günümüzde diş hekimliğinde bulunan 8 farklı ana uzmanlık dalından birisidir. Protetik diş tedavisi meydana gelen diş kayıplarında kaybın yol açtığı çiğneme güçlüğü, konuşma zorluğu ve estetik kaygıların ortadan kaldırılmasında devreye giren etkili bir tedavidir.

Temel olarak bu tedavi yönteminde kaybedilen dişin yerine farklı protez türleri uygulanır. Protez tedavilerini prostohondist olarak anılan protez uzamanı hekimler yapar. Protetik diş tedavisi uzmanı olarak da anılan bu doktorlar diş hekimliğine ilave olarak prostodonti anabilim dalında eğitim görürler. Oldukça çeşitli tedavi olan bu uzman hekimler ağız içi sabit ve hareketli protez uygulamaları yaparlar. Bu uygulamalara ek olarak kanal tedavisi sonrası kanal tedavisi olan dişin porselen kuronlarla desteklenmesiyle de ilgilenirler.

Protetik diş tedavisi sadece bir diş hekimliği tedavisi değil aynı zamanda estetik bir müdahaledir. Hastalar protetik diş tedavisini bu iki sebeple de olabilirler. Hem ağız içi fonksiyonların geri kazanımı hem de estetik görüntünün geri kazanımı bu tedavi yöntemini oldukça popüler kılar. Bu tedavi yöntemi günümüzde çok yaygın kullanılan ve çok iyi sonuçlar veren bir yöntemdir.

Protetik Diş Tedavisi Kimler İçindir?

Protetik diş tedavisi kimler için uygulandığı merak edilen bir tedavidir. Bu tedavi yöntemi çoğunlukla tedaviye geç kalan hastalar için uygulanır. Tedavisi geç kalmış diş ve diş eti sorunlarında diş kayıpları yaşanır. Kaybedilen dişler protetik diş tedavisi ile geri kazanılır. Dişini kaybeden ve dişleri ile beraber konuşma, çiğneme fonksiyonları da gerileyen hastalar için protetik diş tedavisi oldukça sevindirici bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yönteminde çok çeşitli protez türleri kullanılır.

Sabit Protezler ile Protetik Diş Tedavisi

Sabit protezler ile protetik diş tedavisi mevcut dişlerin ya da implantların desteği alınarak uygulanan protez türüdür. Bu protez türü ağız içine kullanılan farklı kimyasallar ile yerleştirilip sabitlenir. En yaygın kullanılan sabit protez türleri aşağıdaki gibidir:

  • Kuron: Bu protez türü büyük çürükleri ve diş kırıkları olan hastalarda kullanılır. Dişin kaybını önler ve dişler arasındaki boşlukların da kapatılmasını sağlar.
  • Metal destekli porselen kaplama: Bu protez türünde protez dışında kalan kısım porselen olsa da içerisindeki kısım metaldir. Bu nedenle bu protez türünün ışık geçiriciliği azdır. Bu sebeple bu protezler estetik açısından güzel sonuç verseler de doğallık açısından olumlu sonuç vermeyebilirler. Estetik kaygıları yüksek olan hastalara ön dişlerde kullanılması önerilmez.
  • Zirkonyum destekli kaplama: Işık geçirgenliği en yüksek protez türlerindendir. Bu sebeple estetik olarak iyi sonuçlar bekleyen hastalara önerilirler. Doğal görünüm sağlamada da iyi sonuç verirler. Bu kaplamada dişin görünen kısmı porselen iç kısmı ise zirkonyumdan oluşur.
  • Seramik kaplama: Bu kaplama dişin çok fazla küçülmesine gerek kalmadan uygulanabilir. Bu işleme diş aşındırması denir. Bu işlemle diş yüksek oranda kalır. Seramik kaplamalar güçlendirilmiş porselenden üretilirler. Estetik açıdan en gelişmiş kaplama olarak bilinirler. Bu sebeple ön dişlerin restorasyonunda en çok önerilen ve tercih edilen protez türüdür.
  • Köprü: Bir veya birden fazla dişin kaybedildiği durumlarda uygulanan protez türüdür. Oluşmuş olan diş boşluğunun yanındaki dişler köprü görevi görür. Geleneksel yöntemlerle köprü oluşturulduktan sonra kaybedilen diş veya dişlerin yerine protez dişler yerleştirilir. Diş kayıplarında en etkili ve en iyi sonuç veren yöntemdir.
  • İmplant: Bu yöntemde çene kemiğine yapay diş kökü yerleştirilir. Diş kayıplarında en yaygın kullanılan yöntem bu yöntemdir. Özellikle son zamanlarda ağız içine tamamen orijinal diş gibi yerleştirilebilmesi ile çok kullanışlıdır. Bu yöntemde çene içine yerleştirilen implantların üzerine protez dişler yerleştirilir. Bu şekilde protezler sabitlenir ve sorunsuz kullanılır.

Hareketli Protezler ile Protetik Diş Tedavisi

Hareketli protezler ile protetik diş tedavisi diğer bir protez tipi tedavi yöntemidir. Bu yöntem halk arasında damak protezi olarak da bilinir. Bu yöntem tüm dişlerini çeşitli sebeplerle kaybetmiş hastalarda kullanılır. Tüm dişlerin kaybedilmesi ile ağız görüntüsünde ve yapısında bozulma olur. Tüm dişlerini kaybetmiş hastaların ağızlarında içe doğru büzüşme olur. Bu durum da kişilerin olduklarından çok daha yaşlı görünmelerine ve estetik olmayan bir görüntü oluşmasına neden olur.

Tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda estetik görüntü bozulmasından sonra en net gözlemlenen sonuç konuşma bozukluğudur. Dişlerin olmaması kişilerde ileri düzeyde konuşma güçlüğü yaşanmasına sebep olur. Hatta bu hastalar bazı sesleri hiç çıkaramazlar. Bu sebeple hareketli protezlerle hastaların bu sorunu ortadan tamamen kaldırılır. Hastalar protez sonrası ağızlarının eski görüntüsüne ve konuşma fonksiyonlarına geri kavuşur.

Egzama tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

İmplant Üstü Protezler ile Protetik Diş Tedavisi

dis ustu implant protetik tedavi

İmplant üstü protezler ile protetik diş tedavisi var olan veya yapılıp yerleştirilecek olan implantların üzerine protez dişlerin yerleştirilmesi ile yapılan tedavidir. Hiç dişi olmayan fakat implant yerleştirilebilir damak kemiği seviyesine sahip olan hastalara temel amaç hareketli ya da sabit protezlerin tutunmasını sağlamaktır.

Bu yöntemde protez dişler çene içinde yerleştirilmiş olan implantların yuvalarına yerleştirilir. Bu sebeple protezler daha iyi tutunma ve yerleşme ile daha fonksiyonlu kullanım sağlar. İyi tutunmuş ve yerleşmiş protezler ile hastalar konuşma ve çiğneme fonksiyonlarını orijinal dişlerine en yakın seviyede kullanır. Sabit protez uygulamalarında çene altına 4 ile 6 adet arası, çene üstüne ise 6 ile 8 adet arası implant yapılır.

Hareketli protez yapılması uygun görülen hastalarda alt çeneye 2 ile 4 adet arası, üst çeneye ise 4 adet implant yapılır. Hareketli protezler metal, seramik veya zirkonyum gibi hammaddelerden yapılabilir. Hasta ve diş hekiminin ortak kararıyla bu protezlerden uygun görülen seçilebilir.

İmplant üstü protezlerde en büyük avantaj kemik kaybının engellenmesidir. Bu protez tipi kemik dokusuna güç iletilmesini sağladığı için kemik kaybını engeller. Bu protezler ayrıca gülüş estetiğini yeni baştan düzenleyebilme imkanı sağlar. Uzman hekimler tarafından yapılan implant üstü protezler hastalara uzun yıllar boyu kullanım ömrü vadeder.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.