Prostat Tedavisi Nasıl Yapılır?

30.03.2021
1.288
Prostat Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Prostat erkek vücudunda en sık rahatsızlıklara sebep olan organdır. Prostat sorunları genellikle 50 gibi ileri bir yaştan sonra görülmeye başlanır. Bazı nadir olan durumlarda 50 yaş öncesi ve genç erkeklerde de prostat sorunu yaşandığı görülür. Prostat hastalıkları tek bir tane değildir. Farklı prostat hastalıklarında izlenen farklı tedavi yöntemleri vardır.

Prostat Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

Prostat hastalıkları belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • İşemeye başlarken ve işemeyi sonlandırırken güçlük çekilmesi
  • İdrar akışının zayıf ve kesik kesik olması
  • İdrarda yanma veya ağrı yaşanması
  • Sık sık idrara çıkma ihtiyacı hissedilmesi
  • Mesaneyi tam boşaltamamış gibi hissetmek, sürekli idrar hala içeride hissi
  • Geceleri çok sık idrara çıkma isteği olması
  • Ani gelen idrar sıkışıklığı hissi ve idrarı tutamayacakmış gibi hissetmek
  • İdrar yapıldıktan sonra devam eden damlamalar olması
  • İdrar yapamama durumu
  • Kişilerin boşalma esnasında ağrı çekmesi
  • Kasıkta, kalçada, sırtta ve belde ağrı olması

Bu belirtilerin tamamı prostat ve alt sorunlarına işaret eder. Fakat belirtileri gösteren kişilerin mutlaka doktor kontrolünden geçmesi tavsiye edilir. bu belirtilerin ne sebeple oluştuğu doktor tanısı konması ile ortaya çıkar. Doktor tanı ve teşhisine göre prostat tedavisi yapılır.

Varis tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Prostat Hastalıkları Nelerdir?

prostat neden olan sorunlar

Prostat hastalıkları yalnız bir tane değildir. En temel düzeyde 3 grupta sınıflandırılabilirler. Bu rahatsızlıklar aşağıdaki gibidir:

  • Prostat iltihabı rahatsızlığı
  • İyi huylu prostat büyümesi rahatsızlıkları
  • Prostat kanseri rahatsızlığı

Prostat İltihabı Nedir?

Prostat iltihabı prostat bezinin iltihabıdır. Bu hastalık esnasında gelişen enflamasyon sebebiyle prostat bezi şişer ve ağrı yapmaya başlar. Prostatit olarak da bilinen prostat iltihabı nadiren bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanabilir. Fakat sıklıkla mikrobik bir durum bulunmaz ve neden kaynaklandığı da belirlenemez.

Prostatit her yaştan erkeklerde görülebilen bir prostat sorunudur. Bu özelliği ile diğer prostat hastalıklarından ayrılır.

Prostat İltihabı Tedavisi

Prostat iltihabı tedavisi ilaçla uygulanan bir tedavidir. Bu ilaçlar arasında ağrı kesiciler, prostat ve mesanenin boynunu genişleten alfa-blokerlar ve bazı antibiyotikler bulunur. Bu tedavi sonucu çoğu erkek hastalıktan birkaç hasta ile birkaç ay arası bir zamanda kurtulur. Hastalığın tanısı ve tedavisi mutlaka bir uzman hekim tarafından yapılır. tedavi için doğru teşhis konulması ve doğru ilaç kullanımı çok önemlidir.

Prostat Büyümesi Nedir?

Prostat büyümesi sıklıkla iyi huylu bir büyüme şeklinde gerçekleşir. Bu büyüme erkeklerde 40’lı yaşların sonlarına doğru başlar. Bu yaşlardan yaşamın sonuna dek her erkekte farklı hızda büyüme devam eder. İyi huylu prostat büyümesi yaşın ilerlemesi ve yaşlanılması durumlarında gözlense de tam olarak nedeni bilinmez.

Büyüyen prostat idrar yolunun ve mesanenin çıkışında daralmaya ve tıkanmaya sebep olduğu için idrar çıkışını engelleyebilir. Bu sebeple mesanenin tam olarak idrar boşaltmasını ve depolamasını engelleyebilir. Prostat büyümesi çok sık görülse de her erkekte aynı oranda sorun yaratmaz. Prostat büyümesi eğer rahatsız edici sonuçlar doğuruyorsa tedavi edilmesi gerekir.

Prostat Büyümesi Tedavisi

Prostat büyümesi tedavisinde belirleyici bazı etkenler vardır. Hastanın şikayetlerinin derecesi ve büyümeden kaynaklanan sorunların boyutu en belirleyici etkenlerdir. Hastaların büyük çoğunluğunda şiddetli şikayetler olmasa da tekrarlayan idrar yollarını enfeksiyonları sorunları, tekrarlayan kanlı idrar yapma sorunu, mesanede taş oluşması sorunu ve böbrek yetmezliği bulunması tedaviyi gerekli kılan durumlardır.

Prostat büyümesi tedavi şekilleri aşağıdaki gibidir:

  • Hastanın düzenli takip ve gözlem ile izlenmesi
  • İlaç tedavisi kullanılması (yalnızca doktor kontrolünde)
  • Cerrahi tedavi yöntemlerinin izlenmesi

Prostat Kanseri Nedir?

Prostat kanseri prostat bezi dokusunda gelişen kanserdir. Dünya üzerinde bazı ülkelerde en sık görülen kanser prostat kanseridir. Diğer prostat hastalıklarında olduğu gibi bu hastalığında tam oluşum nedeni bilinmez. Fakat prostat kanseri de diğer prostat hastalıkları gibi erkelerde yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkan bir prostat hastalığıdır. En yaygın olarak 65 yaşı geçkin erkeklerde ortaya çıktığı görülür. Nadiren 50 yaş üstü erkeklerde de rastlanır.

Prostat kanserinin kişilerin yakın erkek akrabalarında bulunması prostat kanseri olmaları riskini arttırır. Özellikle ailesindeki erkeklerde prostat kanseri geçmişi olanların mutlaka kontrollerini yaptırmaları önerilir. Bu erkekler en yüksek risk grubunda yer alırlar.

Özellikle erken teşhis prostat kanseri tedavisinde çok etkilidir. Prostat kanseri tedavisi büyük oranda olumlu sonuç verir. bu kanser tipi diğer kanser tiplerine göre daha yavaş gelişim gösteren ve değişken davranışlı bir kanser tipidir. Bu da kanserin tedavisinde avantaj sağlar.

Prostat Kanseri Tedavisi?

prostat kanseri tedavisi

Prostat kanseri tedavisi diğer prostat hastalıklarına göre tedavisi en zorlu prostat hastalığıdır. Bunun sebebi bir kanser tipi olmasıdır. Prostat kanseri tedavisi kanserin tipine ve hastalığın evresine göre değişim gösterir. Tedavi yöntemleri tamamen hastanın durumuna göre şekillenir. Tek bir tedavi şekli yoktur. Başlıca tedavi şeması tek başına tedavi, bir arada tedavi, sıralı tedavi ve alternatifli tedavi şeklinde uygulanır.

Bazı hastalara tedavisiz sürekli kontroller yöntemi de uygulanabilir. Hastalığın tanısı ve tedavisi için mutlaka doktor muayenesi yaptırılması gerekir. Kanser teşhisi koyulan hastalar uzman hekimin izlemeyi uygun gördüğü yöntem dahilinde tedavi edilir. bu tedavi süreci diğer prostat hastalıklarına göre daha zorlu ve daha uzun süreli bir tedavi olabilir.

Prostat kanseri tedavisinde izlenen yöntemler aşağıdaki gibidir:

  • Cerrehi tedavi: Cerrahi tedavi doktorun uygun gördüğü hastalarda kanserin tipi ve evresine göre cerrahi müdahale yapılmasıdır.
  • Işın tedavisi (Radyoterapi): Işın tedavisi de doktorun uygun gördüğü hastalarda genellikle orta seviyede kanser evrelerinde uygulanan tedavidir.
  • Fokal tedavi: Fokal tedavi diğer tedavi yöntemleri gibi doktor kontrolünde yapılan ve çok ileri seviye olmayan kanser evrelerinde izlenen tedavi yöntemidir.
  • İlaç tedavisi: Hormonal veya kemoterapi şeklinde yapılır. İlaç tedavisi de doktor kontrolünde ilaç ve dozaj seçimi ile yapılır.

Uyuz tedavisi nasıl yapılır? Yazısına göz atabilirsiniz.

Prostat Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Prostat ameliyatı uzman hekimin uygun gördüğü durumlarda hastalara uygulanan bir tedavi yöntemidir. Prostat büyümesi rahatsızlığı yaşayan hastalarda hastanın ilaç tedavisine cevap vermemesi durumunda veya ilaç tedavisinde bir süre sonra iyileşmenin durması sonucunda yapılan bir ameliyattır.

Prostat büyümesi sorununa bağlı olarak başka sorunlar yaşayan erkek hastalarda da prostat ameliyatı yapılabilir. Bu sorunlar genellikle aşağıdaki gibidir:

  • Prostat büyümesine bağlı gelişen mesanede taş olması
  • Prostat büyümesine bağlı gelişen idrar yolundan tekrar eden kanamalar yaşanması
  • Prostat büyümesine bağlı gelişen sık idrar yolu iltihabı geçirilmesi
  • Prostat büyümesine bağlı olan hiç idrar yapamama sorunu

Prostat ameliyatı en sık yapılan ameliyatlardan birisidir. Özellikle ileri yaşlardaki erkek prostat hastalarında yaygın olarak başvurulan bir tedavi yöntemidir. Bu ameliyat esnasında elektrik enerjisi kullanılır. Kullanılan elektrik yardımıyla prostat içeriden parçalanır. Bu sayede prostat dokusu içeriden küçük parçalar haline getirilmiş olur.

Bu ameliyat esnasında kanama olması yüksek bir ihtimaldir. Bu sebeple hastalar bu konuda önceden bilgilendirilir. Hastaların kullandığı kanı sulandırıcı etkisi olan ilaçlar varsa bu ilaçların kullanımı ameliyatın 1 hafta öncesinden kesilir.

Prostat ameliyatından sonra hastanın en az 3-4 gün gibi bir sürede sondalı kalması gerekir. Bu kısa süre sondalı kaldıktan sonra hasta ameliyatın olumlu etkisini kısa sürede görür. Prostat ameliyatı zor ve riskli bir ameliyat değildir ve oldukça etkili bir tedavi yöntemidir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.