Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Polikistik over sendromu bulguları, hormonsal bir hastalık olduğundan kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Hastalık başlangıç döneminde çoğunlukla belirti vermemekle birlikte süreç ilerledikçe birtakım semptomlar kendini göstermeye başlamaktadır. Semptomlar, kişiye bağlı olarak değişse de çoğu kadında görülen ortak belirtiler şu şekilde sıralanmaktadır:
- Adet düzensizliği
- Kilo artışı
- Tüylenme
- 2 adet döngüsü arasında görülen kanamalar
- Kilo alma
- Çocuk sahibi olamama
- Yüz ve sırtta sivilcelenme
- Seste kalınlaşma
- Göğüslerde büyüme, küçülme ve hassasiyet
- Saç dökülmesi
- Ciltte lekelenmeler
Yukarıda belirtilen semptomlar, polikistik over sendromunun belirtileri olup bilinen en yaygın bulgu ise şüphesiz adet düzensizliğidir. Özellikle 13-19 yaş arası genç kızlarda; ilk adetten birkaç döngü sonrasında adet görememeye başlama, aşırı kıllanma ve sivilcelenme şeklinde kendini gösteren hastalık, daha ileri yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir.
Polikistik Over Sendromu Nedir?
Polikistik over sendromu, kadınlarda en sık görülen hormonsal bozukluklar arasında ilk sırada yer almaktadır. Polikistik over, adet görememe ya da uzun aralıklarla adet görme gibi düzensiz bir döngü tablosuyla ortaya çıkmaktadır. Polikistik over sendromunda, kanda androjen adı verilen hormonların artışına bağlı olarak ciltte sivilcelenme, yağlanma, saç dökülmesi ve tüylenme gibi belirtiler meydana gelmektedir. Hormonsal bozuklukların yol açtığı polikistik over sendromu, yumurtalıkların androjenleri fazla salgılamasıyla ortaya çıkmaktadır. Normal değerlere sahip bir kadında FSH/LH hormon testi 3 civarında görülürken bu sendroma sahip kadınlarda daha yüksek sonuçlar görülmektedir. Yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu çok sayıda kistin oluşumu da meydana gelen polikistik over sendromunda, adet düzenliği ile birlikte kendini belli eden, buna ek olarak kilo artışı, vücut genelinde tüylenme, sivilce oluşumu gibi pek çok şikayetin oluşumu ortaya çıkmaktadır. Yumurtalıklarda oluşan kistler, yumurtlama düzeninin bozulmasına sebep olmakta ve bu hastalığa sahip olan kadınlarda çocuk sahibi olamama sorunu sıklıkla gözlemlenmektedir. Dış görünüşü bozarak yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bu hastalık, psikolojik sorunları da beraberinde getiren ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sendromdur.
Şizofreni tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.
Polikistik Over Neden Olur?

Polikistik over sendromunun sebebi; tam olarak bilinmemekle birlikte ortaya çıkışında genetik ve çevresel faktörlerin etkili olduğu bilinmektedir. Hastalığın oluşumunda ailesel yatkınlık önemli bir rol oynamaktadır. Ailesinde polikistik over öyküsü bulunan bireylerin bu hastalığa yakalanma olasılığı, diğer bireylere oranla oldukça fazladır. Buna ek olarak obezite de bu hastalığın oluşumuna zemin hazırlayan faktörler arasında yer almaktadır. Fazla kilo ve buna bağlı olarak oluşacak insülin direnci, kanda insülin hormonu düzeyinin yükselmesi neden olmakta ve vücutta androjen hormonu sentezini artırmaktadır. Polikistik over sendromunun nedenlerinden bir tanesi de birtakım zararlı kimyasal maddelere maruz kalmaktır. Bazı tarım ilaçları, dioksinler, fitoöstrojenler, BPA, Bisfenol A, DBP gibi kimyasal maddeler, vücuttaki hormon üretimi sürecine olumsuz etki ederek hormonsal dengenin bozulmasına yol açabilmektedir. Bu nedenle bu tarz kimyasal maddelere maruz kalmanın polikistik over sendromu da dahil olmak üzere pek çok hastalığın görülme olasılığını artırdığı düşünülmektedir.
Polikistik Over Sendromu Nasıl Anlaşılır?
Polikistik over sendromunda tanı; klinik bulgular, radyolojik görüntüler ve hastanın öyküsü detaylı bir şekilde incelenerek konulmaktadır. Normalden erken veya geç adet olma, adet görememe, sesin kalınlaşması, tüylenme, aşırı saç dökülmesi gibi polikistik over sendromu belirtilerinden bir veya birkaçının görüldüğü hastalarda pelvik veya vajinal ultrasonografi eşliğinde yumurtalıklar ve rahim detaylı bir şekilde incelenmektedir. Adetin 3. gününde yapılacak kan testi sonucunda hormon düzeyleri ölçülerek tüm bu tanı testlerinin yardımıyla hastalığın tanısı konulabilmektedir. Hastalığa sahip bireylerde özellikle hormon testinde yumurtlama döngüsünü düzenleyen FSH ve LH hormon seviyelerinin normalin dışında olduğu, östrojen hormonu düzeyinin düşük, erkeklik hormonu düzeylerinin normalden yüksek olduğu görülmektedir. Yumurtlamayı sağlayan hormon seviyesinin yumurtayı büyüten hormonun seviyesine olan oranının 3 ve üzerinde olduğu durumlarda da hastanın polikistik over sendromuna sahip olduğu düşünülmektedir. Hastalığın tanısı ve takibinde ultrasonografi de büyük önem taşımaktadır. Ultrasonografide çoğunlukla bir yumurtalığın veya her iki yumurtalığın multikistik görünümde olduğu gözlenmektedir. Hastalığın tanısının koyulabilmesi için tek bir yumurtalığın bu görünümde olması yeterlidir. Yapılan tüm tanı testlerinin sonucunda polikistik over sendromu tanısı konan bireylerde hastalığın şiddeti hafif, orta veya şiddetli şeklinde seviyelere ayrılarak hastanın sonraki dönemdeki takibi ve tedavisi, hastalığın şiddeti göz önünde bulundurularak planlanmaktadır.
Polikistik Over Nasıl Tedavi Edilir?
Polikistik Over Sendromu tedavisi, yaşa ve hastanın isteğine göre değişmektedir. Hastalarının tedavileri planlanırken diyetisyen eşliğinde fazla kilolarından kurtulması da göz önünde bulundurulmaktadır. Kilo kontrolü neticesinde düzenli adet görme oranı yükselmektedir. Tıbbi tedavi ve kilo kaybı sonucunda adette önemli oranda düzelme olabilmekte, yumurtlama probleminin son bulmasıyla bazen gebelik kendiliğinden oluşabilmektedir. Adet düzensizliğinin devam ettiği durumlarda ise yumurtlamayı uyaran ilaçlar ve hormon iğneleri kullanılmaktadır. Takipler sonucunda gelişen yumurtalardan normal ilişki önerilerek veya aşılama yöntemi ile gebelik oluşturulmaya çalışılmaktadır. 3-4 kez yapılan takip ve aşılama neticesinde gebelik halen oluşmamışsa tüp bebek yöntemi önerilmektedir. Çocuk sahibi olmak istemeyen hastalarda ise amaç, hastanın hormonsal dengesini düzenlemek ve düzenli adet görmeyi sağlamaktır. Bunun için doğum kontrol hapları veya progesteron içeren hormonsal tedaviler uygulanmaktadır. Tedavinin başarısında hasta ve yakınlarını doğru bilgilerle yönlendirerek doğru ilaçların kullanımının sağlanması gerekmektedir.
Polikistik Over Sendromu Yaşayanlar Hamile Kalabilir Mi?

Polikistik Over Sendromu, doğurganlığı etkileyen bir hastalıktır. Bu tür hastalarda yumurtlama gerçekleşmediği veya çok nadir olduğu için adet düzensizliği ve hamile kalmakta güçlük çekme durumları ortaya çıkmaktadır. Polikistik over sendromu, hamile kalmaya engel olan ve en çok karşılaşılan problemlerden biridir. Ancak polikistik over sendromunun kalıcı bir kısırlığa sebebiyet verdiği söylenmemektedir. Polikistik Over Sendromu olan hastaların bir kısmında gebe kalmakta herhangi bir sorun yaşamayan kadınlar da bulunmaktadır. Bu durumdaki hastalığın düzelmesine katkıda olacağı düşünüldüğünden gebelik planının geciktirilmemesi önerilmektedir. Gebelikte başarılı sonuçlar elde etmek için gerektiğinde insülin direncini kıran ilaçlar, yumurta geliştirici ve yumurtlamayı uyaran ilaç tedavileri uygulanmaktadır.
Depresyon tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.
Polikistik Over Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Polikistik over sendromunun tedavisi uygulanmazsa birtakım problemleri meydana getirmektedir. Uzun bir süre boyunca tedavi edilmeyen polistik over sendromu belirtileri görülen hastalarda; karaciğer yağlanması, diyabet, hipertansiyon, metabolik sendrom, kısırlık, depresyon ve anksiyete bozuklukları, hipertansiyon, uyku apnesi gibi pek çok önemli şikayetler ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle bu hastalığa sahip olan kişilerde, tedavi sürecinin derhal başlatılarak hızlı bir şekilde kilo kaybının sağlanması ve hormon seviyelerinin kontrol altına alınması gerekmektedir.