OKB Tedavisi Nasıl Yapılır?

11.04.2021
1.455
OKB Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Obsesif Kompulsif bozukluk tedavisi takıntılı kişilerde uygulanan bir tedavi yöntemidir. İlaç tedavisi ve davranış terapisi gibi seçenekleri bulunur. Obsesif Kompulsif bozukluk bulunan kişilerin uzman kişilerden tedavi alması gerekir. Tedavi süreci ortalama 6 ay ila 1 yıl arasında sürebilir. Bu hastanın durumuna ve hangi tedavi yönteminin uygulanacağına göre değişir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtileri Nedir?

OKB belirtileri geçmişte yaşanan travmalar nedeni ile ortaya çıkabileceği gibi sinir hücreleri ile de ilgili olabilir. OKB belirtileri şunlardır:

  • Kir korkusu
  • Mikrop ve bakterilerden korkma
  • Simetriye dikkat etme
  • Düzensizlik karşısında stres olma
  • Bir şeyleri sayma
  • Kontrol etme isteği
  • Başka insanlarla temas kurarken kirlenmekten çekinmek
  • Emin olmak için tekrar tekrar kontrol etme

Gibi belirtiler OKB belirtileri arasında yer alır.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Ne Kadar Sürede Geçer?

oks kurtulma sureci

OKB geçme süresi hastaya göre farklılık gösterir. Obsesif Kompulsif bozukluk tedavisi oldukça uzun bir süreçtir ve hastaların istikrar göstermesi ve tedaviden vazgeçmemesi gerekir. Obsesif Kompulsif bozukluk ortalama 6 ay içerisinde etkisini göstermeye başlayan tedavi yöntemlerine sahiptir. OKB’nin ne kadar sürede geçeceği hastaya ve uygulanan tedavi yöntemine bağlıdır.

Uyku apnesi tedavisi nasıl yapılır Yazısını inceleyebilirsiniz.

Obsesif Kompulsif Bozukluk için İlaç Tedavisi Mi Uygulanır?

OKB ilaç tedavisi uygulanan hastalıklar arasında yer alır. Hastalara 2 farklı yöntem uygulanır. Bu yöntemlerden biri de ilaç tedavisidir. Doktor kontrolünde uygulanacak olan ilaç tedavisinde düzenli ilaç kullanımı yapılması ve doz aşımına dikkat edilmesi gerekir. İlaç tedavisinin asıl amacı beyinde bulunan serotonin miktarını arttırmaktır. Serotonin miktarı arttıkça OKB tedavisi daha pozitif bir noktaya doğru gelir. Bu neden ile de serotonin arttırılmaya çalışılır. Ancak ilaç tedavisi her obsesif Kompulsif bozukluk bulunan kişiler için geçerli değildir. Bazı hastalar için farklı terapi yöntemleri kullanılırken bazı hastalar için ise ilaç tedavisi uygulanır. Hastanın durumuna göre en uygun tedavi yöntemine karar verilir. 

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi Hangi Bölümde Tedavi Edilir?

OKB tedavi bölümleri arasında başta ruh sağlığı bölümleri yer alır. Obsesif Kompulsif Bozukluk tedavisi olmak isteyen hastaların gitmesi gereken 3 bölüm bulunur. Bunlardan biri 18 yaşından küçük olanlar için çocuk ve ergen ruh sağlığı bölüm ve / veya merkezleridir. 18 yaşından küçük olanlarda obsesif Kompulsif bozukluk belirtileri var ise hastaların ebeveynleri ile birlikte hastaneye gitmesi gerekir. 18 yaşından büyük olan kişilerin ise psikoloji ve psikiyatri bölümlerini tercih etmesi gerekir. 18 yaşından küçük hastalar da bu iki bölümü tercih edebilir ancak tedavinin ebeveyn onayı ile başlaması önem taşır. Obsesif Kompulsif bozukluk bulunan kişilerin hastanelerin ruh sağlığı bölümlerinde tedavi alması gerekir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Düzelir Mi?

OKB geçer mi sorusu her hasta tarafından sorulan bir sorudur. Düzenli tedavi ve istikrarlı bir süreç ile obsesif Kompulsif bozukluk hastalığı iyileştirilebilir. Belirtilerin azaltılması ve komplikasyonların ortadan kaldırılması mümkündür. Ancak tedavinin düzenli uygulanması ve sürdürülebilir yöntemlerin tercih edilmesi gerekir. Bu neden ile de tedavinin alanında uzman kişiler tarafından uygulanması önem taşır. Hastanın da tedaviyi kabul etmesi ve tedaviye olumlu yanıt vermesi gerekir. Hasta tedaviye yanıt vermediği müddetçe tedavinin nasıl yapıldığı ve ne kadar sık uygulandığının bir önemi kalmıyor. Bu neden ile hastaların da tedaviye açık olmaları OKB tedavisi için oldukça önemlidir.

Obsesif Kompulsif Bozuklukta ERP Yöntemi Nedir?

OKB ERP yöntemi hastanın maruz kalma yöntemi ile tedavi edilmeye çalışılmasıdır. Bilişsel terapi olarak da bilinen ERP, sorunlar ile yüzleşmeyi tetikler. Hastanın davranış terapisi alarak obsesif Kompulsif bozukluğa karşı tedavi alması anlamına gelir. ERP ve davranış terapisi alanında uzman kişiler tarafından uygulanmalıdır.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavi Edilmezse Ne Olur?

OKB tedavi edilmezse kişinin takıntıları gündelik hayatını ve kurduğu ilişkileri negatif yönde etkilemeye başlayabilir. Obsesif Kompulsif bozukluk bir süre sonra anksiyeteye dönüşerek hastayı daha zor bir konuma doğru sürükleyebilir. Bu neden ile hastaların OKB belirtileri hissettiği noktada çok geç kalmadan terapi almaya başlamaları ve tedavi olmaları önerilir. Obsesif Kompulsif bozukluk yaşayan hastaların endişe oranları ve stres seviyeleri de paralel olarak artış gösterir ve farklı hastalıkların oluşmasını tetikler. 

Obsesif Kompulsif Bozukluğun Biyolojik Nedenleri Nedir?

OKB biyolojik nedenleri çevresel nedenlerden daha farklıdır. Burada hastanın daha içsel ve psikolojik sebepleri olabileceği gibi beyin yapısı ile ilgili problemler de OKB oluşumuna neden olabilir. Beyinde yer alan nöronların birbirleri ile iletişim kurmaması ve sinyal gönderiminin yavaşlaması başlıca etkenler arasında yer alır. Obsesif Kompulsif bozukluk görülen hastaların çoğunluğunda, beyinde aşırı hareketlilik görülür. OKB belirtileri artmaya başladıkça beyin de daha aktif bir hale gelir ve sinir hücreleri bu durumdan negatif etkilenir.

Obsesif Kompulsif Bozukluğun Çevresel Nedenleri Nedir?

oks cevresel faktorleri

OKB çevresel nedenler kişinin yaşamı ile ilgilidir. Çevredeki olumsuz durumlar ve / veya çocuk yaşta yaşanılan negatif olaylar nedeni ile obsesif Kompulsif bozukluk ortaya çıkabilir. Oluşan travmalar sonucunda da OKB görüldüğü bilinir. OKB kişinin doğrudan kendi kendine oluşturduğu bir şey değildir. Çevresel etkenlerin yok sayılamayacak kadar önemi bulunur. Obsesif Kompulsif bozukluğa neden olan veya var olan OKB seviyesini arttıran çevresel etkenler şunlardır:

  • Taciz
  • Tecavüz
  • Sürekli baskı altında yaşamak
  • Psikolojik şiddete maruz kalmak
  • Ev içinde genellikle erkekler tarafından şiddet görmek
  • Yaşamdaki negatif değişiklikler
  • Güvende hissetmemek
  • İkili ilişkilerde yaşanan kaygılar
  • Kariyer değişimindeki sorunlar
  • Birini kaybetmek
  • Hastalık

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tanısını Kim Koyar?

OKB tanısı alanında uzman psikiyatristler ve psikologlar tarafından konulur. Obsesif Kompulsif bozukluk tanısı kişinin kendi kendine tanı koyması ile bitecek bir durum değildir. Tam teşekküllü ve Sağlık Bakanlığı onayı bulunan bir hastanede veya terapi merkezinde tedavi olunması gerekir. Bu yerlerde tedavi olmayı kabul eden hastaların tanıları doktorları tarafından koyulur. Obsesif Kompulsif tedavisinde öncelikle hastalığın tanımlanması ve ardından hastadaki belirtilerin incelenmesi önem taşır.

Hiberbarik oksijen tedavisi nasıl yapılır Yazısına da göz atabilirsiniz.

OKB Tedavi Yöntemleri Nedir?

OKB tedavi yöntemleri iki gruba ayrılır. Uzmanlar tarafından obsesif Kompulsif hastalarına 2 farklı yöntem ile tedavi uygulanır. Bu yöntemler şunlardır:

  • Davranış terapisi
  • İlaç tedavisi

Davranış terapisi ve ilaç tedavisi birbirinden farklı tedavi yöntemleridir. Davranış terapisi alan biri için terapi yeterli oluyor ise ilaç tedavisine gerek kalmaz. İlaç tedavisi alan birine ise eş zamanlı olarak davranış terapisi de uygulanabilir. Hangi tedavi yönteminin uygulanacağına bu alanda deneyimli ve uzman doktorların karar vermesi ve süreci takip etmesi gerekir.

OKB Tedavisinde Davranış Terapisi Ne Anlama Gelir?

OKB davranış terapisi hastaların takıntılı hallerini düzeltmeye ve semptomları azaltmaya odaklanır. Obsesif Kompulsif bozukluk belirtilerinin azaltılmasına yönelik olan davranış terapisi uzmanlar eşliğinde uygulanır. Burada amaç kişiye zarar vermeden ve zorlayıcı etkenlerden uzak tutarak, hastaların iyileşmesini sağlamaktır. Davranış terapisi yöntemini izleyen doktorların hastanın üzerine gitmemesi ve tedaviye hastanın yanıt vermesini beklemesi gerekir. Hastanın terapi esnasında bilinçli olarak zorlanması tedaviye yanıt vermemesine neden olabilir. Obsesif Kompulsif bozukluk tedavisinde hastanın kaygılarının gerçek nedeninin ortaya çıkarılması önem taşır.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.