Miyom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Miyom tedavisi hastanın durumuna göre farklılık gösterir. İlaçlı tedavi ya da cerrahi uygulama yapılabilir. Tedavi tercihi yapılırken hastanın yaşı, miyomun yapısı, yerleşimi, gibi durumlar göz önünde bulundurulur. Miyom tedavisi kişiye özel şekilde uygulanabilir. Her hasta için aynı tedaviyi uygulamak mümkün değildir. Tedavide kullanılacak yöntemler şu şekildedir:
- İlaç Tedavisi: Miyomların büyümesini tamamen durduran bir ilaç tedavisi yoktur. Sürekli olmamakla birlikte iğne tedavisi (GnRH analogları) hastaya uygulanabilir. İlaçlarla geçici bir menopoz durumu yaratılır ya da ameliyattan önce miyomu küçültmek için kullanılabilir. Şikayete sebep olmayan miyomlarda doktor tarafından düzenli aralıklarla izlenmelidir. 3 ile 6 aylık aralıklarla miyomların doktor tarafından kontrol edilmesi tavsiye edilir.
- Cerrahi Tedavi: Miyom için ameliyatla tedavi yapıldığında kullanılan birkaç tane yöntem vardır. Bunlardan biri açık yöntem miyomektomi olarak adlandırılır. Hastanın karının yaklaşık 10 cm bir kesi açılarak miyom alınır. Miyom boyutuna ve yerleşmesine göre kesinin yerinde değişimler yaşanabilir. Bir diğeri kapalı yöntem miyomektomi olarak adlandırılan ve çok daha küçük kesilerle yapılan cerrahi uygulamadır. Göbek deliğinden optik kamerayla girilir ve küçük kesilerle işlem uygulanır. Her hastada kullanılması uygun değildir. Görünümü daha az zedelediği için avantajlı olabilir. Histeroskopik miyomektomi yönteminde de optik bir cihazla rahimdeki miyom alınır. Karın bir kesi oluşturulmaz.
Miyom Nedir?

Miyom rahimde sık rastlanan iyi huylu tümörlerdir. Anormal düz kas çoğalmasıyla oluşmuşlardır ve farklı yerleşim alanları bulunabilir. Genelde üreme çağında olan kadınlarda görülür. Adet öncesi dönemde ortaya çıkmaz. Aynı zamanda menapozdan sonra da boyutlarında küçülmeler yaşanabilir. Hormona bağımlı bir tümördür farklı nedenlerden dolayı oluşabilir. Tüm kadınların yaklaşık olarak %25’ inden fazlasında görülür. Küçük yumrular şeklinde kalarak belirtisiz şekilde var olabilirler. Ancak bazı miyomların sayısı, büyüklüğü artabilir. Miyomun bulunduğu yerleşim yeri kadında sorunlara yol açabilir. Boyutları nedeniyle kadınlarda ağrı, kısırlık, düşük, erken doğum, gebelik kaybı gibi sorunların yaşanmasında etkili olabilirler. Bu anormal olan miyomlar doktorlar tarafından incelenmelidir. Belli aralıklarla doktor muayenesi olmak tavsiye edilir.
Yanık tedavisi nasıl yapılır? Yazısına göz atabilirsiniz.
Miyom Çeşitleri Nelerdir?
Miyom çeşitleri dört gruba ayrılır. Bu miyomların oluşum yerleri farklılık gösterir. Miyomların anatomik lokalizasyona göre dört çeşidi şu şekildedir:
- Submüköz Miyom: Bazıları semptom vermeden büyürken bazıları ciddi semptomlara neden olabilir. Ağır ve aşırı kanamalar yaşanabilir. Bu tür rahim iç duvarında yerleşir ve uterin kavitesinin hemen altında bulunur. En az rastlanan miyom türüdür.
- İntramural Miyom: Rahim kas tabakasının içine gömülü olarak büyürler. En yaygın şekilde görülenlerden biridir. Çevre dokulara olan baskıdan ağrılara neden olabilir.
- Subseröz Miyom: Bu türde büyüme rahim dışına doğru oluşur. Çevredeki organlara baskı oluşturabilir. Rahimden ayrı bir kitle gibi görünürler.
- Saplı ve subseröz Miyom: Bir tür sap üzerinde büyürler ve rahim dışına doğru büyüme eğiliminde olurlar. Ağrı ve baskılara neden olabilirler.
Miyom Tanısı Nasıl Konur?
Miyom tanısı konurken hastanın şikayetleri dinlenir ve kadın doğum uzmanının uygun gördüğü testler yapılır. Rutin jinekolojik muayene ve ultrasonografi kullanılarak kesin tanı konabilir. Bunun yanında doktor uygun görürse Histerosalpingografi (HSG), magnetik rezonans görüntüleme (MRI) ve bilgisayarlı tomografi (BT) gibi görüntüleme tetkiklerine de başvurabilir. Tanı konulurken önemli olan miyomun boyutunun ve yerleşim yerinin saptanmasıdır. Ulaşılan sonuçlara göre bir miyom tedavisi uygulaması yapılır. Rahim ve miyomum durumu hakkında yeterli bilgi alındıktan sonra tedavi işlemi başlayabilir. Miyomlar bazen hiç belirti vermeden büyüyebilir ve rastlantı sonucunda tespit edilebilir. Bazı miyomlar ise kadınlarda farklı belirtiler göstererek şikayetlere neden olabilir.
Miyom Belirtileri Nelerdir?
Miyom belirtilerinde öncelikle anormal derecede kanama, aşırı ağrılı geçen regl dönemleri gibi durumlar bulunur. Her miyomun boyutu ve türü farklıdır. Bu nedenle hepsi aynı belirtiler vermez. Hatta miyomların büyük bir kısmı şikayete neden olmaz. Miyomun varlığını gösterebilen belirtiler şu şekildedir:
- Aşırı ağrılı geçen adet dönemi
- Adet dışında vajinal kanama
- Fazla ve uzamış adet kanamaları
- Karın içi basınç ve ağrı hissi
- Kansızlık
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Sırt ve bel ağrıları
- Kısırlık ve düşük gebelik
- Sık idrara çıkma ya da idrar kaçırma durumu
- Kabızlık ve bağırsak hareketlerinde zorluk
- Karın krampları
Miyom Görülme Riskini Arttıran Faktörler Nelerdir?
Miyom riskini arttıran faktörler bulunur fakat neden oluştuğu hakkında kesin bir neden henüz bilinmiyor. Kadın hormonu olan östrojenin miyomun büyümesinde etkili olduğu biliniyor. Kadın vücudunda bulunan hormona göre miyomların büyümesi devam edebilir ya da durabilir. Genellikle 30 ile 40 yaş aralığında bulunan kadınlarda sıklıkla görülür. Miyom oluşumuyla ilgili risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:
- Genetik: Kadının birinci dereceden akrabaları içinde miyom olan varsa görülme ihtimalinin daha yüksek olduğu bilinir.
- Doğum: Doğum yaşıyla bağlantılı olarak doğum yapmış olmak miyom gelişme riskini düşürür. Geç doğum yapan annelerde görülme ihtimali erken doğum yapanlara göre azdır. Hiç doğum yapmamak da riski arttırabilir.
- Beslenme: Bazı beslenme alışkanlıkları miyom için riskli olabilir. Bunlar arasında fazla kırmızı et tüketimi, fazla tüketimi bulunur.
- İlk adetin Erken Olması: Kadınlarda ilk adetin erken yaşta başlaması risklidir.
- Obezite: Şişmanlık ve miyom arasında dolaylı bir risk ilişki olduğu kabul edilir.
Protetik diş tedavisi nasıl yapılır? Yazısını da inceleyebilirsiniz.
Miyom Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Miyom ameliyatından sonra dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Ameliyat sonrasında doktorun verdiği ilaçlar ve uygulamalar düzenli şekilde yapılmalıdır. Ameliyat türü açık ya da kapalı olması fark etmeksizin yaranın yeri teniz ve kuru şekilde tutulmalıdır. Miyom ameliyatı farklı şekillerde uygulanabilir. Miyomun türüne ve yerleşimine göre ameliyat ve tedavi yöntemi değişir. Ameliyat işleminden sonra şunlara dikkat edilmelidir:
- Ameliyattan bir gün sonra hasta ayakta duş alabilir.
- Yara yerlerindeki pansumana açıldıktan sonra ek pansuman yapılmasına gerek olmaz.
- Kapalı bir ameliyat yapıldıysa ameliyatın doğasından kaynaklı sağ omuzda ağrı yaşanabilir. Bu ağrı için endişelenilmemelidir. Doktorun uygun gördüğü ağrı kesici kullanılabilir.
- Hafif lekelenme şeklinde kanama yaşanabilir.
- Cinsel ilişkiye girmek için doktorun tavsiyesine uyulmalıdır.
- Yeniden gebelik yaşamak için hasta yaşına bağlı olarak 3 ile 6 ay arasında beklemek gerekebilir.
- Hastanın tam olarak toparlanması 3 ile 4 haftayı bulabilir. Bu zamanda kendini zorlayacak işler yapmaması tavsiye edilir.
Miyom Kansere Dönüşür Mü?
Miyomun kansere dönüşmesi durumu söz konusu olmayan iyi huylu tümörlerdir. Miyomlar kanserli dokular değildir ama yok denecek kadar az da olsa kanser ihtimali vardır. Miyom aslında tamamen kansere dönüşmez ama dokusunun içinde 1/1000 oranında kanser dokusu bulunabilir. Bu nedenle özellikle ileri yaşlarda hastaların büyüyen miyomlarına doktor tarafından miyom tedavisi uygulanmalıdır. Kanser ihtimali göz önünde bulundurularak cerrahi işlem sonucunda miyom hastadan alınabilir. Kesin kanser tanısı konulması miyomun patolojik olarak incelenmesini gerektirir. Bazı miyomlar hiçbir belirti vermeden ve hastayı rahatsız etmeden büyüyebilir. Tedavi yönteminde miyomların yerleşim yeri ve büyüklükleri etkili olur. Miyomlar düzenli kontrol edilmesi gereken yapılardır. Kansere dönüşmeleri konusunda herhangi bir bilimsel kanıt yoktur. Miyomların oluşup gelişmelerinde östrojen ve progesteron hormonlarının etkili olduğu düşünülür.