Midede Gaz Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

18.05.2021
2.370
Midede Gaz Sıkışması Belirtileri Nelerdir?
REKLAM ALANI

Midede gaz sıkışması semptomları, vücutta gaz sıkışması sonucu pek çok farklı belirti görülebilir. Sıklıkla görülen midede gaz sıkışması belirtileri şu şekildedir:

  • Ağızdan gaz çıkarma
  • Alttan gaz çıkışı
  • Karın krampları
  • Karında şişkinlik hissi
  • Karın ağrısı
  • Karın üzerinde baskı varmış gibi hissetme
  • Mide ekşimesi

Mide bulantısı, kusma, sırt ağrısı, ishal, kabızlık gibi belirtiler de gaz sıkışması durumunda görülebilir. Gaz sıkışması ile bu belirtilerden birkaçının bir arada olması, besin kaynaklı sancıdan çok altta yatan tıbbi bir nedene bağlı sancıyı düşündürmektedir.

Gaz Sıkışması Nedir?

Gaz sıkışması, sindirim sisteminin doğal işleyişi sırasında ortaya çıkan bir durumdur. Ağız ya da anüsten gaz çıkışı ise oluşan fazla gazın dışarı atılmasını sağlayan normal bir olaydır. Sindirim sisteminde oluşan gazın dışarı atılamaması ve vücut içinde sıkışması, gaz sancısına neden olur. Gaz sıkışması genellikle beslenme düzeni ve tüketilen besinlere bağlı olarak oluşsa da bazı tıbbi rahatsızlıklar da sancıya yol açabilmekte olup gaz sıkışmasının ne kadar süre devam edeceği belli olmamaktadır. Gaz sancısının süresi, gaz sıkışmasına neden olan duruma göre değişkenlik gösterir. Sancı dakikalar içerisinde düzelebileceği gibi günlerce de devam edebilir. Uzun süre devam eden gaz sıkışması durumunda doktora başvurulması gerekmektedir.

Gaz Oluşumunda Hangi Besinler Etkilidir?

Gaz oluşmasında etkili besinler bağırsakta daha çok miktarda gaz oluşumuna sebep olmakta olup bu besinler şu şekildedir:

  • Lahana, brokoli, Brüksel lahanası gibi yeşil sebzeler
  • Soğan, karnabahar gibi sebzeler
  • Kuru fasulye, barbunya, nohut gibi baklagiller
  • Peynir, yoğurt, dondurma gibi süt ve süt ürünleri
  • Tam tahıllar ve meyveler gibi yüksek oranda lif içeren gıdalar
  • Sorbitol, mannitol içeren tatlandırıcılar

İshal tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Gaz Sıkışması Nasıl Geçer?

gaz sikismasini gecirme yontemleri

Gaz sıkışması geçirebilecek veya hafifletilmesinde etkili olabilecek durumlar şu şekildedir:

Diyet: Lif oranı yüksek besinler aşırı gaz oluşumuna neden olabileceğinden gaz sancıları hafifletmek için lifli gıda tüketimi birkaç haftalığına kesilebilir. Gaz problemi ortadan kalktıktan sonra lifli gıdalar yavaş yavaş diyet listesine yeniden eklenebilir. Süt ve süt ürünleri tüketimini belirli bir süre için sınırlandırmak ya da laktozsuz süt ürünleri tercih etmek de gaz sıkışmasına iyi gelebilir. Tatlandırıcı kullanan ve gaz problemi yaşayan kişiler, farklı etken maddeyi içeren tatlandırıcılara geçiş yapabilir. Yağlı yemekler de sindirim sisteminden gaz çıkışını geciktirebilir. Bu nedenle kızartılmış ve yağlı besinlerden bir süre uzak durulmalıdır. Gazlı içeceklerin tüketimini kısıtlamak da yine gaz problemini hafifletebilir.

İlaçlar: Alfa galaktosidaz, laktaz, simetikon etken maddesini içeren ilaçlar; gaz sancısının giderilmesinde etkili olabilmektedir.

Gaz Sancısı Nedenleri Nelerdir?

Gaz sancısı sebepleri, toplumda ki algıyla yalnızca beslenmeden kaynaklı olduğunu düşünülse de günlük hayatta gaz sancısına neden olan birçok durum bulunmaktadır. Bakteriyel sıkıntılar, vücutta değişen hormonal dengelerden ötürü sindirim sisteminin hızında meydana gelen değişim midede gaz sıkışması olarak görülmektedir. Gaz sancısına sebebiyet veren en yaygın nedenler ise şu şekildedir:

  • Hareketsiz yaşama ayak uydurmak
  • Beslenirken ya da nefes alışverişi yaparken istemsiz hava yutmak
  • Ayak ve karın bölgesini üşütmek
  • Lifli gıdaların gereğinden fazla tüketilmesi
  • Son tüketim tarihi geçmiş gıdaları tüketmek
  • Herhangi bir besin maddesine vücudun gösterdiği hassasiyet
  • Aşırı alkol ve sigara tüketimi gibi sağlıksız alışkanlıklar
  • Uzun süre sakız çiğneme ve hava yutmak
  • Uzun süre gaz çıkaramamak
  • Süt ve süt ürünlerinin gereğinden fazla miktarda tüketilmesi
  • Yaşanan bağırsak  ve sindirim sıkıntıları
  • Fazla baharatlı ve yağlı besinler tüketmek
  • Hızlı yemek yeme ve lokmaları çiğnemeden yutmak
  • Adet öncesi dönemde gelen ataklar

Yaşanılan gaz sancısı atakları, bazı durumlarda ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi kronik bağırsak hastalıklarının bir belirtisi olabilmektedir. Aynı zamanda ince bağırsakta bulunan bakteri miktarındaki farklılık da gaz sancısını tetiklemektedir.

Gastrit tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Olur?

bebeklerde gaz sancisi gecirme yollari

Bebeklerde gaz sancısı, bebeklerin büyük bir çoğunluğunda görülen gaz sıkışması bir hastalık değil, bebeğin dış dünyaya uyum sürecinde göstermiş olduğu fizyolojik bir durumdur. Emziren annelerde, annenin tükettiği tüm besinler bebeğin içtiği süte direkt etki ettiğinden ötürü yetişkinlerde de gaza neden olan soğan, sarımsak, asitli içecekler, turunçgiller gibi gıdalar bebeklerde gaz oluşmasını tetikler. Ayrıca gün içinde bebeğin sık sık emzirilmesi, hava yutmayı artırdığı için gaz oluşumunu tetikleyebilir.  Acı eşiği düşük bebekler de gaz sancısı nedeniyle gün içerisinde sık sık ağlar. Bebeklerde gaz sancısı belirtileri günün her saatinde görülebildiği gibi özellikle akşam saatlerinde artış göstermektedir. Bebekler gaz sancısı çektiklerinde çoğunlukla bacaklarını karınlarına doğru çekerler ve suratları kızarır. Karınları şiş ve gergin olabilmektedir. Yalnız anne sütü ile beslenen bebekler, anne sütü ve mama ile beslenen bebeklere kıyasla daha az gaz sancısı çekmektedir.  Bebeğin sancılanmasını beklemeden her beslenme sonunda gazı çıkarıldığı takdirde sancı oluşumunun önüne geçilebilir. Karnabahar, lahana, kuru baklagil gibi gaz yapıcı besinlerin, annenin beslenme programından çıkarılması bebekte gaz sancısı oluşmasını azaltabilmektedir. Gaz sıkışması yaşayan bebeğin, karın bölgesine ve sırtına yağ ile masaj yapmak, karnına ve sırtına ılık bez koymak bebekte gaz çıkarımını kolaylaştırmaktadır. Bebeği hafif hafif sallamak, kucakta sırtını sıvazlayarak gezdirmenin gaz çıkarmada etkili olduğu bilinmektedir. Bebeklerde gaz sancısı belirtisi ağlama atakları ile kendini belli etmektedir.

Gaz Sıkışmasına İyi Gelecek Öneriler

Gaz sıkışmasına yararı olan öneriler, besinleri iyi çiğnemek gerekmektedir. Sakız çiğnemek, pipet kullanmak, konuşurken veya acele yemek de artan miktarda hava yutulmasına neden olduğu için gaz sıkışmasına sebep olmaktadır. Artan su tüketimi ve fiziksel aktivite gereğince yapılmalıdır. Probiyotik takviyeleri, bağırsaktaki bakteri ortamını iyileştirdiği için midede gaz sıkışması durumlarını azaltmaya yardımcı olabilmektedir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.