Lenf Bezi Kanseri Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

27.05.2021
6.370
Lenf Bezi Kanseri Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?
REKLAM ALANI

Lenf bezi kanseri semptomları şu şekildedir:

  • Ateş
  • Yorgunluk
  • Gece terlemeleri
  • Kemik ağrısı
  • Kaşıntılı döküntü, cilde kaşıntı olması
  • Cilt katlantılarında kızarıklık
  • Karın ağrısı
  • İstemsiz kilo kaybı
  • Nefes darlığı
  • Dalakta şişme
  • Öksürük

Bu belirtiler pek çok hastalıkta ortak olarak görülebileceğinden hastanın dikkatli değerlendirilmesi gerekir. Bu belirtilerden bir ya da birkaçını taşıyan hastalara gerekli tüm tetkikler yapılması ve eğer varsa lenf bezi kanseri erken dönemde tespit edilmelidir.

Lenf Bezi Kanseri Neden Olur?

Lenf bezi kanseri sebepleri, ile ilgili çalışmalar hala devam etmektedir. Lenfomanın sebepleri tam olarak aydınlatılamamış olsa da lenfosit adı verilen hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması hastalığın temelini oluşturur. Lenfositlerin genetik yapısında yani DNA’sında meydana gelen mutasyonlar hücrenin daha hızlı çoğalmasına neden olur. Yine mutasyonlar nedeniyle yaşam süresinin sonuna gelen ve ölmesi gereken lenfositler yaşamaya devam etmektedir.

Hodgkin Lenfoma Risk Faktörleri

hodgin lenfoma ne gibi riskler barindirir

Hodgkin lenf bezi kanseri risk durumları çeşitli olup şu şekildedir:

Yaş: Hodgkin lenfoma tanısı alan hastalar, çoğunlukla 20-30 yaşları arasındadır veya 55 yaşından büyüktür.

Cinsiyet: Erkekler bu tip lenfoma açısından daha büyük risk altındadır.

Aile hikayesi: Yakın akrabalarında hodgkin lenfoma bulunan kişilerde bu hastalığın görülme ihtimali artmıştır.

İmmün Yetmezlik: HIV adı verilen virüsle enfekte kişilerde lenfoma gelişme riski fazladır.

Non-Hodgkin Lenfoma Risk Faktörleri

Non-hodgkin lenf bezi kanseri risk durumları ise şu şekildedir:

İmmün Yetmezlik: HIV enfeksiyonu ya da uzun süreli bağışıklık baskılayıcı ilaç kullanımı sonucunda gelişen immün yetmezlik NHL için risk faktörüdür.

Otoimmün Hastalıklar: Çölyak hastalığı, romatoid artrit gibi bazı otoimmün hastalıklara sahip kişilerde NHL görülme ihtimali artmıştır.

Cinsiyet: NHL’nin bazı tipleri erkeklerde daha sık görülürken, bazı tipleri de kadınlarda daha yaygın olarak görülür.

Enfeksiyon: Epstein Barr Virüs, Hepatit C, Helicobacter pylori, HTLV-1 gibi mikroorganizmalara bağlı gerçekleşen enfeksiyon NHL riskini artırır.

Kimyasal Madde veya Radyasyon: Böcek ya da bitki ilaçları gibi kimyasallara veya nükleer radyasyona maruz kalmak da NHL açısından riski artıran durumlardır.

Obezite: Obezitenin de NHL riskini artırdığı düşünülmekle birlikte bu konu için araştırmalar devam etmektedir.

Akciğer kanseri ilk evre belirtileri nelerdir? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Lenf Bezi Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?

Lenf bezi kanseri teşhisi fizik muayene sırasında hastada büyüyen lenf bezleri muayene edilerek bezin boyutu, sertliği, hareketliliği gibi parametreleri incelenir. Lenfoma tanısı için kan tahlili yapılarak lenfositler başta olmak üzere kan hücrelerinin sayısına bakılabilir. Lenf nodu biyopsisi de lenf bezi kanseri tanısı koymada ve lenf kanserinin türünü belirlemede sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. X-ray, MRI, BT gibi görüntüleme yöntemleri de lenf kanserinin yerleşimini belirlemek için kullanılabilmektedir.

Lenf Bezi Kanseri Evreleme Nedir?

Lenf bezi kanseri evrelemesi şu şekildedir:

Evre 1: Kanser, tek bir lenf bezinde ya da organın sınırlı bir kısmında yer alır.

Evre 2: Kanser, birbirine yakın iki lenf bezinde ya da bir organ ve ilgili organın yanındaki lenf bezlerindedir.

Evre 3: Bu evrede kanser, pek çok lenf bezine yayılmıştır veya vücudun her iki tarafında da kanserli doku vardır.

Evre 4: Kanser bu evrede organ ve lenf bezlerindeki kanserli doku vücuda yayılır ve akciğer, karaciğer gibi organlara metastaz yapar.

Lenf Bezi Kanseri Tedavi Yöntemleri

Lenf bezi kanseri tedavi teknikleri çeşitlilik göstermektedir. Lenfomanın türüne göre tedavi yöntemi hastaya göre değişmektedir.

Aktif Gözlem: Yavaş büyüyen lenfoma türlerinde, lenf kanseri hastanın günlük aktivitelerini çok fazla etkilemiyorsa, hasta aktif gözlem ile takip edilebilir. Aktif gözlem; hastanın genel durumunda bir bozulma olması, hastadaki belirti ve bulguların şiddetlenmesi gibi durumlar gözlenene dek devam edebilir. İlerleyen dönemlerde hastanın durumuna göre tedaviye başlanabilir.

Kemoterapi: Kanser hücrelerini öldürmek için hastaya damardan ya da ağız yoluyla kemoterapötik ajanlar verilebilir.

Radyoterapi: Kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili parçacıklardan yararlanılabilir.

Kemik İliği Nakli: Hastanın kanserli hücrelerin yer aldığı kemik iliği, kemoterapi ve radyoterapi ile baskılanır. Baskılanan kemik iliği yerine sağlıklı bir kişiden alınan kemik iliği nakledilerek, hastanın sağlıklı kan hücreleri üretebilmesi sağlanır.

Diğer Yöntemler: Kanserli hücrelerde görülen spesifik bozuklukları hedef alan yeni tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Bu yöntemler ile verilen ilaçlar sadece kanserli hücreler üzerinde etki gösterir ve daha az yan etkiye sebep olabilir.

Lenf Bezi Kanseri Tedavi Sonrası

tedavi sonrasi neler yasanir lenf bezi kanseri

Lenf bezi kanseri iyileştirme sonrası hastalıktan kurtulan kişilerde bir süre kemik ya da eklem ağrısı, ellerde ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu gibi sıkıntılar yaşansa da bunlar bir süre sonra ortadan kalkacaktır. Önemli olan hekim ve hasta arasında sürekli bir iletişimin olmasıdır.

Hodgkin Lenfoma Nedir?

Hodgkin lenfoma, immun sistemin bir parçası olan ve lenfosit adı verilen beyaz kan hücrelerinden kaynaklanan lenf dokusunun bir çeşit kanseridir. Lenfositler vücutta enfeksiyonlarla ve diğer hastalıklara karşı savaşan hücrelerdir. Hodgkin Lenfoma, vücutta lenf dokusunun olduğu herhangi bir yerde ortaya çıkabilir. Genellikle göğüs ve karnı ayıran ince bir kas olan diyaframın üstündeki tek bir lenf bezinde veya lenf bezi grubunda görülür. Hodgkin lenfomada B-lenfositinden kaynağını alan, Reed-Sternberg hücresi adı verilen anormal hücreler bulunmaktadır.

Tiroid nodülü kanseri belirtileri nelerdir? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Hodgkin Dışı Lenfoma Nedir?

Hodgkin dışı lenfoma, kötü huylu lenfoid hücreler kan ve lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun farklı kısımlarına yayılabilir. Lenfositlerin tiplerine göre; B hücreli hodgkin dışı lenfomalar ve T hücreli HDL’lar olarak alt gruplara ayrılırlar. Bunun yanı sıra pek çok kritere göre de alt tiplere ayrılırlar. Hodgkin dışı lenf bezi kanseri tiplere göre tedavi yaklaşımları da farklıdır.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.