Kuduz Belirtileri Kaç Günde Ortaya Çıkar?

Kuduz semptomları ortaya çıkma süresi kuluçka olarak 1 ile 3 ay arasıdır, ancak 1 haftadan 1 yıla kadar değişkenlik gösterebilir. Başlangıç belirtileri huzursuzluk, halsizlik, baş ağrısı ve ateş şeklinde olup grip belirtilerine çok benzer. Bu belirtiler aylarca bile sürebilirken ısırılan bölgede batma, kaşıntı, ağrı hissi ve sonraki dönemlerde ise anksiyete, sinirlilik ve bilinç bulanıklığı yaşanabilir. Hastalık ilerlediği süre boyunca merkezi sinir sisteminin de etkilenmesine bağlı olarak, uyku problemi, hayaller görme, anormal davranışlar, hafif ya da kısmi felç, bilinç kaybı, aşırı uyarılma, tükürük salgısında artış, saldırganlık, yutma güçlüğü, sudan ve havadan korkma gibi belirtileri olur. Kuduz hastalığının akut dönemi 2 ile 10 gün arasında bitmektedir.
Kuduz Virüsü İnsanda Nasıl Gelişmektedir?
Kuduz virüsünün insanda gelişmesi hayvanın yol açtığı yara yerindeki sinirler yoluyla virüs beyine gitmesi ve burada üreyerek çoğalmaya başlamasıyla gelişir. Bu süreç yavaş ilerlemekte olup virüsün vücuda girişinden sonra hastalık belirtileri çıkana kadar geçen süreye kuluçka dönemi denir. Bu dönem ortalama 20 ve 60 gün arasında değişmekle beraber, ısırık yerinin beyine yakınlığı, yaranın büyüklüğü ve yara yerinin sinirlerden zenginliğine bağlı olarak kuluçka süresi kısalabilir veya uzayabilir. 4 veya 5 güne kadar kısalabilir veya bir yıla kadar uzayabilmektedir.
Kuduz İçin Neler Yapılmalı, Neler yapılmamalıdır?
Kuduz için yapılması ve yapılmaması gerekenler, ısıran ya da yaralanmaya yol açan hayvanın öldürülmesi oldukça yanlıştır. Saldırı devam etmiyorsa devam eden bir tehlike yoksa ısıran veya tırmalayan hayvanlar kesinlikle öldürülmemelidir. Oluşan yarayı farklı yöntemlerle tedavi etmeye çalışılmamalıdır. Bir sağlık kuruluşuna başvurmayı ihmal etmemek gerekir. Önemsiz görerek olay göz ardı edilmemelidir. Genel olarak şunların olması gerekmektedir:
- Yiyeceğini yemekte olan hayvanlardan uzak durulmalı
- Tanınmayan hayvanlara yaklaşılmamalı
- Hayvanların canı yakılmamalı
- Evde veya iş gereği bakılan yetiştirilen hayvanların aşıları zamanında yaptırılmalı
- Hasta veya yardıma ihtiyaç duyan hayvanlara dikkatle yaklaşılmalı
- Yavruları olan hayvanlara dikkat edilmeli
- Evcil hayvanlar kontrol altında tutulmalı
- Önemli önemsiz her türlü yaralanmada mutlaka eller ve yaralar sabunlu su ile yıkanmalı
HIV Belirtileri kaç günde ortaya çıkar? Yazısını inceleyebilirsiniz.
Kuduz Aşısının Önemi

Kuduz aşısının kıymeti kuduz riskinin var olması durumunda alınacak en etkin önlem olmasıdır. Eski yıllarda yapılan aşıların oldukça fazla yan etkileri bulunurken buna karşın koruma gücü yüksek olmamaktaydı. Günümüzde insan hücrelerinde üretilen virüslerle yapılan aşılar kullanılmaktadır. Yan etkileri yok denecek kadar azdır, koruma güçleri de yüksektir. Klasik program ısırılma olayını 0. gün sayarak 3., 7., 14., 28., ve 90. günde birer doz koldan yapılan aşılama biçimindedir. Daha önce kuduz aşısı olmuş kişilerin aşılanması, meslek gereği ısırılmaya maruz kalmadan yapılan aşılama, ısıran hayvanın gözlem altında bulunduğu süre içinde yapılan aşılama gibi değişik aşılama programları uygulanabilir. Buna başvurulan kurumdaki hekim karar verecektir. Riskin çok yüksek olduğu durumlarda ise kuduz antiserumları kullanılmaktadır.
Kuduzdan Korunmanın Yolları Nelerdir?
Kuduzdan korunmanın yöntemleri birden fazla uygulama sonucu elde edilir. Bu yöntemlerden bazıları şu şekildedir:
- Yaralandıktan sonra en çabuk süre içerisinde yara su ve sabunla temizlenmeli ve acilen bir sağlık kuruluşuna giderek tedavi başlamalıdır.
- Aşı ve immünglobulin uygulaması yapılmalıdır.
- Yurt dışına çıkmadan önce kuduz olma ihtimaline karşı ne yapılması gerektiğine dair sağlık kuruluşlarından bilgi alınmalıdır.
- Şehir yerine kırsal bölgelerde daha çok vakit geçirilme durumlarında ya da hayvanlarla yakın temas gerektirecek eylemlerde bulunulduğunda temkinli davranılmalıdır.
- Evcil hayvan besleniyorsa mutlaka aşısı yapılmalıdır.
- Evcil hayvan besleyen kişilerin hayvanını vahşi tabiattan uzak tutmaları gerekir.
Kuduz Virüsünün Bulaşma Durumu
Kuduz virüsünün bulaşma hali, insanlara genellikle hasta hayvanın derin ısırıkları ya da tırmalaması sonucu oluşur. Hastalık hem evcil hem vahşi hayvanlarda görülebilir. İnsan kuduz vakalarında ise en büyük kaynağı köpekler oluşturur. Kuduz bir hayvanın beyin dokusu, tükürük gibi enfekte olan materyallerinin direkt olarak gözlere, buruna, ağıza veya yaraya temas etmesi sonucu bulaşır. Isırılma durumunda kuduz riski taşımaktan ziyade başka insanlara da bulaşmaması için kuduz belirtileri kaç günde ortaya çıkar diye düşünmek yerine en kısa süre içerisinde bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir.
Kuduz Olan Hayvan Nasıl Belli Olur?

Kuduz olan hayvanın anlaşılması birden fazla durumla belli olmaktadır. Bu durumlardan bazıları şu şekildedir:
- Kuduz olan bir hayvan en geç bir hafta içerisinde yaşamını kaybeder
- Kuduz olan hayvanların çoğu ilk dönemlerinden itibaren davranış değişiklikleri göstermeye başlar
- Kuduz başlangıcında ürkek ve korkak bir tavır içerisine girerler
- Kuduz olan hayvanın dengesi kaybolur, oluşan felçler sonucunda yürüyemez hale gelerek düşer
- Sık sık su içerler
- Sık sık idrar yaparlar
- Hastalığın boyutu ilerledikçe ağızlarından normale göre çok daha fazla salya çıkmaya başlar
- Başlangıçta gözden uzak duran hayvan giderek sahibine karşı hırçınlaşır hatta sahiplerine bile saldırmaya başlarlar
- Köpekler bulundukları evi terk ederler ve geri dönmezler
Kuduz belirtilerinin kaç günde ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Fakat ortalama bir süre olarak beslenilen hayvanda kuduz belirtileri gören kişiler en kısa sürede bundan etkilenmemek için tedbir alıp sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
Kurdeşen tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.
Kuduz Hastalığı Önlenebilir Mi?
Kuduz virüsünü engellemek için, doğru aşılama ve bilinçlendirme programları gerekmektedir. Kuduzla mücadele etmenin yolları ise şu şekildedir:
- Köpek ve vahşi hayvanların toplu aşılanması yoluyla kaynaktaki enfeksiyonun azaltılması veya ortadan kaldırılması
- İnsanlarla temasta olan evcil hayvanların ve yüksek riske maruz kalan çiftlik hayvanlarının aşılanması
- İnsanlarda aşılama ve anti-rabies immunoglobulin uygulaması ile kuduzun önlenmesi ve tedavisi
Evcil hayvan sahipleri ve veteriner hekimler, hayvanların aşılandığından emin olarak kuduz virüsüne karşı mücadelede önemli rol oynamaktadır.