Koah Tedavisi Nasıl Yapılır?

Koah tedavi yöntemi olarak genellikle fizik terapi, solunum terapisi ve ilaç tedavisi tercih edilir. Koah evresine bağlı olarak uzman doktorlar tarafından tedavi yöntemi seçilir. Koah tedavisi için kullanılan ilaçlar kadar fizik terapilerin de önemi büyüktür. Koah hastalarının tedavi sürecinde dikkat etmesi gereken birçok unsur bulunur. Bu unsurlar hastalığı yüzde 100 geçirmese dahi semptomların azalmasına destek olurlar. Koah hastalarının temiz havaya ihtiyacı vardır ve bu neden ile sigara tüketilen ortamlardan uzak durulması da önem taşır. Koah tedavisi alan kişiler doktor kontrolünde uygulanan yöntemleri tercih etmelidir.
Koah Nedir?

Koah, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının baş harflerini oluşturan bir kısaltmadır. Bu hastalık akciğer ile doğrudan ilişkilidir ve hava keseciklerine yeterli oksijen iletilmemesi ile ortaya çıkar. Bronşlara temiz ve düzenli oksijen iletilmemesinin nedeni ise bronşların (hava keseciklerinin) tıkanmış olmasıdır. İlerleyen tıkanıklık zaman içerisinde kronik obstrüktif akciğer hastalığına dönüşerek evre atlar. Koah hastalarının tedavileri profesyonel hastane ortamlarında yapılır.
Koah Belirtileri Nedir?
Koah belirtileri arasında nefes darlığı en başta yer alır. Koah hastalarında ilk evrede ortaya çıkan belirtiler şunlardır:
- Nefes darlığı
- Uyku problemleri
- Öksürük
- Balgam
- Şiddetli baş ağrısı
- Unutkanlık
- Kilo verme
- Vücudun belirli bölgelerinde morarma (dil ve parmak gibi)
- Ellerde titreme
- Ellerde uyuşma
- Depresyon
- Kansızlık oluşumu
- Yüksek tansiyon
Koah hastalarında görülen ilk belirtiler arasında yer alır. Semptomlar artış göstermeden hastaların kontrole gitmesi tavsiye edilir.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi nasıl yapılır? Yazısına göz atabilirsiniz.
KOAH Nedenleri Nedir?
Koah nedenleri birçok farklı etkene bağlıdır. Akciğerde yer alan hava keseciklerinin tıkanması ile koah meydana gelir. Hava keseciklerinin tıkanmasında ise birçok farklı sebep bulunur ve bu sebepler arasında en önemlileri hava kirliği ve sigara tüketimidir. Sigara tüketen kişilerin koah olma ihtimali daha fazladır. Koah olan hastaların tedavisi oldukça uzun sürer ve yüzde yüz tedavi edebilecek yöntem ise henüz bulunmamıştır. Koah ayrıca vücut için yararlı olmayan besinlerin sıkça tüketilmesi nedeni ile de oluşur. Sigara ve tütün ürünlerinin sıkça tercih edilmesi, kafein ağırlıklı beslenme düzenine sahip olunması gibi etkenler koah oluşumuna neden olabilir.
Koah Evreleri Nedir?
Koah evreler 4 farklı kategoriye ayrılır. Koah hafif, orta, ağır, çok ağır olmak üzere gruplandırılır. Her evrenin farklı bir özelliği ve yeni bir bulgusu bulunur. Koah evresinin ilerlemesi, hastanın sağlık durumunu doğrudan etkiler ve tedaviye yanıt verme oranı da bu evrelere bağlıdır. Son evre oldukça kritiktir ve tedavide genellikle yanıt alımı durur.
Koah 1. Evresi Nedir?
Koah 1. Evresi hafif evre olarak bilinir. Koah 1. Evresi tedaviye en çok yanıt veren ve semptom azaltılmasının görece daha iyi olduğu bir evredir. Koah olan kişilerin hafif evredeki semptomları genellikle nefes darlığı, baş ağrısı, bel ağrısı, kalp sıkışması ve bulantı gibi sorunlar yaşar. Koah hafif evrenin özellikleri şunlardır:
- Hastalar yürümede zorluk çeker
- Merdiven çıkmada zorlanılır
- Nefes darlığı hissedilir
Koah 2. Evresi Nedir?
Koah 2. evre aynı zamanda orta koah olarak da bilinir. Orta koah seviyesine gelen bir hasta birinci evrede yaşadığı solunum problemlerine ek olarak uyku esnasında da sorunlar yaşamaya başlar. Bu sorunlar arasında apne oluşumu veya uyku esnasında nefessiz kalmak gibi unsurlar yer alır. Sadece yürürken ve / veya merdiven çıkarken değil günlük basit işler yapılırken de nefes darlığı yaşanır. Koah 2. Evresinde nefes darlığı yaşanılan anlar artmaya başlar. Koah tedavisi 2. evrede nefes darlığını düzenlemek üzerine ve bir sonraki evreye geçilmemesine yönelik yapılır.
Koah 3. Evresi Nedir?
Koah 3. Evre ağır koah evresi olarak da bilinir. Koah 3. Evresine geçiş yapan bir hastanın uyku düzeni bozulur. Uyurken de nefes darlığı yaşamaya başlayan hastalar kendilerini kronik olarak yorgun ve halsiz hissetmeye başlarlar. Koah’ın ağır evresinde hastalar artık günlük işlerini yaparken zorluk yaşadıklarını hissederler. Tek başlarına hareket etmeleri ve ihtiyaçlarını gidermeleri daha zor bir hale gelir. Koah 3. Evresinde bulunan hastaların tedavi yöntemleri arttırılır.
Koah 4. Evresi Nedir?
Koah 4. Evre hastalar için son evre olarak bilinir ve çok ağır koah terimi ile anlatılır. Çok ağır koah evresinde hastalar oksijen cihazı kullanmaya başlar ve genellikle kendi işlerini yapamayacak bir duruma gelirler. Akciğerlerinde ilerleyen hastalığın yanı sıra çöken bağışıklık sistemi nedeni ile farklı hastalıklar da meydana gelir. Koah’ın son evresini takip eden süreçte kalp yetmezliği de görülebilir. Koah tedavisi ile eş zamanlı olarak kalp yetmezliği tedavisi de başlatılır. Ancak hastalar için oldukça zorluk bir süreçtir ve tedaviye yanıt verilmeme oranı yüksektir.
Koah Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nedir?

Koah’ın tedavi yöntemleri arasında terapi ve ilaç tedavisi yer alır. Hastalığın ortadan tamamen kaldırılması çok zordur bu neden ile de semptomların azaltılmasına yönelik tedavi uygulanır. Hastalığın ilerlemesi ve bir sonraki evreye geçilmemesi için uygun tedavi yöntemleri tercih edilir. Bu tedavi yöntemleri arasında fizik tedavi, solunum terapisi / tedavisi ve ilaç tedavisi yer alır. Fizik tedavi ile kişilerin vücutlarındaki kas seviyesinin arttırılması ve vücudun azalan bağışıklık sisteminin kontrol altına alınması hedeflenir.
Uçuk tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.
Koah Hastalarına Ne İyi Gelir?
Koah hastalarına iyi gelen bazı etken unsurlar bulunur. Bu unsurlar koah hastalarının özellikle nefes darlığı yaşamaması ve bol oksijen alabilmeleri gibi hedefleri taşır. Hastaların bol sıvı tüketmesi ve sağlıklı beslenmesi gerekir. Vitamin ve mineral takviyelerinin alınması ve sigara içilen ortamlardan uzak durulması önemlidir. Ayrıca alkol tüketilmemesi ve yapılabildiği kadar düzenli bir şekilde egzersiz yapılması gerekir. Koah hastalarına iyi gelenler şunlardır:
- Gazsız gıda tüketimi
- Rahat kıyafetlerin tercih edilmesi
- Sigara tüketilmemesi
- Düzenli beslenme
- Bol sıvı tüketimi
Koah Hastaları Sigara Kullanabilir Mi?
Koah hastalarının sigara içilen ortamlara girmemesi, sigara dumanı solumaması ve sigara içmemesi gerekir. Koah hastalarının sigara kullanmayı bırakması tedavileri için elzem bir durumdur. Hava kirliği, sigara dumanı ve egzoz gibi temiz oksijen yayılımını azaltan unsurlardan uzak durulması tavsiye edilir. Nefes darlığı yaşamamak için doktor tarafından belirtilen egzersizlerin düzenli olarak yapılması gerekir. Koah hastaları eğer sigarayı kendi başlarına bırakamazlar ise sigara bırakma hattı olan 171’den ve bu konuda uzman olan kişilerden destek alabilirler. Koah hastaları sigara içmeyi bırakmaz ise koah seviyeleri daha hızlı evre değiştirecektir.
Koah Hastaları Gripten Korunmalı Mı?
Koah hastaları grip aşısı mutlaka olmalıdır. Koah vücudun bağışıklık sistemini düşürdüğü ve zayıflamasına neden olduğu için koah hastalarının farklı virüslerden de korunması gerekir. Bakterilerden, virüslerden ve enfeksiyonlardan korunmak ve bunun için ekstra önlemler almak koah hastalarının semptomlarının artmasını engeller. Koah hastalarının gripten ve grip türevi virüslerden korunması gerekir. Bağışıklık sistemleri zayıflayan hastaların:
- Korona virüsü pandemisi
- Grip
- Zatürre
Gibi hastalıklardan kaçınması ve kendilerini koruma altına almaları önem taşır. Koah hastalarının gerekli aşıları yaptırmaları ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için vitamin takviyesi almaları gerekir. Koah tedavisi alan hastalar soğuklardan da kaçınmalıdır.