Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

15.06.2021
1.672
Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Kasık fıtığı operasyonu fıtık büyümeden yapılması gereken bir tedavidir. Fıtık, karın duvarında yırtık oluşması ile meydana gelir. Bu yüzden doktor tarafından fıtık tanısı konulan hastaların bir an önce ameliyat olması şarttır. Fıtığın küçük olduğu durumlarda lokal anestezi ile fıtığı alınma işlemi gerçekleştirilebilir. Ancak genellikle fıtık ameliyatlarında genel anestezi tercih edilir.

Kasık fıtığı yeni doğan bebekten ileri yaştaki kişiye kadar görülebilen bir hastalıktır. Açık veya kapalı olarak iki farklı türde kasık fıtığı ameliyatı yapılabilir. Açık kasık fıtığı ameliyatında kasık bölgesine yaklaşık 6 santim büyüklüğünde bir kesi uygulanır. Laparoskopik cerrahi yöntemi ile yapıldığında ise 3 adet küçük kesi atılır. Bu kesilerden içeri gönderilen bir kamera yardımı ile ameliyat gerçekleştirilir.

Kasık Fıtığının Riskleri Nelerdir?

Kasık fıtığının beraberinde getirdiği riskler hastanın hayatını ciddi ölçüde etkileyebilir. Kasık fıtığına neden olan organların dışarı çıkması ve sarkması durumunda hayati tehlike oluşabilir. Fıtığın boğulması durumunda riskler gündeme gelir. Kasığın sıkışması durumunda belirli bölgelerde çıkıntı şeklinde olan şişlik yerini gergin, ağrılı bir sürece bırakır. Sıkışan organlar bazı olumsuz durumlara yol açabilir.

Bu durumlar da programların yeteri kadar kan ile beslenememesinden dolayı delinme, kangren oluşumu veya karın içi zarının iltihaplanması gibi problemlerdir. Genellikle fıtığın bu durumda hemen acil bir ameliyat ile alınması gerekir. Kasık fıtığı cinsiyet fark etmeksizin hem kadında hem de erkekte görülebilir.

Genellikle kasık fıtığının ağrısı bel ve karın bölgesinde hissedilir. Erkeklerde ise bu ağrı daha çok testislere vurur. Ağrıların ciddi bir boyuta ulaşmaması için kasık fıtığı teşhisi konulan her kişinin bir an önce cerrahi operasyonu aksatmadan yaptırması gerekir.

Kasık Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?

kasik fitigi tedavi yollari

Kasık fıtığının tedavisi için genellikle cerrahi yöntemler uygulanır. Bu rahatsızlığın geçmesi için herhangi bir ilaç tedavisi söz konusu değildir. Tek yöntem cerrahi operasyon olmasına rağmen bazı kişiler ameliyata uygun olmayabilir. Bu gibi durumlarda doktorlar tedavi için kasık bağı kullanır. Kasık bağı kullanılarak yapılan tedaviler çok nadir olarak görülebilir. Kasıkta herhangi bir ağrının bulunması bacağın hareketini kısıtlar.

Kasık, fıtık bölgesi üzerine tampon oluşturarak fıtığın dışarı çıkmasını engeller bir yapıdadır ancak kasık bağı kenarı çıktığı durumda fıtık sıkışarak bu olabilir. Bu tarz fıtık sıkışması durumlarında mutlaka cerrahi bir işlem gerekir. Kasık fıtığı ameliyatı ile fıtık bir kese içine yerleştirilir ve bu kese oluşumunun ortadan kaldırılması ve çıkışa neden boşluğun kapatılması sağlanır. Ameliyattan sonra fıtığın tekrar oluşmasını engellemek için karın duvarında bulunan defektin onarılması şarttır.

Bel fıtığı ameliyatı nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Ameliyat Sonrası Ağrı Olur Mu?

Ameliyattan sonra ağrı çekilmesi kişiden kişiye değişebilen bir durumdur. Genellikle güçlü bünyeye sahip hastalar bu süreci daha kolay atlatır. Kasık fıtığı ameliyatından sonra hasta yaklaşık 2 saat sonra yemek yiyebilir. Ameliyatın üzerinden 8 saat geçtiğinde ise hasta bir kişinin yardımı ile yürümeye başlar. Hastanın ameliyattan sonra eğer olumsuz bir durum yoksa yatış yapmasına gerek yoktur. Bu yüzden hasta kasık ameliyatından bir saat sonra taburcu olabilir. Yemek için herhangi bir kısıtlama bulunmaz.

Eğer hasta kendini çok iyi hissediyorsan işe başlamasında bir sıkıntı yoktur. Kasık fıtığı ameliyatı sonrası ağrı az da olsa herkes yaşayabilir. Fakat bu durum çok da uzun sürmez. Ameliyat olan kişinin bu süreçten sonra kendisine dikkat etmesi çok önemlidir. Evde veya herhangi bir yerde ağır eşya kaldırmak kesinlikle riskli bir durumdur. Düzenli ve dengeli beslenip kilonun kontrol altında tutulması da iyileşmek için önemli bir etkendir. Eğer hasta düzenli olarak egzersiz yapan biri ise bir müddet buna ara vermesi gerekir.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Hangi Durumlarda Açık Yapılmalıdır?

Açık kasık fıtığı ameliyatının yapılması bazı durumlarda daha iyi bir seçenektir. Bu durumlar şu şekilde listelenmiştir:

  • Fıtığın sıkışmış ya da boğulmuş olduğu durumlarda
  • Fıtık yırtığı çok büyükse
  • Hastanın genel anestezi alması sakıncalı ise
  • Daha önce prostat ameliyatı geçiren kişiler
  • Bu belirtilen durumlarda kasık fıtığı için kesinlikle kapalı ameliyat yapılmamalıdır.

Kapalı Kasık Fıtığı Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Kapalı kasık fıtığı ameliyatının üstünlüğü bu ameliyat türünün daha çok tercih edilmesini sağlar. Kasık fıtığında kapalı ameliyat yapılmasının avantajları şunlardır:

  • Ameliyat sonrası ağrı çok az olur.
  • Kozmetik olarak belli olmayacak şekilde bir iz bırakır.
  • Ameliyattan sonra normal hayata ve işe başlama süresi daha kısa olur.
  • Çift taraflı fıtık olduğu durumlarda üç küçük delik sayesinde her iki taraf ameliyat edilebilir.
  • Fıtığı tekrarlamış açık ameliyatların yeniden ameliyat edilmesinde daha avantajlıdır.

Fıtık Oluşumu Nasıl Belli Olur?

Fıtığın belli başlı belirtileri bölgede ağrı ve şişlik meydana gelmesidir. Karın bölgesindeki bağırsakların fıtıklaşması durumunda baskı uygulandığında fıtık hissedilebilir. Var olan fıtık sıkışırsa veya boğulursa hastada bulantı ve kusma gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtilerin yanı sıra çok şiddetli ağrılar kişinin günlük yaşantısını büyük ölçüde etkiler. Bazı hastalarda fıtık herhangi bir belirti ile kendini göstermez. Hastanın herhangi bir anında ıkınma veya öksürme gibi durumlar ile fıtık ortaya çıkabilir.

Kasık Fıtığı Çeşitleri Nelerdir?

kasik fitigi turleri nelerdir

Kasık fıtığı ameliyatı türleri herkeste farklı şekilde kendini gösterebilir. Cerrahi müdahale öncesi fıtığın cinsinin iyi teşhis edilmesi doğru tedavi yönteminin bulunması açısından büyük önem taşır. Kasık fıtığı kendi arasında 3 farklı grupta incelenir. Bu fıtık çeşitleri birbirine çok yakın 3 farklı noktada meydana geldiği için teşhis esnasında da birbirine karıştırmak mümkündür. Bu kasık fıtığı türleri şu şekildedir:

  • İndirekt Fıtık: Kasık kanalından geçerek oluşan fıtık doğuştan gelen bir problemdir. Fıtık kesesi erkeklerde testis torbası kadınlarda ise vajinal bölgeye doğru ilerleme gösterir.
  • Direkt Fıtık: Karın ön duvarındaki zayıf doku nedeniyle oluşan bu fıtık türünde bağırsak düğümlenmeler çok sık görülür. Bu fıtık vücutta sonradan ortaya çıkar. Genellikle gençlerden ziyade ileri yaştaki kişilerde bu probleme rastlanır. Yaşlı kişilerde adale gevşemesi olduğu için direkt fıtıklar oluşur.
  • Femoral Fıtık: Bacaklara kan götüren ve kanı geri getiren femoral damarların bulunduğu bölgede kasığın en alt kısmından oluşan bir fıtık türüdür.

İleri derecede boyun fıtığı belirtileri nelerdir? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Çocuklarda Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kasık fıtığı ameliyatı çocuklarda hiç iz kalmayan bir cerrahi operasyon ile yapılabilir. Bebek ve küçük yaştaki çocukların kasık fıtığı rahatsızlığı yaşama ihtimali çok yüksektir. Herhangi bir ilaç tedavisi veya geleneksel yöntemler ile tedavi edilmesi mümkün değildir. Hastanın yaşı ne olursa olsun ameliyat yapılır. Çocuklar için bu hastalıkta erken tanı çok önemlidir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa çocuğun durumu için o kadar önemlidir.

Hasta ameliyat edilirken genel anestezi kullanılır. Eğer çocuk anestezi için herhangi olumsuz bir durum teşkil etmiyorsa zaman kaybetmeden kasık fıtığı ameliyatı gerçekleştirilir. Bebek, çocuk ve büyükler için aynı tedavi yöntemi kullanılarak iyileşme sağlanır. Herhangi belirgin bir iz kalmayacağı için ebeveynlerin endişe etmesine gerek yoktur. Çocuklar için bu ameliyat kapalı olarak yapılır. Bu yüzden herhangi acı, ağrı gibi bir problem oluşmaz.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.