Karaciğer Yağlanmasının Ciltte Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer yağlanmasının cilt semptomları kaşıntı, kızarıklık ve pullanma şeklindedir. Toplumda en çok bilinen cilt belirtileri ortaya çıktığında çoğunlukla karaciğer yağlanması ileri evrelere ulaşmıştır. Cilt belirtisi haricinde hastalığın derecesine bağlı olarak gelişen semptomlar şu şekildedir:
- İştahsızlık
- Kilo kaybı
- Halsizlik ve yorgunluk
- Mide bulantısı ve kusma
- Sarılık
- Karın ağrısı
- Karında şişlik
Karaciğer Yağlanması 3. Evre Nedir?
Karaciğer yağlanması üçüncü evre olan fibrozis evresinde karaciğer dokularında sertleşme görülür. Fibrozis basit bir şekilde yara iyileşmesinde oluşan doku olarak tanımlanabilir. Hastalığın ilerlemesi durumunda son evre olan 4. evreye geçilebilir. Dördüncü evrede ise karaciğer sirozu yaşanır. Hastaların yaşam biçimine bağlı olarak hızlı da seyredebilir. Bu sebeple hastalığın erkenden teşhisi ve gerekli önlemlerin bir an önce alınması önemlidir.
Karaciğer Yağlanması Tedavisi
Karaciğer yağlanması iyileştirmesi hastalığın yaşam tarzı değişikliği ve varsa etkenden uzaklaşmak ile geçmesi önemlidir. Kişinin yaşam tarzında yapacağı değişiklikler karaciğer yağlanmasını durdurup geriletebilir. Alkol kullanımı varsa alkol bırakılmalı, fazla kilolardan kurtulunmalıdır. Bunların haricinde egzersiz yapmak, diyete dikkat etmek, yeterli dengeli beslenmek karaciğer sağlığına olumlu etkiler. Karaciğer yağlanmasına eşlik eden hastalıkları tedavi ederek destek tedavisi oluşturulabilir. Kolesterol yüksekse kolesterol ilacı kullanmak, yüksek kan şekeri varsa insülin kullanmak, N- asetil sistein ya da ornitin aspartat içeren ilaçlar gibi destekleyici tedaviler uygulanabilir.Eğer karaciğer yağlanması ilerleyip siroza dönüşmüşse % 10-12 hastada karaciğer nakli yapılabilmektedir.
Karaciğer yağlanması tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.
Karaciğer Yağlanması Nasıl Geçer?

Karaciğer yağlanmasının geçmesi sağlıklı ve düzenli beslenmeye ve egzersize bağlıdır. Alkol kullanmak karaciğerde yağlanmaya sebep olarak karaciğer hücrelerine ciddi bir zarar vereceğinden, alkol kullanılıyorsa bırakmak karaciğer hasarını geri döndürebilir. Egzersiz yapmak fazla kiloların atılmasını sağlar ve karaciğer yağlanmasını önler. Etkili egzersizler arasında yürüyüş yapma, yüzme, fitness sayılabilir. Karaciğer sağlığı için spor yapmak önemlidir.Sağlıklı beslenme de genel sağlık ve karaciğer sağlığı açısından önemlidir; az yağlı ve az kolesterollü yiyeceklerin tercih edilmesi gerekir. Sebze ve meyve tüketimi sağlanır ve sağlıksız çok yağlı ve çok şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır.
Karaciğer Yağlanması Çeşitleri Nelerdir?
Karaciğer yağlanması türleri temel olarak 3 farklı duruma bağlı olarak oluşmaktadır. Bunlar gebeliğe bağlı olarak gelişen akut karaciğer yağlanması, alkol kullanımına bağlı olarak oluşan yağlanma ve alkol ya da gebeliğe bağlı olmayan basit karaciğer yağlanmasıdır. Temel olarak bu 3 grup altında incelenen karaciğer yağlanması hastalığının ilerlemişlik düzeyine ve türüne göre belirlenen evreler mevcuttur. Karaciğer yağlanmasının evreleri ise şu şekildedir:
Evre 1: Basit karaciğer yağlanması olarak adlandırılan hastalığın en hafif evresidir. Bu evredeki yağlanma karaciğerde harabiyet oluşumuna yol açmaz.
Evre 2: Non-alkolik steatohepatit olarak da adlandırılan bu evrede karaciğerdeki yağlanmaya bağlı olarak inflamasyonlar ortaya çıkar.
Evre 3: Fibrozis evresi olan üçüncü evrede karaciğer dokuları sertleşerek bağ dokusuna dönüşmeye başlar. Bu durum karaciğer harabiyetini gösterir.
Evre 4: Karaciğer yağlanmasının en ileri evresi olan bu evrede karaciğer sirozu hastalığının gelişimi söz konusudur.
Karaciğer Yağlanması Teşhisi
Karaciğer yağlanma tanısı obezite ve tip 1 diyabet hastalarında kan lipidlerinin yükselmesi ve karaciğer enzimlerinin kandaki seviyelerinin normalin üzerinde olması karaciğer yağlanmasına ilişkin ön tanının koyulabilmesi için yeterlidir. Hastanın sürekli alkol kullanma alışkanlığı yok ise bu tablo yüksek ihtimalle basit karaciğer yağlanmasını işaret eder. Yapılacak kan testlerinde Hepatit B ve C virüslerine yönelik araştırmalar da yer almalıdır. Karaciğer yağlanmasının kesin olarak teşhis edilebilmesi için karaciğer ultrasonografisi, tomografisi, manyetik rezonans ve karaciğer biyopsisi uygulamaları yapılır. Tedavi sürecinin ne şekilde planlanacağına hastanın hepatosteatoza eşlik eden diğer hastalıkları, yağlanmanın evresi ve ne kadar süredir devam ettiği, kan bulguları gibi faktörler değerlendirilerek hekimler tarafından karar verilir. Karaciğerde oluşan yağlanmanın ilerleyişinin durdurulması ve yağlanmanın ortadan kaldırılmasına yönelik bir tedavi süreci derhal başlatılarak hastanın düzenli olarak kontrolden geçirilmesi sağlanmalıdır.
Karaciğer Yağlanması Nedenleri Nelerdir?

Karaciğer yağlanması sebepleri, vücutta yağ metabolizmasında önemli görevlere sahip olan bir organdır. Çalışma düzeni ve enzim dengeleri çeşitli nedenlere bağlı olarak bozulduğunda karaciğer yağlanmaya ve büyümeye başlar. Bu durumun gelişiminde rol oynayan pek çok etken mevcuttur. Bunların başında sağlıksız beslenme yer almaktadır. Gün içerisinde tüketilen besin türleri, günlük alınan yağ miktarı, öğün aralıkları ve yapılan öğünler ile uyku vakitleri arasındaki süreler gibi beslenmeye ilişkin pek çok faktör sağlıklı ve dengeli bir şekilde ayarlanmadığında karaciğer yağlanmasının gelişme ihtimali oldukça yükselir. Ayrıca karaciğer yağlanması oluşumunda risk faktörü olan etkenler şunlardır:
- Obezite
- Alkol ve sigara kullanımı
- Hızlı kilo alıp verme
- Sürekli kullanılan bazı ilaçlar
- Hareketsiz yaşam
- Düzensiz yaşam tarzı
- Yüksek kolesterol
- İnsülin direnci ve diyabet hastalığı
- Toksin içeriği yüksek olan besinlerin tüketimi
- Gebelik
Sivilce tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.
Gebeliğe Bağlı Akut Karaciğer Yağlanması
Hamileliğe bağlı akut karaciğer yağlanması, hamilelerde görülen, karaciğer hücrelerinde mikroveziküler yağ birikimi ile karakterize bir hastalıktır. Tipik olarak son son üç ay içinde görülür. En sık belirtileri bulantı veya kusma, karın ağrısı özellikle epigastrik, halsizlik, iştahsızlık ve sarılıktır. Hastaların yaklaşık yarısında preeklampsi belirtileri de bulunmaktadır. Gebeliğe bağlı akut karaciğer yağlanması olan kadınlarda karaciğer fonksiyon testleri bozulur. Serum aminotransferaz yükselmesi genellikle ılımlı değerlerden 10 kat kadar artabilmektedir. Beyaz küre sayısı, normal gebelikte görülen yükselmeden daha fazladır. Gebeliğe bağlı akut karaciğer yağlanması gelişen kadınlarda, bazı yağ asitlerini işleyen bir enzimde genetik olarak hafif yetmezlik vardır. Hamile değilken sorun olmamakta fakat bu kadınlar hamile kalırlar ve bebeğe de genetik olarak bu enzim eksikliği geçerse, bebekte işlenemeyen yağ asitleri de anneye geçmektedir.