Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi uygulaması çürük olan dişlerin çürüyen kısımlarının alınarak kullanılmaya devam edilmesini sağlayan bir operasyon olarak bilinmektedir. Kanal tedavisi yapabilmek için diş kökünde sağlam bir kısım bulunması gerekmektedir. Aksi durumda dişin işlevine devam etmesi mümkün olmamaktadır.
Kanal tedavisi uygulamaları sonrasında dişin çekilmesine gerek kalmadığı gibi aynı zamanda eski sağlamlığında olması da beklenmemektedir. Fakat düzenli bakımının yapılması durumunda hastaların kendi dişlerini kullanarak yaşamlarına devam edebilmeleri sağlanmış olmaktadır.
Kanal tedavisi uygulamalarında dişin sinir olarak bilinen kısımları alınmaktadır. Bu sayede yapılmakta olan işlemler sonrasında dişlerdeki ağrı ya da sızlamaların da giderilmesi sağlandığı için şikayetlerin de ortadan kaldırılması sağlanmaktadır.
Kanal tedavisi yapılırken çürüklerin temizlenmesi ve dişteki sinirlerin alınmasından sonra çürüklerden boş kalan kısımların doldurulması sağlanarak dişin yeniden çürümesinin de önüne geçilmiş olmaktadır.
Kanal Tedavisi Uygulamaları Ne Kadar Sürer?
Kanal tedavisi uygulamalarının süresi dişteki çürük oranına ve enfeksiyon durumuna göre değişiklik göstermektedir. Kanal tedavisi öncesinde diş köklerinin iyi bir biçimde görüntülenebilmesi için röntgen çekme işlemleri yapılmaktadır.
Röntgen sonrasında herhangi bir enfeksiyon durumu tespit edilmediğinde ve çürük oranlarının da tek seansta onarılabilecek olması durumunda kanal tedavisinin tek seans içerisinde tamamlanması mümkün olmaktadır.
Diş kökünde enfeksiyon olması durumunda ise öncelikli olarak enfeksiyonun giderilmesine yönelik iltihap giderici bir tedavi yapılmaktadır. Bu tedavi sonrasında diş çürüklerinin temizlenmesi için bir ya da iki seans daha gerekeceği için maksimum üç seans içerisinde işlemler tamamlanabilmektedir.
Kanal Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kanal tedavisi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler diş hekimleri tarafından önerilmekte olup şu şekilde sıralanmaktadır:
- Kanal tedavisinin yapılmasından sonra dişlerde hassasiyet oluşması nedeniyle ortalama bir hafta boyunca sıcak ve soğuk hassasiyetine karşı korunma sağlanması gerekmektedir.
- Operasyon sonrasında diş yapısında incelme oluşabildiği için ilk gün sert yiyecekler yenmemesi ve mümkün olduğunca baskı yapılmamasına dikkat edilmelidir.
- Kanal tedavisi sonrasında dişte yeniden bir çürüme oluşmasının önüne geçmek için günde üç defa olacak şekilde yumuşak diş fırçası ile fırçalamanın yapılmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.
- Uygulama sonrasında hekim tarafından önerilen gargara ya da alternatif ilaçların kullanımına dikkat edilerek kontrollerin aksatılmaması gerekmektedir.
Kanal Tedavisi Sonrasında Ağrı Oluşur Mu?
Kanal tedavisi sonrasında ağrı oluşması yapılan uygulamanın yoğunluğuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Fakat uygulama esnasında diş kökündeki sinirler alındığı için sızlama oluşması beklenmektedir.
Ağrının çok fazla olması durumunda hekim tarafından önerilmekte olan ağrı kesicilerin düzenli bir biçimde kullanılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra diş üzerine baskı yapılmaması ve katı gıdaların tüketilmemesi ağrı oluşmasının önüne geçmektedir.
Kanal tedavisi sonrasında ağrı ya da sızlama oluşma süresi ortalama bir ya da iki gün olarak görülebilmektedir. Daha uzun süre devam eden şikayetler ile ilgili olarak diş hekimine muayene için gidilmesi gerekmektedir.
Kanal Tedavisinin Tekrar Yapılması Mümkün Müdür?
Kanal tedavisinin tekrar yapılması diş kökünün sağlam olması durumunda mümkün olmaktadır. Bazı durumlarda yanlış kanal tedavisi uygulamaları yapılması halinde diş içerisine yerleştirilen dolgunun çıkarılarak yeniden yapılması için aynı adımlar yeniden uygulanabilmektedir.
Kanal tedavisi uygulamaları tekrar yapılırken kökün tahrip olması görüntülendiğinde ise kanal tedavisi uygulaması fayda sağlamayacağı için dişin çekilmesi gerekebilmektedir. Bu nedenle kanal tedavisi için erken müdahale oldukça önemlidir.
Kanal tedavisini desteklemek için kök içerisindeki tahribatlar, kök ucu rezeksiyonu yöntemleriyle giderilebilmektedir. Bu uygulama da kökün hala sağlam olduğu durumlarda uygulanabilir bir yöntem olarak bilinmektedir.
Ayrıca hemoroid tedavisi nasıl yapılır? Bilgilerini inceleyebilirsiniz.
Kanal Tedavisi Uygulamaları Hangi Durumlarda Başarısız Olur?
Kanal tedavisi uygulamalarının başarısız olduğu durumlar şu şekilde sıralanmaktadır:
- Kök ucunda yeterli temizleme yapılmaması durumunda enfeksiyon oluşma riski bulunmaktadır. Oluşan enfeksiyonlar kanal tedavisinin istenen sonuca ulaşmasını da engellemektedir.
- Dişin düzenli bakım işlemleri yapılmaması halinde diş kökünde yeniden bakteri oluşma riski bulunmaktadır. Bu durumda da yeniden çürük olacağı için kanal tedavisi başarısızlıkla sonuçlanmaktadır.
- Kanal tedavisi uygulamaları sonrasında doldurma işlemleri yapılırken kullanılan malzemelerin doğru seçilmemesi ya da doğru uygulanmaması durumunda çatlak oluşabilmekte ve bu çatlak sonrasında da diş köklerine bakteri yerleşebilmektedir.
Kanal tedavisi uygulamalarında en yüksek verimin elde edilmesi için uygulama sonrasında dikkat edilmesi gerekenlere özen gösterilmesi önemlidir. Bu nedenle hem hijyen konusunda hem de diş hekimi kontrolleri konusunda hassasiyetle takip gerekli olmaktadır.
Kanal Tedavisi Uygulamaları Hangi Durumlarda Gereklidir?
Kanal tedavisi uygulamalarının gerekli olduğu durumlar dişte derin çürüklerin oluştuğu durumlar olarak bilinmektedir. Dişin çekilmeden kalabilmesi için sinirler alınarak çürük temizleme işlemi yapıldığı için kişilerin bu sayede kendi dişlerini kullanmaları mümkün olmaktadır.
Kanal tedavisi uygulamaları dişte derin çatlakların oluştuğu durumlarda da uygulanabilmektedir. Çatlakların uygum malzemeler ile kapatılması sağlandıktan sonra yeni bir çürüme oluşmasının önüne geçilmektedir.
Kanal tedavisi uygulamaları yalnızca sağlam kökü olan dişlerde uygulanmakta olan bir yöntemdir. Köklerin sağlam olmaması halinde dişlerde uygulanacak kanal tedavileri herhangi bir sonuç vermeyeceğinden çekim uygulamaları gerekli olmaktadır.
Kanal Tedavisi Uygulama Adımları Nelerdir?

Kanal tedavisi uygulama adımları şu şekilde ifade edilmektedir:
- Öncelikli olarak diş köklerinin sağlamlığının incelenmesi ve kanalların ne şekilde uygulanacağının belirlenmesi için diş için detaylı bir röntgen çekilmektedir.
- Röntgen çekimi sonrasında dişte enfeksiyon olup olmadığı anlaşılmakta ve enfeksiyon olması durumunda ilk olarak enfeksiyon tedavisi gerçekleşmektedir.
- Enfeksiyonların temizlenmesi durumunda kanal tedavisi için gerekli olan seans aralıkları belirlenmekte ve bu seanslarda ne tür uygulamalar yapılacağı hasta ile görüşülmektedir.
- Kanal tedavisi uygulamalarına geçildiğinde öncelikli olarak dişte bulunan sinirler alınmakta ve sonrasında da diş çürüklerinin temizlenmesi sağlanmaktadır.
- Çürüklerin temizlenmesinden sonra diş yüzeyinde boşluklar oluşmaktadır. Bu boşluklar diş ile uyumlu ola materyallerin kullanılması ile doldurularak operasyon tamamlanmaktadır.
Bu adımlar her hasta için aynı şekilde uygulanmaktadır. Fakat çürüklerin çok yoğun ve derin olması durumunda tek seans süresi dolgu işlemleri için yeterli olmamaktadır. Bu durumda diş geçici olarak kapatılmakta ve bir sonraki seans içerisinde dolgu işlemleri yapılmaktadır.
Uygulamaların tamamlanmasından sonra diş hassasiyeti için bir ya da iki gün verilmekte ve sonrasında dişin rahat bir biçimde kullanılması sağlanabilmektedir. Bu süre sonrasında diş durumuna bağlı olarak diş hekimlerinin önerdikleri aralıklarda kontrollere gidilerek kanal tedavisinin başarılı bir uygulama olduğu teyit edilebilmektedir.
Kanal Tedavisi Uygulaması Öncesinde Neler Yapılmalıdır?
Kanal tedavisi uygulaması öncesinde dişlerin temizlenmesi ve uygulamaya bakımı yapılmış bir ağız ile gidilmesi gerekmektedir. Uygulamanın hemen sonrasında diş fırçalama yapılamayacağı için hijyeni sağlanmamış ağızlarda sonradan enfeksiyon oluşumları ile karşılaşılabilmektedir.
Kanal tedavisi uygulamasına aç karnına gidilmemesi önemlidir. Uygulama sonrasında diş hassasiyeti nedeniyle çok sıcak ya da çok soğuk besinlerin tüketilememesi gibi katı gıdalar da tüketilemeyeceği için uzun süre aç kalınma olasılığı göz önünde bulundurularak uygulamaya tok karnına gidilmesi gerekmektedir.
Kanal tedavisi uygulaması öncesinde dişte farklı çürük durumları olup olmadığına ilişkin de diş hekimleri tarafından kontroller sağlanmalıdır. Bu sayede ağız içerisinde oluşan diğer problemlerin de bu tedavi ile birlikte giderilmesi daha sağlıklı bir ağız yapısına ulaşmayı sağlayacaktır.