İleri Derecede Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

02.06.2021
3.416
İleri Derecede Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
REKLAM ALANI

İleri derecede boyun fıtığı semptomları, bazen bacaklara giden sinirleri sıkıştırarak yürüme bozukluğu yaşatabilirken bazen boyun ve kol ağrısı o kadar şiddetlidir ki hastayı uyutmaz. Boyun fıtığı zamanında tedavi edilmezse klinik tablo her iki kol ve her iki bacakta felç oluşumuna kadar gidebilmektedir. Boyun ağrıları ilaçlarla geçmekte olup eğer sık tekrarlıyorsa uygun bir görüntüleme tekniği ile incelenmesi gerekir. Sık tekrarlayan boyun ağrısı ve tutulmalarının sadece küçük bir kısmı boyun fıtığı ile ilişkilidir.

Boyun Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

Boyun fıtığı semptomları genellikle boyundan tek bir kola yayılan ağrı, kolda ve elde olan uyuşma ile seyreder. Bu tabloya o kolda ve elde güçsüzlük eşlik edebilir. Eğer fıtıklaşan disk parçası çok büyükse ve omuriliğe de baskı yapıyorsa bacaklarda uyuşma ve güçsüzlük de yapabilir. Boyun fıtığında ağrı boyundan çok koldadır. Boyun fıtığı en sık omuz eklemi problemleri ile karıştırılır. Bu hastalıklar da omuz ve bir miktar kol ağrısı yapabilir. Ağrı nedeniyle hasta kolunu güçsüz hissedebilir. Omuz eklemi hastalıklarında, omuz hareketlerindeki hareket kısıtlılığı vardır. Boyun fıtığı hastalarında ayrıca bir omuz eklemi problemi yoksa omuz hareketlerinde kısıtlılık ve ilişkili ağrı olmaz. Kolun ve başın bazı pozisyonlarında ağrının tipinin değişmesi ile iki hastalık grubu birbirinden ayrılır. Bu sebeple deneyimli bir doktor muayenesi boyun fıtıklarında oldukça önemlidir.

Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Boyunda Düzleşme Nedir?

boyunda duzlesme ne anlama gelir

Boyunda düzleşme, boyun ağrısı olan veya herhangi bir sebeple boyun filmi çekilen kişilerde boyun düzleşmesi denen bulgu çok sık karşılaşılan bir durumdur. Kendi başına bir hastalık değildir. Bu durum çoğunlukla mekanik boyun ağrısının ön planda olduğu hastalarda ağrılı dönemlerde çekilen filmlerde gözlenir. Boyun omurlarının normal dizilimi öne doğru yaylanan bir eğri şeklindedir. Bu eğrilik şiddetli ağrı çekilen dönemlerde boyundaki kasların kasılması ile düzleşebilir.  Buradaki bu refleksin amacı aslında boyunu korumak ve hastanın boynunu sakınmasını sağlamaktır. Çoğunlukla uygun ilaçlarla ve fizik tedavi ile düzelir. Boyun ağrısı geçse dahi boyunda düzleşme bir süre daha devam edebilir. Bu durum ağrı geçtikten sonra boyun kaslarını kuvvetlendirecek ve sıhhatli hale getirecek egzersizler ile tamamen düzelir. Boyun düzleşmesi daha nadir olarak boyundaki kireçleme ve fıtıklarla ilişkili de görülebilmektedir. Bu durumda boynun düzleşmesinin nedeni bulunup tedavi edilmelidir.

Boyun Fıtığı Tanısı Nasıl Konulur?

Boyun fıtığı teşhisi konulurken hekimler 3 kriteri göz önünde tutmakta olup bu kriterler şu şekildedir:

  • Şikâyetlerin şekli, şiddeti, zamanı
  • Muayene bulguları
  • Radyolojik incelemelerle Servikal MR

Bu üç kriterdeki bulgular tam olarak örtüştüğü takdirde bel fıtığı tanısı konulmaktadır.

Boyun Fıtığı Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Boyun fıtığı tedavisi, tanı alan hastaların büyük bir kısmı konservatif tedavi denen ameliyat dışı tedavilerle iyileşirler.  İlaçlarla ağrının azaltılması, boyunluk kullanımı ve uygun fizik tedavi programları genellikle fayda sağlar. Şiddetli bir kol ağrısına eşlik eden ellerde veya kollardaki güçsüzlük durumunda bunu açıklayan ciddi bir sinir veya omurilik baskısı filmlerle gösterilebiliyorsa hastaya cerrahi tedavi önerilmelidir. Tablonun çok hızlı geliştiği ve her geçen gün daha kötüye giden bir hasta grubu vardır ki, bu hastalarda ameliyat dışı yöntemlerle zaman kaybedilirken, geri dönüşümsüz sekellerin oluşmaması gerekmektedir. Bu hastaların ameliyat olmaları geciktirilmemelidir. Bir grup boyun fıtığı hastasında ise kuvvetsizlik olmasa boyun ve kol ağrısı dayanılmaz şiddettedir ve hiçbir ağrı kesici ile rahatlamaları mümkün olmaz. Ağrı yaşam kalitesini çok bozmakta ve bu hastalarda da boyun fıtığı ameliyatı ağrının hızla düzelmesini ve bir an önce hastanın günlük yaşamına problemsiz dönmesini sağlamaktadır.

Boyun Fıtığı Ameliyatı ve İyileşme Süreci

boyun fitigi ameliyati ne kadarda iyileisir

Boyun fıtığı operasyonu, cerrahi uygulanacak hastalara öncelikle anestezi bölümünce belirlenmiş bazı testler ve tetkikler uygulanır. Ardından uygun incelemeler sonucunda hastaneye yattıktan 1 gün sonra ameliyat edilirler. Ameliyat olduğu günün akşamında ya da bir gün sonra boyunluk da takılarak kaldırılıp yürütülürler. Her şey yolunda giderse ameliyattan bir gün sonra taburcu edilirler. Ameliyat ardından 1 ay kadar boyunluk kullanımı önerilmektedir. Bu ameliyat bölgesinin uygun şekilde sağlam iyileşmesini ve hastanın boynunu korumasını sağlamaktadır. Bu 1 ay boyunca boyunluğu takılı kalmak şartıyla hasta istediği işlerini yapabilir ve yürüyebilir. Yaklaşık 2-3 hafta içinde normal işlerine dönebilmektedir.

Boyunda fıtık belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Boyun Fıtığı Nedenleri Nelerdir?

Boyun fıtığı sebepleri arasında kaza geçirmek en yaygın nedenleri arasındadır. Çeşitli kazalar sonucunda boyun bölgesindeki yumuşak dokular hasar görebilir. Meydana gelen zedelenme sonucu fıtık görülebilir. Kasları normal duruşunun aksine aşırı derece zorlamak boyun fıtığına neden olabilmektedir. Bilgisayara ya da telefona çok fazla bakmak boyun fıtığına neden olmaktadır. Günümüzde boyun fıtığında gözlenen artışın en önemli nedenlerinden biridir. Uzun süre matkap kullanmak boyunda yol açacağı sarsılmalar sebebiyle boyun fıtığına yol açabilmektedir. Uzun süre motosiklet kullanmak boynun ters bir pozisyonda durmasını gerektirdiği için fıtık oluşumuna neden olmaktadır. Bunun yanı sıra motosiklet kullanırken boynun sarsılması da yine fıtık oluşumunun bir başka nedeni olmaktadır. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak disklerdeki sıvıda görülen azalma ve disklerin yastık görevini göremez hale gelmesi boyun fıtığının en önemli nedenlerinden biridir. Stres ve yorgunluk boyun fıtığı oluşumu üzerinde hızlandırıcı bir etkiye sahiptir. Stresin neden olduğu olumsuzluk ve gerginlik pek çok hastalıkta olduğu gibi boyun fıtığı oluşumunda da rol oynamaktadır. Ayrıca yanlış masaj uygulamaları masaj esnasında yapılan yanlış bir hareket rahatlıkla fıtık oluşumuna sebebiyet verebilmektedir. Sinir sıkışması fıtıklaşmış diskler yüzünden omurilik ve sinirler üzerinde yeni bir baskı oluşabildiği için bu durum da yeni fıtıklara sebebiyet vermektedir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.