İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

İdrar yolu enfeksiyonun tedavi yöntemleri arasındaki enfeksiyon kapan kişilerin sağlıklı beslenmeye ve bol su tüketmeye özen göstermesi yer alır. Semptomların azalmasında önemli olan bu iki etkenin yanı sıra hastaların idrarlarını tutmamaları da önem taşır. İdrar yolu enfeksiyonu kapmamak için bazı noktalara özen gösterilmesi gerekir. Enfeksiyon kapılır ise doktor tarafından önerilecek bazı antibiyotiklerin ve ilaçların kullanılması önem taşır. Hastaların doktor kontrolünde ilaç kullanmaları ve doz aşımına dikkat etmeleri enfeksiyonunun tekrarlanmaması adına önemlidir. İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisi için kişiler mutlaka cinsel ilişki ve tuvalet sonrası temizliğe özen göstermelidir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?
İdrar yolu enfeksiyonu veya tıptaki adıyla üriner sistem enfeksiyonları, insanların özellikle kadınların sık sık karşılaşmak durumunda kaldığı bir enfeksiyon türüdür. İdrar yolu enfeksiyonu böbreklerden mesaneye kadar olan aralığı kapsar. İdrardaki bakteri oluşumu nedeni ile idrar yolu enfeksiyonu ortaya çıkar. İdrar yolu enfeksiyonunun etkilediği farklı bölümler bulunur bunlar;
- Üretrit
- Sistit
- Piyelonefrit
olmak üzere 3 gruba ayrılır.
Uçuk tedavisi nasıl yapılır? Yazısına göz atabilirsiniz.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nedir?

İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri farklı hastalıklar ile de karıştırılabilir. Özellikle cinsel hastalıklar arasında yer alan bel soğukluğu (gonore) belirtileri ile benzer özellikler gösterir. Çoğu zaman enfeksiyon nedeninin cinsel yolla bulaşan hastalıklar olabileceği göz ardı edilir. İdrar yolu enfeksiyonun belirtileri şunlardır:
- Sık sık idrara çıkmak
- Ateş (orta veya yüksek derecede)
- Yorgun hissetmek
- İdrardaki kötü koku olması
- İdrar renginde değişiklik olması
- Pelvik ağrısı
- Bel veya sırtta ağrı
- İdrar esnasında ağrı hissetme
- İdrar yaparken yanma hissetme
İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri arasında yer alır. En önemli belirti idrar yaparken hissedilen ağrı ve yanmadır.
İdrar Yolu Enfeksiyonun Sebepleri Nedir?
İdrar yolu enfeksiyonunun sebepleri arasında bakteri oluşumu yer alır. Sağlıklı beslenmeme, cinsel ilişki esnasında korunmama, idrar sonrası doğru temizlik yapılmaması ve mantar oluşumu başlıca sebepler arasında yer alır. İdrar yolu enfeksiyonu kapan kişilerin dikkat etmesi gereken birçok unsur bulunur. Kişiler genellikle kendi dışkılarından veya gonore gibi cinsel hastalıklar nedeni ile idrar yolu enfeksiyonu sorunu ile karşılaşır. Klamidya ve gonokok olarak bilinen cinsel yolla bulaşan hastalıklar da idrar yolu enfeksiyonunun oluşmasında etkili olabilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?
İdrar yolu enfeksiyonunun geçmesi için doktor kontrolünde tedavi alınması gerekir. Doktor kontrolünde tedavi alınamayacak ise alternatif yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemler arasında organik ve doğal beslenme, bol su tüketme, idrar sonrası bölge temizliğinin iyi yapılması yer alır. Ayrıca cinsel birleşme esnasında da korunmak önemlidir. İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisi için genellikle doktorlar tarafından antibiyotik kullanılması tavsiye edilir. Bazı idrar yolu enfeksiyonları eğer komplike değilse, kendiliğinden geçebilir. Ancak komplike olan ve uzun süreli karşılaşılan veya kendini yenileyen enfeksiyon için profesyonel tedavi alınması gerekir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Bitkisel Tedavisi Var Mı?
İdrar yolu enfeksiyonunun bitkisel tedavisinde sıklıkla doğal bitkilerin kullanılması ve çay olarak tüketilmesi yer alır. Bitkisel çayların, enfeksiyon üzerinde etkili olduğu ve çoğu ilacın içerisinde de ilgili bitkilerin kullanıldığı bilinir. İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisi için tercih edilen alternatif tıp unsurları şunlardır:
- Limon suyu
- Turşu suyu
- Sarımsak
- Soğan
- Portakal
- Maydanoz
- Papatya
- Yaban mersini
- Limon
- Sirke
İdrar Yolu Enfeksiyonu Tekrarlar Mı?
İdrar yolu enfeksiyonu tekrarlayan bir enfeksiyon türüdür. Bakteri oluşumunun önüne geçilmediği ve gerekli önlemler alınmadığı müddetçe idrar yolu enfeksiyonu kendini yenilemeye ve tekrar etmeye devam edecektir. İdrar yolu enfeksiyonu bir kere tedavi görülerek çözüldükten sonra yenilenmeyen bir hastalık değildir. Özellikle kadınlarda sık sık idrar yolu enfeksiyonu görülebilir. Önlemlerin doğru alınması ve sürdürülebilir bir şekilde uygulanması enfeksiyonunun tekrarlamaması için önemlidir.
Üşütmek İdrar Yolu Enfeksiyonu Yapar Mı?
İdrar yolu enfeksiyonu üşüyünce olan bir enfeksiyon değildir. Bir kişi üşüdüğü için hemen idrar yolu enfeksiyonu kapmaz. Ancak farklı etkenler ve üşüme birleştiği zaman idrar yolu enfeksiyonu ortaya çıkar. İdrar yolu enfeksiyonunun oluşmaması için özellikle ayakların sıcak tutulması ve ıslak bırakılmaması gerekir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu İçin Hangi İlaçlar Kullanılır?

İdrar yolu enfeksiyonu tedavisindeki ilaçlar doktorlar tarafından belirlenir. Aile Sağlığı Merkezinde çalışan aile hekimleri, özel ve / veya devlet hastanesinde çalışan doktorlar tarafından ilaç önerilir. Aile hekimleri ve doktorlar tarafından önerilecek ilaçların kullanılması gerekir. Eczacılar tarafından da bazı ilaçlar önerilebilir ancak uzmanların, mutlaka doktor kontrolünde ilaç alınması gerektiğine dair uyarıları bulunur. İdrar yolu enfeksiyonunda kullanılan başlıca ilaç bileşenleri şunlardır:
- Siprofloksasin
- Levofloksasin
- Amoksisilin
Tüp Bebek tedavisi nasıl yapılır? Yazısını da inceleyebilirsiniz.
İdrar Yanmasına Ne İyi Gelir?
İdrar yanmasına iyi gelen unsurlar arasında bol su tüketmek yer alır. Yetişkin yaş grubunda bulunan bireylerin gün içerisinde en az 2,5 ila 3 litre arasında su tüketmesi gerekir. Fakat idrar yanmasının tedavisinde tek çözüm bol su tüketmek değildir. Gaz yapıcı gıda ve içeceklerin yanı sıra fazla baharatlı besinlerin de tercih edilmemesi gerekir. İdrar geldiği zaman tutulmaması ve beklenmeden tuvalete gidilmesi idrar yanmasının önüne geçen önemli unsurlardan biridir. Ayrıca bağırsak ve boşaltım sistemi ile doğrudan ilişkili olan ayakların da üşümemesine özen gösterilmeli ve olabildiğince sıcak tutulmalıdır.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Kaç Günde İyileşir?
İdrar yolu enfeksiyonu iyileşme süresi tedavi düzenli yapıldığı takdirde 4 gün ila 10 gün arasında değişiklik gösterir. Doktorun uygulayacağı tedavi süresi en fazla 2 haftadır. Bu iki haftalık süreçte doktorun tavsiyelerine uyulması ve var ise verilen ilaçların aksatılmadan kullanılması gerekir. İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisi genellikle kısa süren bir tedavidir. Enfeksiyon kapan hastaların ortalama 5 gün içerisinde iyileştiği bilinir. İdrar yolu enfeksiyonunun iyileşme süresi aynı zamanda alınan tedavinin türüne de bağlıdır. Doktor kontrolünde tedavi almak hem süreci kısaltır hem de enfeksiyonun doğru yoldan tedavi edilmesini sağlar.
Limonlu Su İdrar Yolu Enfeksiyonuna İyi Gelir Mi?
Limon suyu idrar yolu enfeksiyonu tedavisinde tercih edilen besinler arasında gelir. Limonlu su ve / veya limon suyunun içilmesi idrara çıkma oranını arttırır. Bu neden ile de idrar çıkarma esnasında zorlanma yaşanmaz. Sık idrara çıkmak, idrar esnasında yaşanan yanmaların ve enfeksiyonun diğer belirtilerinin giderilmesini de sağlar. Limonun içerisinde yer alan mineral ve mineraller enfeksiyon tedavisinde sıkça tercih edilmesine neden olur. Ayrıca limonun sitrik asitli yapısının da enfeksiyon üzerinde olumlu etki yaptığı bilinen bir gerçektir.
Turşu Suyu İdrar Yolu Enfeksiyonuna İyi Gelir Mi?
Turşu suyu idrar yolu enfeksiyonunun tedavisinde dolaylı yoldan faydasının olması ile bilinir. Turşu suyu, vücudun bağışıklık sistemini arttır. Bağışıklık sistemi artan vücudun sindirim sistemi düzenlenir ve bakteri oluşmasının önüne geçilir. Dolaylı yoldan enfeksiyon oluşumunu engelleyen ve bağışıklığı kuvvetlendiren turşu suyu, idrar yolu enfeksiyonu olan kişiler tarafından tercih edilebilir. İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisi için turşu suyunun gün içerisinde bir bardak tüketilmesi gerekir. Limon ve / veya turşu suyu gibi suların içerisinde yer alan asit miktarı nedeni ile fazla tüketilmemesi tavsiye edilir.