Hidroksi Vitamin D Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

01.06.2021
1.561
Hidroksi Vitamin D Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?
REKLAM ALANI

Hidroksi vitamin d düşüklüğü semptomları, el ve ayak bilekleri, omuz eklemleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli vitamin d düşüklüğü; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa sebep olmaktadır.

Hidroksi D Vitamin Eksikliği Riski Taşıyanlar

Hidroksi d vitamin düşüklüğü riski taşıyan insanlar bulunmakta olup şu şekildedir:

  • Yaşlı kişiler
  • Obezite sorunu olan kişiler
  • Fazla güneş görmeyen bireyler
  • Gastrik Bypass ameliyatını geçirenler
  • Esmer ten rengine sahip bireyler
  • Sadece anne sütü ile beslenen bebekler
  • Çok güçlü güneş koruyucu kremleri kullanan kişiler
  • Dünya çapında kuzeyde yaşayan insanlar
  • Hamilelik
  • Vegan diyeti uygulayan kişiler

Çinko eksikliği belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? Yazısını inceleyebilirisiniz.

Hidroksi Vitamin Değeri Kaç Olmalıdır?

vitamin d orani kac olmalidir

Hidroksi vitamin oranları, 30 nmol / L’den (12 ng / mL) az olması ciddi derecede düşüktür. 30 nmol / L (12 ng / mL)- 50 nmol / L (20 ng / mL) arasındaki değerler hafif düşük seviyedir. Normal olması gereken seviye ise 50 nmol / L (20 ng / mL) ile 125 nmol / L (50 ng / mL) arasındadır. Yüksek seviye ise 125 nmol / L’den (50 ng / mL) yüksek olması şeklinde tanımlanabilmektedir.

Hidroksi Vitamin Yüksekliği

Hidroksi vitamin artışı gereğinden fazla takviye ve vitamin kullanmak, yüksek hidroksi vitamini, hipervitaminozu D şeklinde isimlendirilen bir duruma sebep olabilmektedir. Hipervitaminozu böbrek ya da karaciğer sorunları adına risk altında tutulabilecek ender ancak ciddi bir durumdur.

Hidroksi Vitamin Düşüklüğü

Hidroksi vitamin azalması ise yetersiz ve dengesiz beslenme, bağışıklık rahatsızlıkları, çocuklarda şiddetli olan astım, güneşe çok fazla maruz kalmak, bağırsakların gereken vitaminleri sağlıklı bir biçimde emmemesi, kardiyovasküler hastalık gibi nedenler hidroksi vitamini düşüklüğüne sebep olabilir.

D Vitamini Eksikliği Tanısı Nasıl Konur?

D vitamin düşüklüğü teşhisi 25-hidroksi vitamin D düzeyini belirlemek için kan verilir. Vücuttaki D vitamini düzeyinin en iyi göstergesi, 25-hidroksi vitamin D’dir. D vitamini kan dolaşımında en çok bu formda bulunduğundan 25-hidroksi vitamin D, ciltte üretilen ve yiyeceklerle alınan D vitamini miktarını en iyi yansıtan formdur. Ölçülen D vitamini seviyeleri nanomole / litre (nmol / L) veya nanogram / mililitre (ng / mL) olarak ifade edilmektedir. D vitamini seviyesi düşükse ve kemik ağrısı yaşanıyorsa, doktor özel bir test yaptırılmasını isteyebilmektedir. Bu test, kemik sağlığının göstergesi olan kemik yoğunluğunu kontrol etmek için yapılmaktadır.

D Vitamini Eksikliği Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

D vitamin eksikliği tedavisi enjeksiyon ya da ağızdan D vitamini verilerek yapılabilir. Hasta durumuna, yaşına ve eksikliğin şiddetine göre en uygun tedavi seçeneği ve dozu doktor tarafından belirlenir. Enjeksiyon, her gün ilaç almayı sevmeyen ya da unutan kişiler için daha uygun bir seçenek olabilir. Tek doz ilaç enjeksiyonu 6 aylık ihtiyacı karşılayabilir. Ağızdan tedavilerde ise ilacın günlük, haftalık ya da aylık düzenli olarak uzunca bir süre alınması gerekir. D vitamini takviyelerinin, yağ içeren bir yemekle birlikte alınması önerilmektedir. Çalışmalara göre yağ içeren bir yemekle alındığında, aç karnına almaya göre ortalama %32 daha fazla emilim olduğu bildiriliyor. Vitamin d düşüklüğü tedavisi için ihtiyaç duyulan D vitamini miktarı, eksikliğin ciddiyetine ve bireysel sağlık risklerine bağlı olarak değişir. Tedaviyle D vitamini depolarını güvenli aralığa getirmek ve düşmeyi engellemek hedeflenilmektedir.

D Vitamini Eksikliği Korunma Yöntemleri

D vitamini eksikliğini engellemek için etkili önlemler arasında D vitamini takviyesi ve diyetle D vitamini alımı bulunur. Ciltten sentez ise güneşe yeterince maruz kalmayı gerektirir ve mevsim, enlem, yükseklik, süre ve cilt pigmentasyonu gibi birçok faktöre bağlı olarak değişir.  Uzun süreli güneşe maruz kalmanın cilt kanseri riskini artırması ihtimalinden dolayı bu yöntem eksikliği önlemek için önerilmez. Çoğu kişi güneşten D vitamini ihtiyacının bir kısmını karşılayabilir. Yiyeceklerde bulunan miktar ise çoğu zaman yeterli değildir. Fakat yine de diyetle de mümkün olduğunca fazla D vitamini almaya çalışmak yararlıdır. Ek olarak bir miktar da takviye almak eksiklikten korunmada faydalıdır. Kişi kendinde eksikliğe dair belirtilerden şüpheleniyorsa, erken tanı için bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.

Devit 3 Nedir?

devit 3 tanimi

Devit 3, vücutta doğru seviyede D vitamini, yeterli kalsiyum ve fosfora sahip olmak, güçlü kemikler oluşturmak ve korumak açısından önem taşımaktadır. D vitamini, raşitizm gibi kemik bozukluklarını tedavi etmek ve önlemek için kullanılır. Cilt, güneş ışığı aldığında bu vitamin vücut tarafından üretilir. Ancak güneş kremi, koruyucu giysiler, güneş ışığından sınırlı yararlanma, koyu ten ve yaş durumu, güneşten yeterli D vitamini alınmasını engelleyebilir. Bu nedenle D vitamini takviye olarak alınabilir. Yağda çözünen D vitamininin iki ana formundan biri kolekalsiferol olarak da bilinen D3’tür. Diğer ana form ise ergokalsiferol denilen D2 vitaminidir.

B12 vitamin eksikliği belirtileri nelerdir? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Devit 3 Hangi Durumların Tedavisinde Kullanılır?

Devit 3 bazı hastalıkların tedavisinde kullanılır bu hastalık durumları şu şekildedir:

  • Düşük paratiroid hormonu seviyelerinde
  • Raşitizmde
  • Kemik yumuşaması
  • D vitaminin yeterli seviyede bulunmamasında ve eksikliğinin önüne geçilmesinde
  • Kemik erimesinde
  • Zayıf kemiklerin varlığında
  • Böbrek yetmezliğine bağlı olarak kemikte değişimler olduğunda
  • Kan fosfatının düşük olmasına bağlı olarak meydana gelen kemik değişimlerinde

Devit 3 Takviyeleri Nasıl Kullanılır?

Devit 3 takviyeleri kullanımı, ağızdan alınmakta olup en iyi yemekten sonra alındığında emilir, ancak yiyecekle birlikte veya yemeksiz de alınabilir. Ürün paketindeki tüm talimatları uyularak tüketilmelidir. Herhangi bir soru oluştuğunda, doktor veya eczacıya danışılabilir. Doktor D3 vitamini reçete etmişse, doktor talimatına uygun şekilde kullanılmalıdır. Vitamin d düşüklüğü için kullanım dozu, tıbbi geçmişe, güneş ışığı alma miktarına, beslenmeye, yaşa ve tedaviye verilen yanıta göre düzenlenmektedir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.