Hemoroid Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Hemoroid ameliyatı, hastada hemoroid tespit edildiği anda bir sağlık kuruluşuna başvurularak yapılması gerekmektedir. Bu ameliyat yapılmadığı takdirde, basurun büyüyüp daha zararlı hale geldiğinden tedaviyi ve ameliyatı ihmal etmemek gerekmektedir. Hemoroid ameliyatlarında ve erken tedavi sürecinde lazer yöntemi en etkili yöntemlerdendir. Lazer ameliyatı, standart cerrahi müdahale yöntemlerine göre çok daha kısa sürmektedir. Ameliyat, makat derisi üzerine açılan 1-1,5 cm ölçüsünde bir kesi yardımıyla yapılmaktadır. Hemoroid, bu kesi üzerinden lazer ışıklarıyla yok edilmektedir. Makat cildine zarar verilmeden uygulanan bu yöntem, iyileşme sürecini de ciddi düzeyde hızlandırmaktadır. İleri evre hemoroid hastalıklarında ise farklı teknikleri bulunan “hemoroid pake”sinin çıkarılması işlemi cerrahi olarak gerçekleştirilmektedir. Operasyon, belden uyuşturularak ağrısız bir şekilde yapılabilmektedir. Ameliyatlar sonrasında operasyon günü taburculuk mümkün olabilmektedir.
Hemoroid ameliyatı için, hastanın ameliyat gününden önceki akşam ishal yapıcı şurup içip bağırsaklarını boşaltması tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda ameliyat öncesi en az 5-6 saat açlık gerekmektedir. Ameliyat için genellikle tercih edilen anestezi türü, belden iğne yapılarak uyuşturulması (spinal anestezi) yöntemidir. En çok ağrı şikayeti hissedilebilecek dönem ameliyat ve ameliyattan sonraki ilk birkaç saattir. Spinal anestezi ile bu süreçler, ağrısız ve rahat bir şekilde atlatılmaktadır. Ameliyatta sarkan fazla hemoroid yapıları kesilerek meydana gelen açıklıkların dikilmesi suretiyle makat halkasının bütünlüğü yeniden oluşturulmaktadır. Aynı işlem “ligasure” isimli cihazla da yapılabilmektedir. Bu cihaz; kesme, yakma ve birleştirme işlemlerini aynı anda yapmaktadır. Ligasure; dikişsiz, kansız ve daha hızlı bir ameliyat imkanı sağlamakta ve ayrıca ameliyat sonrası ağrı, kanama gibi sorunları da en aza indirmektedir. Sarkmış olan bağırsak iç tabakasından az bir miktar çıkartılırsa hastalığın tekrarlama ihtimali artmaktadır. Fakat benzer bir şekilde çok fazla doku çıkartılıp makat kanal örtüsü düzleştirilmeye çalışılırsa da ilerde makat darlığı gelişme ihtimali artmaktadır. Aralarda hafif şiş görünümde olsa dahi dokunulmamış gibi esnekliği sağlamaya devam edecek kanal örtü köprüleri bırakılmalıdır.
Hemoroid Hastalığı Nedir?
Hemoroid hastalığı, bağırsak duvarının iç tabakasındaki kılcal damar ağlarından oluşan yapının şişip iltihaplanarak dışarı doğru sarkmasıyla meydana gelen bir rahatsızlıktır. Kalın bağırsak duvarının iç tabakası altında kılcal damar ağlarından oluşan yapılar, hemoroidlerdir. Bu yapıların şişerek iltihaplaşıp dışarı doğru sarkmasıyla hemoroid hastalığı yani basur hastalığı oluşmaktadır. Anüs giriminden 2 santimetre içeride, bağırsak duvarı iç kat örtü tabakasıyla anüs dış deri örtü tabakası arasında bir geçiş halkası bulunmaktadır. Bu halka seviyesinin üst kısmından sarkan yastıkcıklara iç hemoroid, alt kısmından sarkanlara ise dış hemoroid adı verilmektedir. Hemoroid hastalığı; sürekli kabızlık olanlarda, zorlu dışkılama yapanlarda, hamilelerde ve 50 yaşın üzerindeki kişilerde sıkça görülmektedir.
Basur tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.
Hemoroid Hastalığında Ameliyat Dışında Tedavi Süreçleri Nelerdir?
Hemoroid hastalığında cerrahi operasyonun haricinde de kullanılan tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bunlar:
- Lastik Bantla Boğma (Lastik Band Ligasyon): İç hemoroidlerin köküne vakumlu bir alet yardımıyla ince minik lastik halkalar oturtularak şişen hemoroidin kan dolaşımı boğularak engellenir. Hemoroid, bir hafta içinde kuruyup kendiliğinden düşmektedir. Nadir de olsa kanamaya ve ağrıya yol açabilmekte olan bu yöntem orta dereceli iç hemoroidlerde etkili olmaktadır. Makat kanalının çıkıma yakın son 2 santimetrelik kısmı ağrıya çok duyarlı olduğundan bu bölgeye lastik bantla boğma yöntemi uygulanmamaktadır.
- Nasırlaştırıcı (Sklerozan) Madde Enjeksiyonu: Hemorid yapıların içindeki damarları büzerek etki etmektedir. Bu yöntemin etki alanı oldukça sınırlıdır.
- Kızılötesi Işın İle Yakma (İnfrared Fotokoagulasyon): Hemoroidlerin kökü ışınla yakılmaktadır. Bu yöntemin amacı hemoroidlerin kan dolaşımını bozarak şişlikten kurtulmaktır. Basit, kısa ve kolay bir işlemdir. 2-3 haftalık aralarla birkaç seans halinde uygulanması gerekmektedir. Kırk yılı aşkın süredir bilinen bir yöntem olmakla birlikte hafif ve orta dereceli hemoroidlerin bir kısmında fayda sağlamaktadır. İlerlemiş yani 3 ve 4. derece hemoroidlerin tedavisinde uygulanmamaktadır. İşlem sonrasında uzun vadede hastalığın tekrarlama oranı yüksektir.
- Hemoroidal Hastalıkta Laser Uygulaması: Son yıllarda geliştirilen lazer ışınları ile hemoroidlerin yakılıp kurutulması şeklinde uygulanmaktadır. Lokal ya da spinal anestezi şeklinde günübirlik uygulanabilmektedir. Genellikle ağrısız bir işlemdir. Klasik bir ameliyata göre maliyeti yüksektir. 3. derece hemoroidlerin tedavisinde başarılı sonuç vermektedir. Ancak 4. derece hemoroidlerin tedevisinde yetersiz kalmaktadır.
Hemoroid Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Ameliyat ardından hasta taburcu olduktan sonra ilk birkaç hafta hafif derecede ağrılar, ufak kanamalar ve akıntılar görülebilmektedir. İlk hafta ağrı kesici ve dışkı yumuşatıcı ilaçlar kullanılması gerekmektedir. İlk bir hafta boyunca günde en az 2 kez ve her dışkılamadan sonra sıcak oturma banyosu önerilmektedir. Leğen ya da küvete 10 santimetre seviyede sıcak su doldurularak 10 dakika süreyle sıcak su içinde oturulması hastalara oldukça iyi gelmektedir. Bu işlem hem o bölgede gevşeme yaparak ağrıyı azaltır hem de temizlik ve pansuman yerine geçmektedir. Hemoroid hastalığının uzun vadede tekrarlama riski yüksektir. Risk faktörleri ve kabızlığı olan hastalarda uzun vadede yeniden sarkma, yeniden hemoroidal hastalık gelişmesi söz konusu olabilmekte ve bu risk hemoroid ameliyatı sonrası nadir, ameliyat dışı yöntemlerde ise daha yüksektir.
Hemoroid Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Hemoroid hastalığında karşılaşılan bulgular şunlardır:
- Anüs kenarında hissedilen şişlik, hassasiyet ve bazen ağrı
- Anal bölgede rahatsızlık hissi (irritasyon) ve kaşıntı
- Dışkılama sırasında veya sonrasında farkedilen ağrısız kanama
İç hemoroidler aslında fazla bir rahatsızlığa yol açmamaktadır. Ancak dışkılama sırasında ıkınma ile hemoroidlerin hassas yüzey tabakası kanayabilmektedir. Bazen aşırı ıkınmayla iç hemoroidler de anal girişinden dışarı sarkarak makatta kaşıntı ve irritasyona sebep olabilirler. Dış hemoroidler ise anüs çevresindeki derinin altında yer aldığından daha çok kaşıntı ve kanamaya sebep olmaktadırlar.
Hemoroid Hastalığı Neden Olur?

Hemoroid hastalığının sebepleri:
- Sürekli kabızlık veya ishal
- Zorlu dışkılama, fazla ıkınma
- Uzun süre tuvalette kalma
- Şişmanlık
- Gebelik
- Anal seks
Hemoroid tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilrisiniz.
Hemoroid Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hemoroid teşhisi için uygun hekimin muayene yapması gerekmektedir. Muayeneye gelmeden birkaç saat önce tuvalet ihtiyacını gidermiş olmak, muayene sırasında hastaya kolaylık sağlamaktadır. Muayenede hastadan sedyenin üzerinde dizleriniz üstünde öne eğilmiş, alnınız ve dirsekleriniz yere değecek vaziyette (diz-dirsek pozisyonunda) durması istenmektedir. Dış hemoroidlerin ve makat çatlaklarının görülmesi için anal bölge etrafındaki derinin hafifçe yanlara doğru çekilmesi gerekmektedir. Ancak iç hemoroidlerin değerlendirilmesi için bağırsağın son 5-6 santimetrelik kısmının, makat kanalını görmeye yarayan bir alet parmak ile değerlendirilmesi gerekmektedir. Hemoroid hastalığının hafif derecedesinde; kanama, ağrı gibi şikayetler varsa arka planda başka sebepler aranmalıdır. Eğer makat çatlağı yoksa kalın bağırsağın daha üst kısımlarının ışıklı hortumla incelenmesi (kolonoskopi) yapılması gerekmektedir. Hastanın durumuna göre de hekim tarafından hemoroid ameliyatı uygulanmaktadır.