Gastrit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gastrit tedavisi için öncelikle gastrit hakkında bilgi edinilmelidir. Çeşitli etkenlere bağlı olarak, mide yüzeyini örten mukoza bölümünün iltihaplanması veya hasar görmesi durumudur. Mide, mukoza ve alt tabakalarında gelişen iltihabi tepkiye bağlı olarak görevini yeterince yerine getiremez ve sindirim fonksiyonu ile ilgili çeşitli yakınmalar ortaya çıkarmaktadır. Gastrit tedavisinde ise öncelikle gastrite yol açan durumların tekrar fizyolojik sınırlara döndürülmesine yönelik olmasıdır. Bununla beraber, altta yatan çeşitli hastalıklara bağlı olarak belirlenen hastalığa yönelik tedavi yöntemlerinin uygulanması da gerekebilmektedir. Hastadan öğrenilen hastalık öyküsü, fizik muayene, çeşitli görüntüleme yöntemleri ve endoskopi aracılığı ile alınan biyopsiler değerlendirilerek kesin tanı konulmaktadır Uygun tedavi planı ile gastrite yönelik en sık tercih edilen mide asit salgısının düzenlenmesidir. Antiasit ve proton pompa inhibitörleri gibi çeşitli ilaç tedaviler uygulanmaktadır. Hastalara günlük yaşam aktivitelerinde değişiklikler önerilerek, beslenme programları düzenlenmektedir. Eğer gastrite yol açan sebebin H. pylori enfeksiyonu olduğu tespit edilirse buna yönelik üç, dört antibiyotik içeren üçlü veya dörtlü ilaç tedavisi birkaç hafta süreyle uygulanabilmektedir. Tedavi sonunda yapılan kontrollerde bakterinin tamamen yok edilmesi amaçlanarak ilaç kullanımına bağlı gastrit olgularında, anti-inflamatuvar ilaçların kullanımına son verilmesi veya kullanımının gerekliliğinin değerlendirilerek düzenlenmesi gerekmektedir. Hekim kontrolü olmadan hastaların kendi kararlarıyla ilaç kullanmaması gerekmektedir. Aspirinin gerekmediği yerde düzensiz kullanımı son derece sakıncalı olup bebek aspirini ve bağırsakta çözünen aspirin kullanımında da şiddetli gastrit, ülser oluşumu ve ülsere bağlı kanama gelişimi söz konusu olabilmektedir. Otoimmün hastalıklar veya inflamatuvar bağırsak hastalıkları gibi özel sebeplere bağlı gastritlerde, altta yatan hastalığa yönelik tedaviler uygulanmaktadır.
Akut Gastrit Belirtileri Nelerdir?
Akut gastrit semptomları için aniden ortaya çıkan karın ağrısı görülmektedir. Ağrıyan bölgeye elle baskı yapıldığında ağrıda artma olmaktadır. Akut gastritte görülen bazı belirtiler şunlardır;
- Sırt ağrısı
- Bulantı, kusma
- İştahsızlık
- Devamlı geğirme
- Karında doluluk hissi
- Şişkinlik
- Kanlı ya da kahve telvesi şekilde kusma
- Dışkıda kan ya da siyah dışkı
- Mide ekşimesi
Dolama tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.
Kronik Gastrit Nedir?

Kronik gastrit, mide zarının sık sık tekrarlayan şekildeki ya da uzun süre devam eden iltihabi durumu kronik gastrit olarak isimlendirilir. Kronik gastrit, genellikle belirti vermemekle beraber sadece yemeklerden sonra görülen geğirme ya da şişkinlik gibi şikayetlerle gözüken hafif bir rahatsızlığa neden olmaktadır. Kronik gastrit farklı sebeplerle ortaya çıkar ve bu sebeplere göre tip A, B veya C şeklinde sınıflandırılmaktadır.
A Tipi Gastrit Otoimmün Gastrit: Vücut bağışıklık sisteminin mide mukoza hücrelerine saldırması sonucu ortaya çıkan kronik gastrit türü olarak ortaya çıkmaktadır.
B Tipi Gastrit Bakteriyel Gastrit: Bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkan kronik gastrit türü olup gastritlerin çoğunda sorumlu bakteri Helicobacter Pylori’dir.
C Tipi Gastrit: Kimyasal ya da toksik madde tahrişi nedeniyle ortaya çıkıp uzun süreli ilaç kullanımı sebebiyle gelişmektedir. Ayrıca aşırı alkol tüketimi veya nadiren de biliyer reflü denilen bir rahatsızlık olup biliyer reflü, safra sıvısının onikiparmak bağırsağından mideye geri kaçması durumudur.
Kronik Gastrit Belirtileri Nelerdir?
Kronik gastrit semptomları çoğu hastada uzun bir süre görülmemektedir. Bazı hastalarda ise şişkinlik, dolgunluk hissi ve geğirme gibi hafif belirtiler görülmektedir. Ancak tedavi edilmezse mide ülseri, onikiparmak bağırsağı ülseri veya mide kanseri gibi hastalıklara zemin hazırlayabilmektedir.
Gastrit Nasıl Gelişir?
Gastrit gelişmesi, sağlıklı kişilerde işlevsel bir midenin korunması mide duvarını örten sağlam bir koruyucu bariyerin varlığına, dengeli bir asit salgısına ve fizyolojik olarak sağlıklı bir mide dokusuna bağlı olmaktadır. Gastrit ortaya çıkma sebepleri şu şekildedir:
Mide Koruyucu Bariyerinin Bozulması: Koruyucu bariyerin bozulması Hp ile olabileceği gibi uzun süreli aspirin ve NSAİD kullanımı veya kronik üremik hastalıklar Crohn hastalığı gibi pek çok nedenle oluşabilmekte olup bu faktörler arasında en sık karşılaşılan Hp infeksyonudur.
Mide Asit Salgısının Artışı: Stres ve sigara kullanımı Hp‘den sonra en sık asit salgısını artıran sebeplerdendir. Bu sebeple aşırı asit salgısı mide mukozasının bütünlüğünün bozulmasına ve koruyucu bariyerin azalmasına sebep olabilmektedir. Aynı zamanda üzüntü, sıkıntı, telaş ve sigara kullanımı tek başına gastrit sebebi olduğu söylenemez.
Mide Dokusunun Zayıflaması: Midenin yeterince kanlanmaması akut veya kronik sebeplerle bozulabilmekte olup infeksiyöz, hipovolemik veya kardiyojenik akut patolojilere bağlı midenin kanlanmasının bozulması iskemik gastropatileri ortaya çıkarmaktadır. Damar sertliği, vaskülitler gibi kronik dolaşım bozuklukları veya batın operasyonları sırasında midenin kanlanmasını bozan akut veya kronik sorunlar da gastrite sebep olabilmektedir. Bu durum ilerledikçe gastritlerde de mide mukoza bütünlüğünün bozulmasına bağlı fonksiyonel kayıp durumu oluşmakta ve farklı derecelerde yakınmaların ortaya çıkışları söz konusu olmaktadır.
Gastrit Belirtileri Nelerdir?

Gastrit semptomları, altta yatan sebebe bağlı olarak değişkenlik gösterebileceği gibi akut ve kronik patolojilere bağlı olarak da değişebilmektedir. Gastritin belirtileri akut veya kronik oluşuna göre değişmekle beraber akut gastritte karnın üst kısmında ağrı, gaz, geğirme, yanma, ekşime, bulantı ve kusma gibi bulgular görülürken kronik gastritte ağrı daha az belirgin olup yemek sonrasında şişkinlik ve dolgunluk hissi, erken doyma, bulantı hissi, geğirme, iştahsızlık ve ağızda kötü tat gibi yakınmalar daha sık görülmektedir. Kronik gastritte ağrı belirginleştiği zaman gastrit zemininde ülser veya başka hastalıkların gelişmiş olabileceği düşünülmektedir. Aspirin ve antiromatizmal ilaçların kullanımı sonrasında oluşan akut gastritte gizli veya gizli olmayan kanamalar oluşabilmektedir.
Hepatit b tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.
Gastrit Komplikasyonları Nelerdir?
Gastrit komplikasyonları, HP nin sebep olduğu kronik gastrit zemininde sık olmasa da mide ve on iki parmak bağırsağı ülseri, lenfoma ve mide kanseri gibi ciddi durumlar gelişebilmektedir. HP gastrit, sebep olduğu lenfoma erken dönemde MALT lenfoması gelişebilir ve hastalığın erken döneminde bakterinin temizlenmesi ile tam iyileşme sağlanabilmektedir.