Fibromiyalji Tedavisi Nasıl Yapılır?

25.04.2021
1.104
Fibromiyalji Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Fibromiyalji tedavisinin günümüzde kesin bir ortadan kaldırması bulunmamakta olup tedavi süreci, belirtileri en aza indirmeyi ve buna karşılık yaşam kalitesini yükseltmeyi hedeflemektedir. İlaçlar, hayat tarzındaki çeşitli değişiklikler ve kendi kendine bakım yöntemleri bu sürecin en büyük yardımcılarıdır. Öncelikle bu süreçte alınan ilaçlar, ağrıların hafiflemesi ve uyku kalitesinin yükselmesi konusunda yararlıdır. Ağır ağrılar için reçeteli, hafif ağrılar için ise reçetesiz ağrı kesiciler fibromiyalji için verilen ilaçlar arasında bulunmaktadır. Uyku düzenini sağlamak ve sürekli hissedilen yorgunluğu ortadan kaldırmak amacıyla depresanlar mevcuttur. Fibromiyalji tedavisi, sürece destek vermek için bitkisel ilaçlar ve doğal tedavi yöntemleri de söz konusu olabilmektedir. Reçetede verilen ilaçlar belirtileri ve ağrıların hafiflemediği durumlarda bu ilaçlara destek amaçlı alternatifler de bulunmaktadır. Stres ve ağrıyı azaltmaya yönelik bu alternatif doğal tedaviler, geleneksel tıbbi tedavilere destek olarak kullanılmaktadır. Bu doğal tedavileri şu şekildedir:

  • Kaplıca terapisi
  • Meditasyon
  • Yoga
  • Tai chi
  • Fizik tedavi
  • Masaj terapisi
  • Sağlıklı ve dengeli bir diyet

Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?

gostergeler fibromiyalji

Fibromiyalji semptomları arasında en belirgin olan ağrı belirtisi olmakla beraber, fibromiyalji ağrısı vücudun çeşitli bölgelerinde bulunan kaslarda ve yumuşak dokularda sürekli ve donuk bir şekilde hissedilmektedir. Ağrının şiddeti sabit olmadığı için her gün daha şiddetli bir şekilde hissedilirken göğüs bölgesinde meydana gelen fibromiyalji ağrısının kalp krizi ağrısına benzediği görülmektedir. Delici, keskin veya yanma hissine benzeyen bu ağrı, tıpkı kalp krizi anında yaşandığı gibi nefes alamama hissine neden olabilmektedir. Fibromiyalji ağrısının sık yaşandığı bölgelerden biri de sırt bölgesidir. Sırt bölgesinde ağrı olduğunda söz konusu ağrının bel fıtığı, romatizma veya çekilmiş bir kas ile arasındaki farkı anlamanın zor olduğu görülmektedir. Özellikle romatizma ve fibromiyaljinin aynı anda rastlandığı vakalar da bulunmaktadır. Bacak bölgesinde bulunan kaslarda ve yumuşak dokularda da fibromiyalji ağrısına rastlanabilmektedir. Genellikle derin, zonklayan ya da yanma hissi uyandıran bir ağrı olarak tanımlanan bu durum, romatizma ağrısı ve kramp ağrısı ile benzerlik gösterebilmektedir. Bacak bölgesinde yaşanan fibromiyalji ağrısı bazı vakalarda uyuşma ve karıncalanma gibi hissedilmekle beraber, yorgunluk hissine yol açabilir ve uzuvları hareket ettirirken bir ağırlık taşıyormuş hissi oluşabilmektedir. Ağrı belirtisinin yanında yorgunluk, uyku problemleri, uzun süre uykuya rağmen dinlenmiş hissetmemek ve yataktan kalkmakta zorlanmak, baş ağrısı, depresif ruh hali, kaygı, odaklanmada veya dikkat vermede zorluk, alt karın bölgesinde ağrı, nefes almada zorlanma, kulaklarda çınlama ve egzersize karşı dirençsizlik ve çabuk yorulma belirtiler arasında sayılmaktadır.

Şizofreni tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Fibromiyalji İçin Risk Grupları

Fibromiyalji için risk grupları, genellikle kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmekle beraber hastaların yüzde 80 ila 90’ı kadınlardan oluşmaktadır. Ailesinde fibromiyalji rahatsızlığı olan kişilerde hastalığın görülme sıklığı fazla olup fibromiyalji bir artrit şekli olmasa da, lupus veya romatoid artrit gibi romatizmal bir hastalığa sahip olmak da hastalığa yakalanma riskini artırabilmektedir.

Fibromiyalji Atakları Nasıl Olur?

Fibromiyalji nöbetleri, genellikle şiddetlenen ağrı ve artan yorgunluk fibromiyalji atağının ayırt edici özellikleri olmaktadır. Atak sırasında kötü uyku kalitesi, karamsar olumsuz düşünceler, asit reflü gibi sindirim problemleri, kol ve bacaklarda şişkinlik, uyuşukluk ve karıncalanma gibi semptomlarda şiddetli artış yaşanmaktadır. Fibromiyalji atakları stres, fiziksel travma veya grip benzeri sistemik bir hastalığın sonucu da gerçekleşebilmektedir. Beyin ve sinir sisteminin normal ağrı sinyallerini yanlış yorumlayarak aşırı tepki göstermesi beyindeki bir kimyasal maddedeki dengesizlikten kaynaklanabildiği düşünülmektedir.

Fibromiyalji Sebepleri Nelerdir?

Fibromiyalji nedenleri, henüz tam olarak bilinmemekle beraber uzun yıllar süren araştırmalar sonucunda bazı faktörlerin hastalığı tetiklediği ortaya çıkmıştır. Buna göre fibromiyaljiyi tetiklediği düşünülen faktörler şu şekildedir:

Enfeksiyonlar: Daha önceden geçirilmiş çeşitli enfeksiyon hastalıkları fibromiyaljiyi tetikleyebilir ya da semptomların daha kötüye gitmesine sebep olabilmektedir.

Genetik Faktörler: Fibromiyaljiye  aynı  aileden olan kişiler arasında daha sık görülmektedir. Araştırmalar, bazı genetik mutasyonların fibromiyaljinin gelişiminde rol oynayabileceğini düşündürmektedir.

Stres: Fiziksel ya da duygusal travma gibi bir stres kaynağı vücutta aylar ya da yıllar boyunca devam eden uzun süreli etkilere yol açabileceği gibi stres, fibromiyaljiye sebep olabilecek hormonal bozukluklarla ilişkili bulunmaktadır.

Kişilik yapısı: Daha çok hassas yapılı, duygusal, mükemmeliyetçi ve olaylardan çabuk etkilenen kişilik yapısına sahip kişilerde fibromiyalji daha sık görülmektedir.

Travma: Fiziksel ya da duygusal travma yaşayan insanlarda fibromiyalji daha sık ortaya çıkabilmektedir. Şikayetlerin travma sonrası stres bozukluğu ile ilişkisi olduğu bilinmektedir.

Kronik Ağrı Sebebi Nedir?

kronok agri nedenleri

Kronik ağrı nedeni henüz tam olarak anlaşılmamakla beraber konuyla ilgili çeşitli teoriler ağrı eşiğinin düştüğünü ve önceden acı vermeyen bir şeyin zaman içinde çok acı verici hale geldiğini belirtmektedir. Başka bir teoriye göre ise vücuttaki sinirler ve reseptörler uyarılara daha duyarlı hale gelmektedir. Bu hastaların ağrı sinyallerine aşırı tepki verebilecekleri ve gereksiz ya da abartılı acılar hissetmeleri anlamını taşımaktadır.

Sistit tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Fibromiyalji Tetik Noktaları Nelerdir?

Fibromiyalji hassas noktaları, vücut alanlarında bulunmakta olup fibromiyalji tetik noktaları, hafif basınç uygulamakla bile ağrıya sebep olabilen on sekiz farklı alanı kapsamaktadır. Bu tetik noktalarının neden olduğu ağrı, vücudun birçok bölgesini etkileyen, tutarlı ve sert bir ağrı olarak bilinmektedir. Yaygın ağrı ve hassasiyeti bulunan kişilere fibromiyalji tanısı konulmaktadır. Tetik noktalarından bazıları ise şunlardır; kafa arkası, omuz üstleri, üst göğüs, kalçalar, dizler ve dirseklerdir. Fakat fibromiyalji tetik noktaları artık tanı için önemli yer olarak görülmemektedir. Bunun yerine, üç aydan fazla bir süredir devam eden yaygın ağrı bulunuyorsa ve ağrıyı açıklayabilecek teşhis edilebilir bir tıbbi durum yoksa fibromiyalji tanısı konulmaktadır.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.