Dolama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dolama tedavisinin yapılması için Öncelikle Rahatsızlığın türü belirlenmelidir. Dolama hastalığı akut ya da kronik olarak görülebilmektedir. Akut dolama genellikle sadece bir tırnakta görülür. Kronik dolama ise tek tırnakta birkaç kere görülebilmektedir. Kronik dolama hastalığı tamamen ortadan kalkmaz ve sürekli olarak devam eder. Bu sebeple dolama tedavisinin yapılması hastalar için oldukça önemlidir. Parmakta çıkan dolama enfeksiyonu genellikle Antibiyotik ile tedavi edilmektedir.
Dolama Nedir?
Dolama, tıp dilinde paronişi olarak adlandırılır. Dolama hastalığı el ve ayak parmaklarında görülen deri rahatsızlıklarından biridir. Tırnağı çevreleyen dokularda oluşan bu rahatsızlık çoğunlukla bakterilere bağlı olarak gelişmektedir. Ancak virüs ve mantar hastalıkları da dolama hastalığına yol açabilir. İltihaplı bir hastalık olan dolama, tırnakların dip ve alt kısmına yayılabilir. Kimi durumlarda apse oluşumuna neden olan bu hastalık, kişinin şiddetli bir derecede ağrı ve acı hissetmesi neden olur.
Tırnak çevresindeki epidermisin enfekte olması ile başlayan bu hastalık, başlangıç döneminde kızarıklık, sertlik ve hafif bir ağrı gibi yakınmalara sebep olur. Var olan enfeksiyonu tedavi edilmemesi neticesinde ağrı ve acı gibi yakınmalar da artış görülmektedir. Cilt ve tırnakta renk değişimi, tırnağın kalkması bir gün tırnak şeklinde bozulma gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Dolama Belirtileri Nelerdir?

Dolama semptomları pek çok belirti ile kendini göstermektedir. Kişilerin hayat kalitesini oldukça düşüren dolama hastalığının belirtileri genellikle dolamanın en sık görüldüğü başparmakla işaret parmaklarında olur. Parmaklarda hassasiyet, kızarıklık, şişlik, kaşıntı ve zonklama şeklinde ağrılar dolamanın en sık görülen belirtiler arasında yer alır. Tırnağın şekil, renk ya da dokusunda farklılık oluşabileceği gibi tırnak, tırnak yatağından hafifçe ayrıla da bilir. Bunun yanı sıra enfeksiyonun yayılmasını neticesinde parmağın gergin ve parlak görünmesi, aşırı terleme, titreme, kas ve kemiklerde hassasiyet, halsizlik ve buna bağlı olarak yorgunluk da belirtiler arasındadır.
Dolama Çeşitleri Nelerdir?
Dolamanın türleri hastalığın tedavi yöntemini de etkilemektedir. Bu sebeple dolama çeşidinin tespiti oldukça önemlidir. Dolama hastalığının türleri şu şekilde sıralanabilir:
- Akut dolama;
- Kronik dolama;
- Son olarak herpetik dolama.
Hepatit B tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.
Akut Dolama Nedir?
Akut dolama hastalığı, akut paronişi olarak da bilinen bir dolama türüdür. Bu dolamaya neden olan bazı mantar ve virüsler bulunsa bile en sık görülen sebebi staphylococcus aureus bakterisidir. Özellikle çocuklarda ağız florası ya da farklı bir değiş ile ağız salgısından kaynaklanan akut dolama hastalığı tırnak ve çevresinde hızlı bir şekilde gelişmektedir. Akut dolamanın en bilinen sebepleri arasında tırnak yeme, parmak emme ve tırnak kenarları ile oynama yaygındır. Genellikle tek bir tırnakta görülen bu tür ağrı, şişlik ve parmakta gerginlik hissi ile başlamaktadır. Tedavi edilmediği taktirde apse oluşumuna neden olur ve apseler tırnak yatağında birikebilir.
Kronik Dolama Nedir?
Kronik dolama, apse gelişimi akut dolamaya göre daha nadir olsa bile kronik dolamada da tırnak çevresindeki dokunun şiş, kızarık ve gergin olması son derece yaygın olarak görülür. Atak anlarında, nemli ortamlarda ve su ile temas edildiğinde semt onlar da artış gözlenir. Tedavi edilmediği takdirde zaman içinde tırnakların şekli ve rengi bozulmaktadır. Tırnaklar kalınlaşır, rengi koyulaşır ve tırnak yüzeyinde enine çizgiler oluşur. Genellikle alkali kimyasallar ile uzun süre temas eden kişilerde görülür. Aynı zamanda bağışıklık sistemi zayıf kişilerde de görülmektedir.
Herpetik Dolama Nedir?
Herpetik dolama, herpes simpleks virüsü tip 1 ve tip 2 türlerinin neden olduğu bir hastalıktır. Genellikle çocukluk çağında görülen nadir bir cilt hastalığıdır. Deri üzerinde yer alan yara ya da çatlaktan içeri giren virüs herpetik dolama ya yol açmaktadır. Sıklıkla el ve nadiren ayak parmaklarını etkiler. Bu hastalık türünde parmakların 3 bölgelerinde ağrı, kaşıntı ve pürüzlü cilt görüntüsü bulunmaktadır. Hastalığın ilerleyen zamanlarında şişlik oluşumu ve kızarıklığın artması gibi belirtiler gözlenebilir. Tedavisinde genellikle Antiviral ilaçlar kullanılır. Bulaşıcılık riski çok yüksek olduğu için herpetik dolama hastaları ile tensel temastan kaçınılmalı ve koruyucu önlemler alınmalıdır.
Dolama Belirtileri Nelerdir?
Dolama semptomları, genellikle hastalığın türleri arasında değişiklik göstermektedir fakat genel belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Parmaklarda hassasiyet;
- Parmakta ve tırnakta kızarıklık ve şişlik ile karakterize bir özelliktedir.
- Zonklama şeklinde ağrı ve kaşıntı da dolama varlığında sık görülen belirtilerdir.
- Dolama hastalığı tedavi edilmediği takdirde hastalığın belirtileri şiddetlenmektedir.
- Şekil bozukluğu yaşanan hastalarda tırnak yatağından tırnağın ayrılması görülebilir.
- Enfeksiyonun yayılmasına bağlı olarak parmak gerginleşir ve parlak bir görünüme sahip olur.
- Bunların yanında terleme, titreme, halsizlik, yorgunluk, kas ve kemiklerde hassasiyet gibi daha basit belirtilere yol açabilir.
Dolama Kimlerde Görülür?

Dolamanın görüldüğü kişiler aşağıdaki gibidir:
- Parmak emme alışkanlığı olanlar da.
- Tırnak ve etlerini yiyen kişilerde.
- Uzun süre boyunca parmakları altıda kalanlarda.
- Parmak ve tırnağa etkileyen travmatik olaylar yaşayanlarda.
- Manikür ve pedikür yaptıranlarda.
- Takma tırnak kullananlarda.
- Çiftçiler ve balıkçılarda.
- İnşaat işçilerinde.
- Temizlik malzemeleri ve kimyasallar ile sürekli temas halinde olan kişilerde.
- Sağlık personellerinde.
- Çocuk ve ergenlerde.
Bronşit tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.
Dolama Tedavisi Nedir?
Dolama tedavisinin yapılması için hastalığının neden kaynaklandığının bulunması son derece önemlidir. Dolama hastalığı mantar, virüs ya da bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanması sonucunda tedavi türü de farklılaşır. Bu yüzden dolama fark edilir edilmez uzman bir hekime başvurulmalıdır. Ancak hemen her dolama türünün başlangıç aşamasında sıcak pamuk ile yapılan kompres ve uygun antibiyotik kullanımı, belirti ve şikayetler artırmadan dolamanın iyileşmesini sağlamaktadır. Dolama tedavisi için uygulanan bir diğer yöntem ise ilgili parmakların kalp seviyesinin üstünde tutulmasıdır. Bu işlem, bölgeye olan kan akışını yavaşlatır ve bölgedeki şişliğin azalmasını sağlar. Böylece iyileşme hızlandırılmış olur.