Diş Kireçlenmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

13.04.2021
1.446
Diş Kireçlenmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Diş kireçlenmesinin tedavi yöntemlerinin başında doktor muayenesi gelir. Uzman bir doktor tarafından muayene edilen hastaya en uygun yöntemler doktor tarafından söylenecektir. Hastanın dişlerinde ve diş etlerinde başka hastalık olup olmadığına bakılarak hasta için en uygun tedavi yöntemi belirlenir. Diş kireçlenmesinin tedavisi genellikle taş ve kireç oluşumuna neden olan etkenlerin araştırılması ve temizlenmesini içerir. Diş kireçlenmesi diş taşı olarak da bilinir ve genellikle tartar oluşumu nedeni ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Diş kireçlenmesinin tedavisi hastanelerde sterilize edilmiş ortamda yapılırsa daha kalıcı olur.

Diş Kireçlenmesi Nedir?

Diş kireçlenmesi dişte tartar oluşumuna verilen isimdir. Diş taşı veya diş tartarı olarak da bilinen diş kireçlenmesinin tedavisi genellikle aynıdır. Diş taşının evde temizlenebilmesi için de doktor kontrolünde yöntemlerin belirlenmesi gerekir. Genellikle hastanede, profesyonel ortamda ağız temizliği yapılır ve gerekli ilaçlar hastaya verilir. Diş kireçlenmesi kendini tekrarlayan bir rahatsızlıktır ve diş bakımının düzenli ve özenerek yapılması gerekir.

Diş Kireçlenmesinin Nedeni Nedir?

Diş kireçlenmesinin nedenleri kişilerin ağız bakımına gerekli önemi vermemesi ile baş gösterir. Yemeklerden sonra diş aralarında yemek kırıntılarının kalması, ağız içi ve dişlerin tam olarak temizlenmemesi ve diş ipi kullanılmaması gibi nedenler başta gelir. Besinlerin diş aralarında ve dişin yüzeyinde birikmesi ile de bakteri oluşumu gözlenir. Bakteri oluşumu ise dişleri doğrudan etkilemeye ve çürütmeye başlar. Çürüme esnasında diş kireçlenmesi yaşanır. Diş kireçlenmesinin diğer nedenleri şunlardır:

  • Dişlerin düzenli fırçalanmaması
  • Diş ipi kullanılmaması
  • Sağlıksız gıdaların fazla tüketimi
  • Fırçalamanın doğru yapılmaması

Diş Kireçlenmesinin Evreleri Nedir?

dis kireclenmesi asamalari

Diş kireçlenmesinin evreleri başlangıç evresi ve sonuç evresi olarak ayrılır. Başlangıç evresinde kişiler, diş sağlıklarına gerekli önemli göstermezler ve diş taşı oluşmaya başlar. Diş taşı oluşumu ise zaman içerisinde ağız kokusuna, ağrılara ve dişlerin çürümesine neden olur. Kireçli bir görüntü kazanılır ve dişler dipten başlayarak renk değiştirir. Diş kireçlenmesinin tedavisinin hızlıca yapılması ve ağız bakımına dikkat edilmesi gerekir. Dişlerde yaşanan problemler farklı hastalıkların oluşmasına da neden olur. İnsan vücudu içerisinde en önemli bölgelerden biri de dişlerdir. Dişlerde oluşan ağrılar gözü, beyni ve kalbi dolaylı yoldan negatif olarak etkileyebilir. Bu neden ile diş kireçlenmesinin önüne geçilmelidir.

Panik atak tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Diş Kireçlenmesinin Belirtileri Nedir?

Diş kireçlenmesinin belirtileri birçok farklı şekilde görülebilir. En yaygın görünen diş kireçlenme belirtileri şunlardır:

  • Ağızda sürekli ve kötü koku oluşumu
  • Özellikle uyurken diş gıcırdatma
  • Çürük oluşması
  • Plak oluşumu
  • Diş etinin çekilmesi veya aşağı doğru inmesi
  • Diğer diş eti rahatsızlıkları
  • Ağızda kuruluğun artması

Diş kireçlenmesinin başlıca belirtileri arasında yer alır. Ayrıca dişlerin görüntüsünün değişmesi, renklerinde solma ve sararmaların meydana gelmesi de diş kireçlenmesinin belirtisidir.

Diş Kireçlenmesi Nasıl Anlaşılır?

Diş kireçlenmesinin anlaşılması için doğrudan aynaya bakmak dahi yeterli olabilir. Diş kireçlenmesi diş yapısını bozmaya başlayarak görüntü ve renk üzerinde de negatif etki bırakır. Diş diplerinin sararmaya veya kararmaya başlaması, hafif yeşil bir rengin ortaya çıkması diş kireçlenmesinin varlığına işaret eder. Ayrıca dişin üzerinde katmanlı bir yapı meydana gelmeye başlar ve bu neden ile de aynaya bakıldığı zaman dahi diş kireçlenmesi görülebilir. Diş kireçlenmenin anlaşılması için diğer belirtilere de bakmak gerekir. Ağızda artan bir koku durumu, çürük diş sayısının artmaya başlaması gibi unsurlar diş kireçlenmesinin tedavisi için harekete geçilmesi gerektiğini gösterir.

Diş Kireçlenmesinin Tedavi Yöntemleri Nedir?

Diş kireçlenmesinin tedavileri ağız bakımı ile ilgilidir. Hastane ortamında dişlerin sterilize edilmesi ve diş taşlarının temizlenmesi ile yapılır. Ayrıca günlük diş bakımının aksatılmadan yapılması gerekir. Diş fırçalamanın yanı sıra diş ipi ve gargara suyu kullanılması da diş kireçlenmesinin önüne geçmek için önemlidir. Ayrıca şekerli ve karbonhidratlı gıdalardan uzak durulması da diş kireçlenmesinin tedavisi ve korunması içerisinde sayılır.

Diş Kireçlenmesine Ne İyi Gelir?

Diş kireçlenmesine iyi gelenler arasında beslenme programları yer alır. Diş kireçlenmesi yaşayan kişilerin çok şekerli gıda tüketmemeleri gerekir. Midede oluşabilecek problemler dişlerde kendini gösterir. Aynı zamanda obezite gibi kiloya dair rahatsızlıklar da dişlerin çürümesini, diş taşı oluşumunu ve diş kireçlenmesini destekler. Bu neden ile sağlıklı beslenilmesi ve günde 2 kere dişlerin fırçalanması gerekir. Diş kireçlenmesi oluşmaya başladığı anlaşıldıktan sonra direkt doktora gidilmelidir.

Profesyonel Diş Temizliği Nedir?

Profesyonel diş taşı temizliği hastane ortamında özel cihazlar ile yapılır. Doktor kontrolünde yapılan diş temizliği ve tedavisi için profesyonel kalıbı kullanılır. Diş problemi yaşayan kişilerin bir hastanede kontrol olmaları gerekir. Hastane dışındaki yerlerde, genellikle güzellik merkezlerinde yapılan diş beyazlatma ve temizletme hizmetlerinden alınmaması gerekir. Diş temizliği, bakımı ve tedavisinin hastanede yapılması gerekir.

Diş Kireçlenmesi Eve Nasıl Temizlenir?

Diş kireçlenmesinin evde tedavisi doğal yöntemler ile yapılır ayrıca doktor tarafından eğer verilmiş ise ilaçların düzenli kullanımı da tedavi içindedir. Sarımsak, ceviz, çilek gibi besinler makul seviyede kullanıldığında diş rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinir. Karanfil gibi besleyici ögeler de diş tedavisi ve temizliğinde yer alır. Diş kireçlenmesini evde tedavi etmeye çalışmadan önce profesyonel ve güvenilir bir hastanede diş sağlığı kontrolünün yapılması gerekir.

Diş Kireçlemesinin Doğal Tedavisi Var Mı?

Diş kireçlenmesinin doğal çözümleri bulunur ancak öncelikli hedef doktor kontrolünün tamamlanması olmalıdır. Diş kireçlenmesi, kötü ağız bakımı nedeni ile olabileceği gibi farklı hastalıklar nedeni ile de ortaya çıkabilir. Bu neden ile hastaların gecikmeden tedavi olmaları tavsiye edilir. Diş taşı oluşumunda sıkça tercih edilen doğal yöntemler arasında; sağlıklı beslenmek, diş bakımını eksiksiz yapmak, doğal macunları kullanmak yer alır. Bu yöntemlerin doktor kontrolünde uygulanması ve doktora danışılması önemlidir.

Diş Kireçlenmesinin Tedavisi Hangi Bölümde Yapılır?

Diş kireçlenmesi ile ilgilenen bölüm hastanelerin diş bölümüdür. Diş sağlığı merkezleri, diş hastaneleri ve diş polikliniklerinde tedavi olunur. Diş kireçlenmesi ve dişe dair diğer sorunlar, kontrol ve tedavi için ilgili bölümlerden randevu alınması gerekir. Diş sağlığı merkezleri ve polikliniklerde tüm diş tedavileri yapılır.

Diş Kireçlenmesi Tekrarlar Mı?

dis kireclenmesi nuks eder mi

Diş kireçlenmesi tekrarlayan bir rahatsızlıktır. Eğer diş bakımı yapılmaz ve kötü ağız bakımı devam ederse diş kireçlenmesi tekrar meydana gelebilir. Diş kireçlenmesinin meydana gelmemesi için tüm önlemlerin alınması ve diş fırçalamanın benimsenmesi gerekir. Diş fırçalama esnasında sert fırçaların da tercih edilmemesi dişi zorlamamak adına önemlidir. Yumuşak başlı diş fırçalarının ve kaliteli diş iplerinin kullanılması gerekir. Hayvansal ürün içermeyen diş ipleri tercih edilebilir.

Horlama tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Diş Taşı Oluşumu Nasıl Önlenir?

Diş taşının önlenmesi için ağız bakımının düzenli yapılması gerekir. Diş taşı oluşumunu engellemek için dikkat edilmesi gereken unsurlar şunlardır:

  • Diş temizliğinin düzenli yapılması
  • Diş fırçasının yumuşak olması
  • Diş ipi kullanılması
  • Hayvansal gıdaların çok sık tercih edilmemesi
  • 6 ayda bir diş kontrolünün yapılması
  • Asitli gıdaların tüketilmemesi
  • Şekerli gıdaların tüketilmemesi
  • Sigara kullanılmaması
  • Kafein içeren içeceklerin çok sık tercih edilmemesi

Diş kireçlenmesinin tedavisini kolaylaştıran ve oluşumunu engelleyen önlemler arasında yer alır.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.