Diş İltihabının Vücuda Yayılma Belirtileri Nelerdir?

Diş iltihabının vücuda yayılma semptomları, hastalığı basit düzeylerde ise pek çok insan tarafından fark edilemez. Bu nedenle bir belirti olmasa dahi diş etlerinde iltihaplanma olabilir. Fakat diş iltihabı boyutu arttıkça ya da bölge belirtilerin hissedilmesine açık olan bir yerse kendini belirtilerle gösterir. Diş eti ve diş kökü iltihabının vücuda yayılma belirtileri arasında en sık görülenler şu şekildedir:
- Diş etlerinde hassasiyet ve şişlikler
- Diş etinin çekilmesi
- Beyaz renkli iltihabi oluşumlar
- Dişlerde sallanma
- Dişlerin fırçalanması ya da diş ipi kullanımında kanama
- Konuşma ve ya çiğneme sırasında ağrı
- Ağız kokusu
Diş Eti ve Diş Kökü İltihabı Nasıl Engellenir?
Diş eti ve diş kökü iltihabını önlemek için öncelikle belirtiler görüldüğü zaman kısa sürede doktora başvurulmalıdır. Dişler yiyecek artıkları ve ya plaklar yerleşip kalabildiği için düzenli bir şekilde sürekli olarak fırçalanmalıdır. Çünkü ince bakteri tabakası olarak bilinen diş plakları, ağız bakımlarının yetersiz olmasına bağlı zaman içinde sertleşip tartar adındaki diş taşlarına dönüşebilmektedir. Ardından tartarların da yerleşmesi diş eti iltihabı oluşumuna yol açmaktadır. Bu durum diş eti iltihaplarının ve diş kökü iltihaplarının en yaygın oluşum nedenleri olmaktadır. Korunma yöntemi olarak günde en az 2 kere dişleri ve de dili düzenli şekilde fırçalamak ve fırçalamadan sonra da diş ipi kullanmaktır. Diş etlerinde ve diş kökünde iltihaplanma meydana gelmesini engellemek için şunlar yapılabilir:
- Sigara ya da tütün kullanılmamalı
- Diyabet şeker hastalığına dikkat edilmeli
- Kırık dolgulara dikkat edilmeli
- Dişlerdeki yapısal bozukluklar kontrol edilmeli
Restoratif diş tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.
Diş Eti ve Diş Kökü İltihabı Tedavisi
Diş eti ve diş kökü iltihabı iyileştirmesi, birçok hastalıktaki gibi diş eti iltihaplarında hastalığın erken evrelerde teşhis edilerek gerekli bazı önlemlerin alınması, bu tedavi başarısını önemli ölçüde arttırmaktadır. Bu sayede ciddi diş eti hastalıklarının oluşumları ve diş kökü iltihapları önlenebilir. İyi ağız bakım rutini benimsenip uyum sağlandığında, hekimlerin önerdiği tedavinin başarıya ulaşması mümkün olmaktadır.
Diş Eti İltihabı Nedenleri Nelerdir?

Diş eti iltihabı sebepleri, dişlere dışarıdan bakıldığında görüldüğü noktadan daha uzak bir kısımdan tutunur. Kalan kısım bir cep gibidir ve bu kısmın içine yiyecek artıkları ve plaklar yerleşip kalabilir. Bu durum diş eti iltihaplarının en yaygın oluşum nedenlerinden bir tanesidir. İnce bir bakteri tabakası olan diş plakları, ağız bakımının yetersiz olmasına bağlı olarak zamanla sertleşip tartar adı verilen diş taşlarına dönüşebilir. Tartarların da bu cep içerisine yerleşmesi diş eti iltihaplarının oluşumuna yol açar. Bu iki durum diş eti iltihaplarının en yaygın oluşum nedenleridir ve kontrol altına alınmadıkları takdirde diş etlerinin dişlerden ayrılmasına diş eti çekilmesi yol açabilir. Korunma yöntemi ise günde en az 2 kez dişleri ve dili düzenli ve etkili şekilde fırçalamak, her fırçalamadan sonra diş ipi kullanmaktır. Bazı durumlarda farklı nedenlere bağlı olarak da diş etlerinde iltihaplanma meydana gelebilir. Bu nedenlerden bazıları şu şekildedir:
- Sigara ve tütün kullanımı
- Diyabet hastalığı
- Bazı ilaçların kullanımı; kortikosteroidler, oral kontraseptifler, kemoterapi ilaçları, kalsiyum kanal blokerları
- Kırık dolgular
- Dişlerdeki yapısal bozukluklar
- Gebelik
- Genetik faktörler
Diş Eti İltihabı Türleri Nelerdir?
Diş eti iltihabı çeşitleri temel olarak 2 farklı tür altında incelenmektedir. Bunlardan ilki olan diş eti plağı ile indüklenen diş eti iltihabında plak oluşumu, sistemik faktörler, ilaç kullanımı ve yetersiz beslenme gibi nedenlere bağlı olarak gelişen gingivitlerin yer aldığı gruptur. Plaklara bağlı olarak oluşmayan gingival lezyonlar ise ikinci türü oluşturur. Bu iltihaplara genellikle belirli bir bakteri, virüs veya mantar türü neden olur. Genetik faktörler, alerjik reaksiyonlar, yara ve takma dişlere bağlı olarak gelişen ya da nedeni bilinmeyen diş eti iltihapları ise bu gruba giren diğer olgu türleridir. Hastalığın tedavisinin yapılabilmesi için diş iltihabı oluşumuna neden olan faktör, dolayısıyla hastalığın türü belirlenmesi gerekmektedir.
Diş Eti İltihabı Tanısı Nasıl Konulur?
Diş eti iltihabı teşhisi, dişlerde hassasiyet, ağrı, şişlik ve iltihap gibi şikayetlerle diş hekimlerine başvuran hastalarda diş eti iltihabı teşhisi, genellikle fiziki muayene sonucunda kolaylıkla koyulabilir. Fiziki muayenenin haricinde diş hekimleri tarafından daha önceden geçirilen diş operasyonları, tıbbi geçmiş ve semptomlar değerlendirilir. Muayene esnasında diş ve diş etleri, ağız ve dil kontrol edilir. Dişler arasında bulunan oyuklar ve diş cepleri incelenir. Derin ceplerin görülmesi durumunda kemik yapısının ve sağlığının gözden geçirilebilmesi için röntgen çekilmesi ve elde edilen görüntülerin değerlendirilmesi gerekebilir. Yapılan muayeneler sonucunda diş eti iltihabına neden olabilecek herhangi bir somut neden tespit edilemeyebilir. Nedeni belirlenemeyen bu olgularda daha detaylı tıbbi tetkikler gerekebilir. Ağız ve diş sağlığına ilişkin sorunlara vücudun farklı bölgelerinde yer alan hastalıklar da sebep olabildiğinden gerekli görüldüğünde hastalar farklı tıbbi birimlere konsültasyon yapılmaktadır.
Diş İltihabına Ne İyi Gelir?

Diş iltihabına iyi gelen özel bir kür bulunmakta olup bu kür nar suyu olarak da bilinmektedir. Eğer nar suyunu ağız içinde belli bir süre bekletilirse kısa bir zaman içerisinde diş eti ağrıları önemli oranda azalmaktadır. Aynı zamanda nar suyu ile gargara yapmak diş eti ağrılarını gidermenin yanı sıra diş eti iltihaplarına karşı da ciddi bir önem teşkil etmektedir.
Diş kireçlenmesi tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.
Diş İltihabını Geçirmek İçin Yöntemler
Diş iltihabını kurutmak için özellikle bitkisel yönden diş eti iltihabını geçirmek için kullanılacak birçok farklı kaynak bulunmakta olup şu şekildedir:
- Karabaş otu
- Nane
- Ekinezya
- Zerdeçal
- Karanfil yağı
- Adaçayı
- Aloe vera
Bu bitki türlerinin diş iltihabı kurutmaya iyi geldiği bilinmekte olup çeşitli şekillerde değerlendirip kullanıma uygundur.