Çocuklarda Şeker Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

18.05.2021
766
Çocuklarda Şeker Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
REKLAM ALANI

Çocuklarda şeker hastalığı semptomları, erişkinlerde olduğu gibi en sık görülen bulgular çok ve sık idrar yapma, çok su içme ve her zaman görülmese de iştah artmasıdır. Aileler önce çocukların her zamankinden daha çok su içmeye başladığını, yanlarında sürekli su şişesi bulundurduklarını, suya doymadıklarını, sanki yalnızca suyla beslendiklerini söylerler. Çok idrar yapma gün içinde çocukların dikkat çekici sıklıkta tuvalete gitmesi ile belli olur. Bu nedenle ders sırasında tuvalete gitmek için izin istemeye başlayan çocuklarda diğer bulgular araştırılmalıdır. Bunun yanında daha önce gece idrar yapmak için uyanmayan çocukların 1 ve 2 kez idrar yapmak için uyanması ve bazen gece altını ıslatması dikkat çekicidir. Küçük çocuklarda ise anneler sık bez değiştirmeye başladıklarını fark ederler. Çocuklarda şeker hastalığı görüldüğü zaman çocuklar iştahlarının artmasına rağmen kilo kaybederler, annelerin deyimiyle süzülürler. Kız çocuklarında genital bölgede mantar enfeksiyonu olabilir ya da bebeklerde inatçı pişiklerin görülebilir. Bazı çocuklar halsizlik, hafif ateş, karın ağrısı gibi özelliği olmayan bulgularla doktora giderler ve aileler diyabete has bulguları söylememe görülebilir. Çocukların okul düzeyinde azalma, çabuk yorulma gibi yakınmaları olabilir ve eskisine göre daha sık devamsızlık yapmaya başlayabilirler. Bu sebeple çocukların beklenmeyecek şekilde devamsızlık yapmaya başlaması öğretmenler tarafından da incelenmelidir.

Tip 1 Diyabet Çocuklarda Hangi Yaşlarda Görülür?

Tip 1 diyabet çocuklarda şeker hastalığı erişkinlerde daha sık görüldüğünden daha çok erişkinlerin hastalığı olarak bilinir ve çocuklarda şeker hastalığı olabileceği fazla düşünülmemektedir. Fakat bebeklik döneminden itibaren ama en çok ergenlik döneminde olmak üzere çocuklarda da şeker hastalığı görülmektedir. Çocuklarda şeker hastalığı ortalama başlangıç yaşı 8 olarak bildirilmektedir. Son yıllarda küçük çocuklarda diyabet görülme sıklığının arttığına ve diyabet görülme oranının 2 ile 4, 6 ile 8 ve 10 ile 12 yaşlarında olmak üzere üç dönemde pik yaptığı gözlenmektedir. Çocuklarda görülen şeker hastalığı vakalarının tamamına yakını Tip 1 diyabet türünden olmaktadır.

Şeker hastalığı tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Tip 1 Diyabet Açısından Risk Grubunda Olanlar

Tip 1 diyabet açısından risk faktörü taşıyan çocuklarda görülen şeker hastalığının daha doğrusu Tip 1 diyabetin tek bir nedeni bulunmamaktadır. Çocukların ailelerinin % 90’ınında Tip 1 diyabet olmadığı bilinmekte, dolayısıyla genetik faktörlerin sınırlı bir rolü olduğu düşünülmektedir. Şeker hastalığı belirtileri ortaya çıkmadan uzunca bir süre önce pankreastaki insülin yapan hücrelere karşı vücudun savunma sistemi tarafından bir saldırı başlatılmakta ve bu hücreler zaman içinde yok olmaktadır. “Otoimmün iltihap” adı verilen bu sürecin başlamasında enfeksiyonlar, toksinler, besinler, stres, hızlı büyüme gibi çeşitli çevresel faktörlerin rolü olduğu ileri sürülmektedir.

Çocuklarda Tip 2 Diyabet Risk Faktörleri Nelerdir?

Çocuklarda tip 2 diyabet risk durumları, abur cubur besinler, şekerli içecekler, hazır yiyecekler tüketiminde artma ve hareketsiz yaşam bulunmaktadır. Bütün araştırmalar çocuklarda tip 2 diyabet için en önemli risk faktörünün obezite olduğunu göstermektedir. Bu durumda sağlıksız beslenmenin hem obezite hem de tip 2 diyabet için en önemli risk faktörü olduğunu söyleyebiliriz. Bunun dışında inaktivite, ailede tip 2 diyabet ve obezite yükü diğer risk faktörleri arasındadır.

Çocuklarda Diyabet Tedavisi

cocuklarda diabet tedavisi hangi sekillerde yapilir

Çocuklarda diyabet iyileştirmesi ihtiyaç olan insülin deri altına enjeksiyonla verilebilir ve bu şekilde normale yakın bir yaşam sürdürebilirler. İnsülin yanında beslenme düzenlenmesi, düzenli egzersiz de önemlidir. Çocuklarda şeker hastalığı tedavisinde temel amaç artık otomatik olarak ayarlanamayan kan şekerini çocukların kendilerinin ayarlamaları, yani bir tür artık çalışmayan pankreaslarının görevlerini kendilerinin yapmasıdır. Bunun için günde en az 4 kez kan şekerlerine bakmaları, bu ölçümleri yorumlamaları ve buna göre insülin dozlarına karar vermeleri gerekir. Tip 2 diyabet tedavisinde ise beslenme planlaması ve insülin direncini azaltan ilaçlar ile tedaviye başlanmaktadır.

İnsülin İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

İnsülin için önem verilmesi gerekenler, tip 1 diyabetli çocukların günde en az 4 kez insülin yapmaları gerekli olup insülin tedavisi yemeklerden önce kısa ya da hızlı etkili, akşam yavaş etkili insülin verilmek şartıyla uygulanır. İnsülin enjeksiyonu karın, kalça, kollar ve bacak ön yüzlerine yapılmakta olup enjeksiyon yerlerinin değiştirilmesi gerekmektedir.

Şeker Hastası Çocuklarda Beslenme Programı

Şeker hastası çocuklarda yemek programı, diyabetlilere sağlıklı beslenme ilkeleri anlatılmakta ve besinlerdeki karbonhidrat miktarını sayarak insülin dozlarını nasıl ayarlayacağı öğretilmektedir. Çocuklara suistimal etmemek şartı ile dondurma, çikolata gibi besinlere yiyebilmekte olup bu durum abartılmamalıdır.

Diyabetik Katoasidoz Nedir?

diabetik katoasidoz tanimi

Diyabetik katoasidoz, eğer çocuklarda erken aşamada şeker hastalığı tedavi edilmezse bu durumda da ileri düzey komplikasyonlara ait belirtiler gözlemlenmektedir. Bu durumun tıptaki adı Diyabetik Ketoasidoz olup çocuklarda şeker hastalığı Diyabetik Ketoasidoza dönüşürse görülebilecek belirtiler ise şu şekildedir:

  • Bilinç bulanıklığı
  • Bilinç kaybı
  • Nemini kaybetmiş kuru cilt
  • Derin derin hızlı nefes alıp verme
  • Karın ağrısı
  • Kusma ya da mide bulantısı

Karaciğer yağlanması tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Şeker Hastalığında İleri Seviye Nedir?

Şeker hastalığında ileri durum, bazı çocuklarda veya bireylerde, şeker hastalığı ömür boyu beraber yaşamaları gerektiği bir hastalık haline geldiği için bu durum kişinin bedensel gücü ve bağışıklığına bağlı olmaktadır. Şeker hastalığının ilerlemesi halinde bilinç kaybı ve bulanıklığına kadar birçok problem görülebilir. Bağışıklık seviyesine göre mide bulantısı ve kusma çok fazla görülmektedir. Diyabet hastası olan bir çocuğun başka hastalığı da bulunabilmektedir. Eğer çocuk hem şeker hastalığı hem de astım hastası ise, bu büyük bir sorun olup çünkü ilerlemiş diyabet hastalarında nefes darlığı da yaşanabilmektedir. Çocuk yaşlarda beslenmeye ve dinlenmeye, aynı zamanda bağışıklık sisteminin korunması çok önemli olup çocuklarda şeker hastalığı oluşmaması için gerekli önlemler alınmalıdır.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.