Çatlak Tedavisi Nasıl Yapılır?

28.03.2021
1.590
Çatlak Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Deri çatlakları son zamanlarda özellikle tedavisi gelişen ve çatlağı olan herkesin kurtulmak istediği derideki deformasyonlardır. Deride oluşan kilo alıp verme gibi sebeplerle deformasyonların çizgileri iz kalır. Bu izler çatlaklar şeklinde dışarıdan gözle görülebilen ve çoğu kişi için rahatsızlık verici görüntülerdir. Bu görüntüden kurtulmak çatlak tedavisi ile mümkündür. Çatlak tedavisi acısız ağrısız bir şekilde yapılan kolay bir işlemdir.

Deri Çatlağı Ne Demektir?

deride catlak olusumu

Deri çatlağı deride oluşan çatlak görünümündeki deformasyonlardır. Bu çatlak görüntüsü deride fazla gerilmeye bağlı olarak oluşur. Ciltte gözle görülebilecek kadar incelme yaşanır. İncelmenin ardından deri gerilir ve yırtıklar oluşur. Bu gözle görülen yırtık görüntüsüne halk arasında deri çatlağı denir.

Çatlak oluşumunun ilk zamanlarında gözle görülen yırtıklar morumsu bir renk halindedir. Bu yırtık görüntüsü kolaylıkla sağlıklı deriden ayırt edilebilir. Zamanla oluşan çatlaklar değişime uğrar. Uzun zaman önce oluşmuş çatlaklar daha soluk inci renginde ve daha parlaktır. Yeni oluşmuş bir çatlak eski oluşumlu bir çatlağa göre daha fark edilir bir görüntüdedir. Çatlakların renk alması kişinin deri yapısına göre de farklılık gösterir.

Deri Çatlağı Neden Olur?

Deri çatlağı oluşmasının birçok farklı sebebi vardır fakat en temel sebebi derinin gerilmesidir. Derinin gerilmesi en çok kadınlarda gebelik sürecinde gelişir. Gebelik döneminde oluşan deri çatlaklarına gebelik çatlakları da denir. En yaygın çatlak oluşumu sebebi kadınlarda geçirilen gebelik dönemidir. Bunun dışında hem kadınlarda hem de erkeklerde kilo alınması sonucu derinin gerilmesi de çatlak oluşumuna neden olur.

Kısa sürede alınan fazla kilolar deride hızlı gerilmeye sebep olur. Fazla kilo alınması da derinin daha önce hiç gerilmediği sınırlara kadar gerip yırtılmasına neden olur. Kilo alımında kadın ve erkeklerde de çatlak oluşumu yaygın görülür. Çatlaklar derinin en çok gerilen bölgelerindeki yırtılmalarla oluşur. Kilo alımında en çok hangi bölgeden kilo alınıyor ise o bölgenin derisinde gerilme ve yırtılma yaşanır.

Ergenlikte Çatlak Oluşumu

Ergenlikte çatlak oluşumu en sık görülen çatlak oluşum durumlarındandır. Gebelerde ve hızlı kilo alımlarında olduğu gibi ergenlikte de çatlak oluşumu çok sık gerçekleşir. Ergenlikte vücudun çok hızlı uzaması ve genişlemesi çatlak oluşumuna ortam hazırlar. Ergen bireylerde deri yetişkinlere göre çok daha sağlıklı ve canlıdır. Buna rağmen ergenlerin büyüme döneminde çok hızlı boy atmaları veya vücutlarının hızlı gelişimi sebebiyle çatlak oluşumu görülür.

Ergenlikte oluşan çatlaklar yetişkinlik yaşlarında renkleri açılmış ve azalmış olsa da dış görünüş olarak rahatsız edici olmaya devam edebilir. Ergenliğinde vücudunda çatlaklar oluşmuş çoğu kişi yetişkinlik döneminde çatlak tedavisi olup bu görüntüden korunmanın yolunu arar. Çatlak tedavisi çatlağın ne zaman oluştuğuna bakılmaksızın yapılabilen bir tedavidir.

Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır? yazısına göz atabilirsiniz.

Çatlak Belirtileri Nelerdir?

Çatlak belirtileri fiziki muayene ile kolayca anlaşılabilecek gözle görülür belirtilerdir. Çatlağı olan herkes kendi vücudunda çatlak oluşumunu gözlemleyebilir. Çatlakların her insanda rengi ve yapısı değişiklik gösterir. Herkeste aynı şekilde ve aynı yerde çatlak oluşumu gözlenmez. Derinin gerilme oranı en fazla olan yerde çatlak oluşma ihtimali en fazladır. Çatlak olan bölgenin değişim göstermesinin en büyük sebebi bölgesel alınan kilolardır.

En yaygın çatlak oluşan bölgeler genellikle aşağıdaki şekildedir:

  • Göğüslerde çatlak oluşumu
  • Karın bölgesinde çatlak oluşumu
  • Kolun iç kısımlarında çatlak oluşumu
  • Kalça bölgesinde çatlak oluşumu
  • Bacak bölgesinde çatlak oluşumu

Çatlaklar dış görünümü dışında belirti göstermezler. Bu yırtık deri görüntüsü herkeste farklılık gösterir. Oluşum zamanına, derideki gerilme ve yırtılma oranına ve oluştuğu bölgeye göre farklılık gösterirler. Ancak çok büyük ve yoğun çatlaklarda nadiren kaşıntı ve yara gibi belirtiler de gözlenebilir.

Çatlaklar Çeşitli Midir?

Çatlaklar çeşitli şekillerde ortaya çıkarlar. Yeni oluşmuş daha kırmızı morumsu çatlaklara stria rubra tipi çatlak denir. Zaman geçtikçe ilk oluşumuna göre rengi değişen ve deriye yerleşen çatlaklara stria alba tipi çatlak denir.

Kilinik olarak çatlak oluşumunun tamamlanana kadar ki sürecinde 4 evre olduğu bilinir. Evre 1 yeni oluşan cilt çatlağını ifade eder. Evre 2 çatlağın renginin beyazladığı evreyi ifade eder. Evre 3’de açılma oluşmuştur ve deride çizgilenme gözlemlenir. Evre 4 son evredir ve deride belirgin şekilde çatlak görünümü vardır.

Çatlak Nasıl Tedavi Edilir?

catlak tedavisi asamasi
catlak tedavisi asamasi

Çatlakların nasıl tedavi edileceği sorusu özellikle çatlağı olanlar tarafından merak edilir ki bu oran oldukça fazladır. Deride en sık rastlanan deformasyon çatlak oluşumudur ve günümüzde çatlak tedavisi mümkündür. Çatlak tedavisinde tedaviye başlanılacak evre oldukça önemlidir. Çatlak tedavisine ne kadar erken başlanırsa o kadar etkili sonuç alınır. Çatlak tedavisi olmak isteyenlerin bu süreci olabildiğince ertelememesi bu sebeple önemlidir.

Çatlak tedavisinde bir diğer önemli husus ise tedavi ile çatlakların tamamen yok edilememesidir. Çatlak tedavisi ile gözle görülecek oranda çatlaklar tedavi edilir fakat tamamen yok edilemez. Tedavi sonucu oluşan değişim hastadan hastaya değişim gösterir.

Çatlak tedavisi olmak isteyenlerin öncelikle risk faktörlerini bilmeleri gerekir. Örneğin hasta çok hızlı kilo kaybı yaşayacağı bir dönemde ise bu esnada vücudunda oluşacak çatlaklarla ilgili bilgi verilmesi gerekir. Tedavi olacak kişinin önceden risk faktörlerini bilmesi tedavi sürecinin de daha verimli geçmesinde etkili olur.

Çatlak tedavisinde temel olarak gerilmiş ve yırtılma yaşanmış derinin deformasyonunun giderilmesine ve eski nem ve sağlığına kavuşmasına çaba gösterilir. Çatlak meydana gelmiş deriler eski canlılığını yitirmiştir. Çatlak tedavisi deriyi eski canlılığına kavuşturarak deforme olmuş görüntüde iyileşme olmasını amaçlar. Bu sebeple çatlak tedavisinde uzman kontrolünde farklı tedavi yöntemleri kullanılır.

Vitamin ve Asitler ile Çatlak Tedavisi

Vitamin ve asitler ile çatlak tedavisi esnasında en yaygın kullanılan maddelerdir. A vitamini çatlak tedavisinde en yaygın kullanılan vitamindir. A vitamini türevleri ile beraber centella asiatica bitkisi özü de yaygın olarak çatlak tedavisinde kullanılır. Hyaluronik asit ve bitkisel yağlar da çatlak tedavisinde yaygın kullanılırlar.

Çatlak tedavisinde kullanılan vitaminler ve asitler mutlaka uzman kontrolünde çatlak olan bölgeye uygulanır. Tedavinin en yüksek şekilde etkili olması için tüm uygulanacak maddelerin çatlak olan bölgeye masaj yaparak uygulanması gerekir.

Kimyasal Peeling ile Çatlak Tedavisi

Kimyasal peelin ile çatlak tedavisi yaygın kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem kombine mikrodemabrozyon tedavisi ile uygulanabilen bir tedavidir. Bu tedavi yönteminde özel bir içerik kullanılır. Bu özel içerik yırtıkların olduğu bölgeye püskürtme işlemi ile uygulanır. Püskürtülen içerik cildin soyulmasını sağlar. Bu tedaviye kimyasal peeling eklenmesi ile etkisi arttırılır. Çatlakların olduğu bölgede soyulmaya neden olarak yırtıklı bölgenin deri değiştirmesine ortam hazırlanır.

Soyulan derinin altında sağlıklı ve çatlaksız deri oluşumunu sağlamak amaçlanır. Çatlak tedavisinde çok sık kullanılan ve etkili olan bir yöntemdir. Kimyasal peeling bu yöntemde sağlıklı deri oluşumunu destekler.

Egzama tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Lazer ile Çatlak Tedavisi

Lazer ile çatlak tedavisi halk arasında en çok bilinen yöntemlerden birisidir. Lazer tedavisi içerisinde hastanın çatlak tipine ve evresine bakılarak farklı lazer yöntemleri kullanılır. Temel anlamda lazer tedavisi çatlakların olduğu bölgeye lazer uygulanarak derinin sıkılaştırılması ve çatlak görüntüsünün giderilmesini amaçlar. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile uygulanan lazer yöntemleri de daha etkili hale gelmiştir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.