Boyunda Fıtık Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

22.05.2021
1.541
Boyunda Fıtık Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?
REKLAM ALANI

Boyunda fıtık semptomları şu şekildedir:

  • Tek taraflı, kola doğru yayılan bir ağrı
  • Parmak uçlarına kadar yayılır ve uyuşma ile beraber seyreden ağrı
  • Ağrı ile birlikte yayıldığı kolda kuvvet kaybı
  • Ele alınan cisimleri düşürmek
  • Yürüme güçlüğü ve dengesizlik

Boyun fıtığı, akut ve kronik olarak iki döneme ayrılabilir. Boyun fıtığı akut dönemde nükleus pulpozus’un fıtıklaşması veya serbest olarak dışarı çıkması durumu söz konusu iken, kronik dönemde kemikte gagalaşmaların oluşumu veya genel olarak omurga sistemini oluşturan yapıların yaygın dejenerasyonu ile servikal spondilozis adı verilen bir tablo söz konusudur. Akut boyun disk fıtıklaşmalarında tek yanlı, kürek kemiğine, göğse üst ekstremiteye yayılan ağrılar hissedilebilir. Ağrı, öksürük, ıkınma ve hapşırma ile artabilir. Ağrı ve uyuşukluğun sıklaşması ve belirli sürede yatak istirahati ile geçmemesi durumunda mutlaka bir beyin ve sinir cerrahına başvurulması gerekmektedir.

Boyun Fıtığı İçin Risk Faktörler Nelerdir?

Boyun fıtığı için risk durumları şu şekildedir:

  • Trafik kazası, travma geçirmek, şoförlük, bankacılık gibi mesleklerde çalışmak
  • Boyunun yanlış hareketleri ve yanlış pozisyonları
  • Boyun kaslarında zayıflık
  • Yanlış duruş, psikolojik stres, yorgunluk
  • Uzun süreli bilgisayar kullanımı
  • Profesyonel olmayan masaj

Ev işleri, dikiş nakış, temizlik, perde asma, silme gibi aktiviteler boyun ağrılarını artıran faktörlerdir. Bu yüzden kadınlarda boyun ağrılarının görülme sıklığı daha fazladır.

Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Boyun Fıtığı Tanısı Nasıl Konulur?

boyun fitigi tedavisi teshisi

Boyun fıtığı teşhisi, hastanın detaylı öyküsü ve fiziksel muayenenin önemi çok büyüktür ve sadece bunlarla tanı koymak bile mümkündür. Ama görüntüleme teknikleri ile de boyun fıtığının varlığını teyit etmek ve seviyesini saptamak gereklidir. Boyun fıtığında kesin tanının koyulabilmesi için ayrıntılı nörolojik muayene, uygun radyolojik incelemeler ve gerekli olan durumlarda uygulanan sinir elektrosu tetkiki ve boyun MR’ı yeterlidir. Yapılan muayene ile sinir tahribatına ait bulgular yoksa hastaya mutlak yatak istirahati, ağrı kesici kullanımı ve fizik tedavi önerilmektedir. Ancak boyun fıtığı için sinir tahribatına ait bulgular mevcutsa ve diğer tedavi yöntemlerinin başarısız kalıyorsa cerrahi yöntem uygulanmaktadır.

Boyun Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Boyun fıtığı iyileştirmesi, eğer hastalık hafif şiddette ise istirahat, stresten uzak bir yaşam, ağrı kesici ilaçlar ve fizik tedavi ile yapılır. Ancak boyun ve kol ağrıları ilaç ve fizik tedaviye rağmen geçmiyorsa, hastaların kollarında uyuşukluk, kuvvet azlığı varsa hasta ameliyatla tedavi edilmesi gerekebilir. Uykuları kaçıran ve yaşam kalitesini düşüren boyun fıtığının, mikrocerrahi yöntemi ile tedavisi mümkündür. Mikrocerrahi yöntemiyle hastada mevcut şikayetler ortadan, kaldırılmaya ve ağrıdan dolayı düşmüş olan yaşam kalitesi de yükseltilmeye çalışılmaktadır.

Boyun Fıtığı Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Boyun fıtığı operasyonu sonrasında önem verilmesi gereken bazı durumlar vardır. Ameliyat olan hastaların 10 gün sonra normal yaşamlarına dönebilmeleri bazı noktalara dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu durumlar şu şekildedir:

  • Taburcu olduktan sonraki ilk yedi gün içerisinde, hastanede olduğu gibi yatak istirahatine devam edilmelidir.
  • Günde sadece 6-7 kez kalkılmalı, bunun dışında yatılmalıdır. Yataktan kalkma ve yatağa yatma hareketlerinin öğretilen biçimde olmasına dikkat edilmelidir.
  • Hastaneden taburcu olduktan sonraki 1’inci gün yara hattı su geçirmez şekilde kapatıldığından banyo almakta bir sakınca yoktur. Yara 1’inci haftada doktor gördükten sonra açık bırakıldığı halde hasta banyo yapabilir.
  • Taburcu olduktan 1 hafta sonra arttırılarak her gün yürüyüş yapılmalıdır.
  • Kilo almamak hem omurganın hem de genel sağlık için gereklidir. Bu nedenle hastanın durumuna uygun diyet düzeninin hastaneden çıkmadan programlaması gerekirse diyet bölümünden yardım istenmesi gerekmektedir.
  • Hastaya taburculuğu esnasında verilen ilaçlar 1 hafta süre ile kullanılmalıdır.

Boyun Sağlığının Korumak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Boyun sağlığını korumak için gün içinde uyulması için gereken kurallar ve egzersizler önemlidir. Uzun süre aynı pozisyonda kalmaktan kaçınılmalıdır. Oturma ve ayakta kalma süresi 45 dakikayı geçmemelidir. Maksimum 45 dakikada bir pozisyon değiştirmek ihmal edilmemelidir. Yüzüstü yatmak yerine yan yatmak tercih edilmelidir. Ortopedik yastık kullanmak önemlidir. Kuş tüyü elyaf gibi maddelerden yapılmış yastıklar boyun sağlığı için uygun değildir. Okuma sırasında boynu öne doğru ileri derecede bükmek boyun sağlığı açısından uygun değildir. Uzun süreli okumada boynu bükerek değil, kitap yüksekliğini uygun bir seviyede ayarlayarak ve göz hareketleri ile okuma yapılmalıdır. Bunun için açılı kitap destekleri kullanmak faydalı olur. Özellikle bilgisayar kullanırken ekran göz hizasında olmalı ve ekrana gövde ile yönlenmiş olarak bakılmalıdır. Boyun rüzgardan, soğuktan, direkt boyna vuran klima akımlarından korunmalıdır. Banyo ve yüzme sonrasında ıslak kalmamaya dikkat edilmelidir.

Fibromiyalji tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Boyun Fıtığına İyi Gelen Egzersizler Nelerdir?

boyun fitigina iyi gelen spor cesitleri

Boyun fıtığına iyi gelen aktivitelerin düzenli olarak yapmakta fayda vardır. Özellikle boyun fıtığı risk grubunda iseniz mutlaka düzenli egzersiz hayatınızın bir parçası olmalıdır. Genelde boynu sağa sola bükmeden, boyun adalesini güçlendiren egzersizler, boyun fıtığına yakalanma riskini azalmaktadır. İzometrik denilen elin; alnın ortası, şakak ve enseye konularak itilmesi şeklinde yapılan ve her bir itmede 10’a kadar sayılan egzersizler, boyun kaslarını güçlendirmektedir. Önerilen bu hareketler, günde en az 2 ya da 3 kez yapılarak bir yaşam tarzı haline getirilmelidir. Kişi, gün içinde 5 dakikayı kendine ayırarak boyun fıtığı riskinden korunabilir. Bunun yanında; boyun fıtığına yakalanma riski olanlar, bilinçli ve düzenli olarak yüzerek bu riski azaltabilir. Yüzme boyun yapısının bozulmasını engelleyen önemli bir faktördür. Masabaşında çalışan kişiler ise sırt ve bel desteği olan sandalyeler kullanmalıdır. Mümkün olduğu kadar klimalardan uzak durulmalı ve bilgisayarlar göz hizasında olacak şekilde çalışılmalıdır. Bu durumlara dikkat edildiği takdirde boyun fıtığı oluşum oranı azalabilmektedir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.