Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

27.03.2021
1.708
Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Bel fıtığı tedavisinde hastanın ağrıları, kuvvet kaybı, idrar ve gaita kontrolü gibi durumlara dikkat edilir. Hastaların geneli çok büyük cerrahi işlemlere gerek kalmadan farklı tedaviler uygulanabilir. Bel fıtığı tedavisi uygulanırken hastalarda ilaç tedavisi ya da fizik tedavisi tercih edilebilir. İlaç tedavisi uygulandığından ağrı kesici ve kas gevşeticilerle hastanın rahatlaması sağlanır. Bunun dışında kontrollü bir streoid tedavisi yapılabilir ve kısa süreli olarak korse kullanılabilir. Fizik tedavi yöntemleri de fıtığın iyileştirilmesinde etkili şekilde kullanılır. Fizik tedavi yöntemleri olarak sıcak uygulamalar, ultrason, ağrı kesici akım tedavileri, masaj, lazer, kuru iğneleme, bantlama, traksiyon, manuel terapi sıklıkla kullanılır. Bunların dışında ağrı bölgesine epidural enjeksiyonlar ve sinir blokları uygulamasıyla hastanın rahatlaması sağlanır. Egzersiz fıtık tedavisinin erken dönemde başlanan bir parçasıdır. Ağrıyı rahatlatacak esneme, germe ve postür egzersizlerini hastaya verilir. Egzersizlerin yoğunluğunun hastanın durumuna göre doktor tarafından planlanır. Hastanın günlük hayatının bir parçası haline getirilmesi gerekir. Bir diğer tedavi yöntemi ameliyatlardır. Hastalık artık ciddi sağlık sorunlarına ve kayıplara neden oluyorsa cerrahi müdahale tercih edilir. Ameliyat yapmadaki amaç fıtıklaşmış diskin sinirlere baskı yapmasını engellemektir. Miksoskobik diskektomi, Mikroskopsuz cerrahi ve Endoskopik diskektomi bu alanda uygulanan cerrahi yöntemlerdendir.

Ayrıca Panik atak tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Bel Fıtığı Nedir?

Bel fıtığı omurgalar arasında bulunan eklemlerin kenarlarında bir yırtık oluşması sonucunda bacaklara ve omuriliğe baskı yapmasıdır. Omurganın bel kısmı beş adet omur ve diskten oluşur. Bu bölge vücut ağırlığını en çok taşıyan yerdir ve günümüzde sıklıkla rastlanan bir hastalıktır. Disk eklemlerinin kenarında oluşan yırtık nedeniyle disk içeriği omurilik kanalına doğru girer ve bacaklara, omuriliğe baskı oluşturur. Fıtığın oluşmasında ağır kaldırmak, fazla kilolu olmak, zorlanmak, düşmek ve uzun süre aynı pozisyonda kalmak gibi etkenler neden olabilir. Zorlanma sonucunda omurların arasındaki kıkırdak yerinden oynar ve yırtılır. Ardından omurilikten çıkan sinirleri sıkıştırır. Bu durumda kişide kas güçsüzlüğü, bacak uyuşması, bel ağrısı olabilir. Hastaların ağrılarında azalma cerrahi tedavilerle sağlanabilir. Genellikle 35 ile 55 yaşlar arasındaki kişilerde ortaya çıkar.

Bel Fıtığı Teşhisi Nasıl Konulur?

bel fitigi tanisi

Bel fıtığı teşhisi konulurken uzman hekim hastanın şikayetlerini dikkatli şekilde dinler. Hastaya fizik ve nörolojik muayene yapılır. Röntgen, MRI, BT gibi görüntüleme yöntemlerindeki sonuçlara göre teşhis konulur. Bazı durumlarda sinir incelemelerinde kullanılan EMG testi de yapılabilir. Görüntülerle omurga, omurilik, sinir kökleri ve beyin omurilik sıvısı hakkında bilgi edinilmesi sağlanır. Doktor hasta şikayetleri ve muayenenin sonucunda sayılan testlerden yararlanarak teşhisi koyabilir.

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığı belirtileri genellikle kalça, bacak ve ayaklara yayılan ağrılarla kendini gösterir. Vücudun birçok bölgesini etkileyen ve kişinin günlük hayatının zorlaşmasına neden olan bir hastalıktır. Fıtığın belirtileri omurgadaki hangi diskin fıtıklaştığına ve hangi sinir hücresine baskı yaptığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bel fıtığı tedavisi uygulanmasına geçilmeden önce yaygın şekilde görülen belirtiler şu şekildedir:

  • Belden Bacağa Ağrı: En tipik olan fıtık belirtilerinden biridir. Belden başlayan ağrı bacaklara ve hatta ayak tabanlarına kadar yayılım gösterebilir.
  • Uyuşukluk Hissi: Bacaklarda oluşan ağrıya uyuşukluk da eşlik edebilir. Bacaklarda uyuşma, keçeleşme görülür.
  • Alt Belde Ağrı: Belin alt bölgesinde görülen ağrı hapşırma, öksürme ya da uzun süre ayakta durma sonucunda artabilir. Bu ayrıya kas spazmları da eşlik edebilir.
  • Kas Zayıflığı: Fıtıktan etkilenen bacak ve ayaklarda kas zayıflığı oluşur.

Boşaltım Fonksiyonlarında Değişim: Başlangıç düzeyinde olmasa da ileri seviyede fıtıklarda mesane ve bağırsak da olumsuz etkilenir. Mesanenin dolmasına bağlı olarak küçük idrar kaçırmalar yaşanabilir.

Bunların dışında denge kaygı, oturmakta zorluk, yürümekte zorluk, iktidarsızlık, çabuk yorulma gibi belirtiler gözlemlenebilir. Kişinin ağrıya toleransına bağlı olarak belirtilerin yoğunluğu da değişir. Özellikle kas güçsüzlüğü ve uyuşma söz konusuyla beyin cerrahi uzmanıyla da görüşülmesi tavsiye edilir.

Bel Fıtığı Neden Olur?

Bel fıtığının nedenleri değişiklik gösterebilir. Kişinin kalıtsal durumuna ve aktivitelerine göre belli risk faktörleri fıtığa neden olabilir. Yaşlanma, aşırı kilo ve ağır yük kaldırmak gibi birçok nedenden dolayı fıtık oluşabilir. Omurlarda bulunan disklerin sıvı miktarı zamanla ve yaşla birlikte azalır. Buna bağlı olarak kontrolsüz hareketler fıtık oluşumunu etkileyebilir. Fıtığın oluşmasındaki nedenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Hareketsizlik: Omurlar vücudun ağırlığını taşır ama aynı zamanda boyun, bel kasları, karın kasları ve sırtta bundan etkilenir. Hareketsiz bir yaşam sürmek bu kasların zayıflamasına neden olur. Hareketsizlik kişide biyomekanik dengenin bozulmasında ve omurganın üzerine ek yük binmesinde etkilidir. Fazla yüklenen disklerde fıtıklaşma görülür.
  • Aşırı Kilo: Fazla kilo vücudun yükünü taşıyan omurgayı olumsuz etkiler. Omurga aşırı baskıya maruz kalmasıyla deformasyona uğrar ve normal şekli bozulmaya başlar. Aşırı hızlı kilo almak, hamilelik gibi durumlarda fıtık oluşumu gözlemlenebilir.
  • Meslek Hayatı: Hastaların fıtık olmasındaki en önemli etkenlerden biri meslekleridir. Ağır fiziksel aktivite gerektiren, uzun süre ayak ya da otururken yapılan işler fıtık için risklidir.
  • Kalıtım Durumu: Fıtık aslında genetik bir rahatsızlık değildir fakat bağ dokularının zayıf yapısı kişinin ailesinden gelebilir. Ailesinde fıtık olanlarda bu hastalığın ortaya çıkma riski daha yüksektir.

Bel Fıtığı Tekrarlar Mı?

bel fitigi nuks eder mi

Bel fıtığının tekrarlaması sıklıkla görülen bir durum değildir. Cerrahi müdahaleden sonra aynı yerden tekrarlanması %2 ile %3 arasındadır. Ameliyattan sonra tekrarlanmayacağına dair garanti bulunmaz. Kişinin günlük hayatına dikkatli şekilde devam etmesi gerekir. Doktorun tavsiyelerine mutlaka uymalıdır. Bu şekilde kendine gerekli özeni göstererek fıtığın tekrarlanmaması için önlem alabilir.

Basur tedavisi nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Bel Fıtığından Korunmak İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Bel fıtığından korunmak için kişilerin hayatlarını daha özenli şekilde geçirmeleri gerekir. Dikkat edilmesi gereken birçok durum vardır. Bunların başında aşırı kilo almamak gelir. Aşırı kilo alındığında kişinin omurgasına binen yük artar. Hareketsiz bir yaşamdan da uzak durmak tavsiye edilir. Özellikle uzun süre oturan, ayakta kalan kişiler düzenli egzersiz yapmalıdır. Böylece omurganın yanında sırt, bel ve karın kasları da güçlenir. Kasların yeterince güçlü olmadığı durumlarda vücudun ağırlığı daha çok omurgaya biner. Bu durum omurgadaki disklerin fıtıklaşmasına neden olur. Günlük hayatta kişi omurga fizyolojisine zarar verecek hareketlerden uzak durmalıdır. Yerden yük kaldırırken mutlaka dizlerini kırmalıdır. Bunun yanında yataktan kalkarken, bir şey taşırken, bir yere uzanırken tehlike oluşturabilecek hareketlerden uzak durmalıdır. Kişi bel fıtığına dikkat etmediğinde omurgasındaki diskler zarar görürü ve vücudunun farklı bölgelerinde ağrıya neden olur. Bel fıtığı tedavisi uygulamasıyla sağlına kavuşabilir. Fıtık hayat aktivitelerini etkileyen bir hastalık olduğu için kişiler kendilerini her zaman korumalıdır. Fıtıktan korunmak için dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Uzun süreli oturmadan ya da ayakta durmaktan kaçınmak gerekir. Fakat kaçınamıyorsak esneme egzersizleri yapılmalıdır.
  • Sağlıklı seviyede kabul edilen bir vücut ağırlığına sahip olunmalıdır. Aşırı hızlı kilo alınmamalıdır.
  • Yüksek topuklu ayakkabı kullanmamak gerekir.
  • Günlük hayat aktivitelerinde belimizi zorlamayacak sağlıklı vücut duruşlarına uymamız gerekir.
  • Tütün ürünlerinden uzak durulması tavsiye edilir.
  • Sırt ve bel bölgesini güçlendirmek için egzersizler yapılmalıdır.
  • Ağırlık kaldırırken uygun teknik kullanmalı kendinizi zorlamamalısınız.
REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.