Bel Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bel fıtığı ameliyatı ülkemizde çok yaygın olarak yapılan bir işlemdir. Bel fıtığı vakalarında uygulanan cerrahi müdahaleler üç tanedir. Bunlar; açık diskektomi, mikrodiskektomi ve kapalı (endoskopik) diskektomi olarak üç çeşittir.
Bel fıtığı ameliyatı için uygulanan tam kapalı bel fıtığı ameliyatı hızlı ve kolay bir şekilde uygulanır. Kapalı bel fıtığı ameliyatı 45 dakika gibi kısa bir sürede hastaya uygulanır. Hasta ameliyattan 2 saat sonrasında ayağa kalkıp yürüyebilir. Kapalı bel fıtığı ameliyatı yaparken omurgaya giriş vücudun yan tarafından yapılır. 0,5 cm’lik kesik açılır ve kesikten vücudun içine kamera yerleştirilir. Yerleştirilen kamera vücuttaki diğer organlara zarar vermeden doğal anatomik boşlukları kullanarak omurgada sorun çıkaran diske ulaşır.
İndigo carmin isimli işaretleme yöntemi ile sorunlu diskin olduğu yer işaretlenir ve bu sayede diğer disklere zarar verilmez. Tam kapalı bel fıtığı ameliyatları genel, spinal ya da epidural anestezi ile gerçekleşir. Tam kapalı bel fıtığı ameliyatı uygulandığında enfeksiyon, yapışkanlık gibi sorunlar oluşmaz. Tam kapalı bel fıtığı ameliyatı fıtık problemi yaşayan ve cerrahi müdahale gerektiren vakaların %90’ına uygulanabilir.
Açık bel fıtığı ameliyatı uygulamalarında ise tam kapalı bel fıtığı ameliyatından farklı bir yol izlenir. Klasik diskektomi olarak da bilinen açık bel fıtığı ameliyatlarında genel anestezi kullanılmaktadır. Açık bel fıtığı ameliyatlarında fıtık parçasına ulaşmak için klasik cerrahi yöntemler kullanılır. 2-4 cm’lik kesik tam omurganın arkasındaki kemik dokudan küçük bir pencere gibi açılır ve bu kesikten içerideki bağ dokulara ulaşılır. Sorun oluşturan bağ doku ya tamamen çıkarılır ya da bağ dokudan giriş yapılarak içerideki sinirlere baskı uygulayan fıtık parçası bulunur ve çatlatılır.
Açık bel fıtığı ameliyatlarında kas, kemik ve diğer bağ dokular bir miktar zarar görür. Açık bel fıtığı ameliyatlarına uzun iyileşme süresi, omurilikte yapışıklıklar, ileride gerçekleşme ihtimali olan bel kayması, fıtığın tekrarlaması, enfeksiyon gibi sorunlar dezavantaj oluşturur. Mikrodiskektomi ise bir diğer cerrahi bel fıtığı ameliyatıdır. Mikrocerrahi ile gerçekleşen bu ameliyatta operasyon yapılan alan 30-40 kat büyütülmekte ve bu sayede ayrıntılı bir görüş ile diğer dokulara, bağlara, sinirlere zarar verilmeden işlem gerçekleştirilir.
Mikrodiskektomi ile riskler daha da azaltılır ve iyileşme süresi daha kısa ve ağrısız olmaktadır. Mikrodiskektomide kesilen kısım daha küçük olduğu için enfeksiyon riski azdır. Eğer hastanın bel fıtığı çok fazla ilerlememiş ise ameliyat gerekmeyebilir. Bu durumda ilaç, istirahat, fizik tedavisi gibi uygulamalar ile iyileşme sağlanabilir. Hastanın korse giymesi önerilir. Hastaya uygun egzersiz programları ile iyileşme sağlanabilir.
Bel Fıtığı Ameliyatından Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bel fıtığı ameliyatı öncesi dikkat edilmesi gereken noktalar şöyledir:
- Ameliyattan önceki gece hasta banyo yapmalıdır. Çünkü ameliyattan sonraki üç gün banyo yapılması yasaktır.
- Ameliyat sonrasında iyileşmenin hızlanması için hasta ameliyattan bir süre önce sigara içmeyi bırakmalıdır.
- Hastanın ameliyat gününde soğuk algınlığı ya da başka herhangi bir rahatsızlığı olması durumunda doktor ile görüşmelidir.
- Kadınların menstrual döngü içinde olması ameliyat almaya engel değildir.
- Hastanın ameliyattan en az sekiz saat önce yemek yemiş olmalıdır. Yani hastanın midesi boş olmalıdır.
- Hastanın düzenli kullandığı bir ilaç var ise ameliyattan önce doktorla konuşmalı doktor tavsiyesine göre ilaca devam etmeli ya da bir süreliğine bırakmalıdır.
- Eğer hastanın kullandığı ilaçlar kan sulandırıcı ilaç ise (aspirin) ameliyattan sonra kanamaya neden olacağı için ilaç kullanımı bırakılmalıdır.
Apandisit ameliyatı nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.
Bel Fıtığı Ameliyatı Olduktan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ameliyat sonrasındaysa dikkatli olunması önerilen hususlar şunlardır:
- Hastalar bel fıtığı ameliyatı sonrası evine döndüğünde ilk üç günde merdiven çıkmamaları önerilir. Hastalar otururken bel desteği kullanması gerekir.
- Hastalar ameliyattan sonrasında bel sağlığına uygun olan yataklar kullanmalıdır.
- Hasta ameliyattan sonra yürüyüş yapmaya başlamalıdır.
- Bel fıtığı ameliyatı olmuş kişilere ameliyattan sonra kilo alma önerilmez. Hatta hastalar için mümkün ise hasta ideal kilosunu korumalıdır.
- Masa başı hastalar en az 15 gün, daha ağır işlerde çalışan hastalar en az 1 ya da 2 ay istirahat etmelidir.
- Öne ya da yanlara doğru eğilmek tavsiye edilmez. Yerden bir şey almak gerekirse çömelerek alınmalıdır.
- Ameliyat sonrası ağır sporlar yapmak önerilmez. Önerilen sporlar yüzme ve yürüyüş yapmadır.
- Bel fıtığı ameliyatı olmuş kişiler ameliyat olduktan 2 ay sonra doktor önerisi olan egzersizler yapılmalıdır.
- Sigara içen hastaların bırakması önerilir.
- Ameliyattan sonra alafranga tuvalet kullanılmamalıdır.
- Hasta ameliyattan sonra uzun süre aynı pozisyonda oturmamalıdır. En azından saat başı kalkıp gezinmeleri önerilir.
- Ameliyat sonrasındaki 1 aylık süreçte araba kullanılmaması önerilir.
- Ameliyat sonrası ilk 1,5 ay ağırlık kaldırılmamalı, sonraki süreçte ağırlık kaldırırken çömelerek ağılık alınmalı ve ağırlık olabildiğince vücuda yakın olarak kaldırılmalıdır.
Bel Fıtığı Nasıl Oluşur?
Bel fıtığının oluşumu ise omurlar arasındaki disk ekleminin kenarında oluşan yırtık yüzündendir. Omurganın bel kısmında beş tane omur ve disk vardır ve bu bölge vücut ağırlığının çoğunu taşıyan bölgedir. Sağlıklı bir bel yapısı şu şekildedir; omurga, omurgayı birbirine birleştiren eklemler, bağ yapıları, diskler, omurilik kesesi ve kaslar. Bu yapılarda oluşan bir bozulma ya da yıpranma ile belde rahatsızlıklar ortaya çıkar.
Omurlar arasındaki kıkırdak ağır kaldırma, çok fazla doğum yapmış olma, zorlanma, fazla kilo, düşme, uzun süre aynı pozisyonda durma gibi etkenler sonucu yerinden kayar ya da yırtılarak omurilikten gelen sinirleri sıkıştırır. Bu şekilde bel fıtığı oluşur ve belden bacaklara doğru ağrı yayılmasına sebep olur. Ayrıca bel fıtığı ailevi yani kalıtsal da olabilir.
İleri derecede boyun fıtığı belirtileri nelerdir? Yazısına da göz atabilirsiniz.
Bel Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığının belirtileri şunlardır:
- Kas güçsüzlüğü hissetmek
- Denge kaybı
- Bacaklarda ya da ellerde karıncalanma ve uyuşukluk
- Bel ağrıları
- Alt bel bölgesinde ağrı
- İdrar tutamama sorunu
- İktidarsızlık
- Bacaklara doğru vuran ağrılar
- Otururken ya da yürürken zorlanma
- Hareket ederken zorlanma
- Çabuk yorulma
Bu belirtilerin görülmesi durumunda doktora başvurulmalı, gerekli görülürse bel fıtığı ameliyatıyla tedavi olunmalıdır.