B12 Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B12 vitamin eksikliği semptomları, vücut yapıları tamamen tükeninceye kadar kendini belli etmeyebilir. B12 vitamin eksikliği belirtileri şu şekilde görülebilir:
- El kol ve bacaklarda uyuşukluk hissi
- Özellikle bebeklerde ve çocuklarda gelişmede gerileme
- B12 eksikliğinde kansızlık
- Sinir sisteminde bozulma
- Yürümede zorlanma, dengesizlik
- Dilin şişmesi
- İshal
- Kulakta çınlama
- Ciltte sararma
- Çarpıntı
- Ağrı ve hassaslaşma
B12 eksikliğinde uzun süreli zihinsel yorgunluk görülebilir ayrıca b12 vitamini eksikliğinin sebep olabileceği zihinsel yorgunluk zamanla yeti ve becerilerin de yavaşlamasına yol açabilir. Eğer kişide uzun süreli olarak unutkanlık, hafıza kaybı, konsantre olamama gibi problemler varsa mutlaka B12 vitamini açısından incelenmesi için doktora başvurulması gerekmektedir.
Sedef hastalığı tedavisi nasıl yapılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.
B12 Vitamin Eksikliği Nedenler Nelerdir?
B12 vitamin eksikliği sebepleri, pernisiyöz anemi; B12 vitamini; mideden salgılanan intrinsik faktör ile birleşerek, ince bağırsaktan emilir. Pernisiyöz anemi, otoimmün bir hastalıktır ve B12 eksiliği nedenleri arasındadır. Ayrıca otoimmün hastalıklarda; bağışıklık sistemi zararlı mikroorganizmalar yerine vücudun kendi hücrelerine karşı savaşır. Bunun sonucunda bağışıklık sisteminin hedefi olan dokularda hasar meydana gelir. Pernisiyöz anemide; bağışıklık sistemi, mideden intrinsik faktör salgılayan hücrelere saldırır. Bu durumda intrinsik faktör salgısı azalır. İntrinsik faktör azaldığından, B12 ile yeterince kompleks oluşturmaz. Sonuç olarak B12 emilimi azalır ve serum B12 konsantrasyonu düşer. Pernisiyöz aneminin tam sebebi bilinmemekle birlikte 60’lı yaşlarda sık görüldüğü bilinmektedir. Vitiligo gibi başka bir otoimmün hastalığı olan kişilerde görülme ihtimali daha yüksek olmaktadır.
B12 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunmaktadır?

B12 vitamini bulunan besinler, normal sağlıklı bir insanda kandaki B12 miktarı 150 pg/ml civarındadır. Bu miktar 80 pg/ml altına düştüğünde B12 yetersizliğinden söz edilebilir. Besinlerle günlük olarak 2.4mcg miktarında B12 vitamini alınması önerilir. B12 vitamin eksikliği genel olarak emilim bozuklukları, yetersiz ve dengesiz beslenme, omeprazol, glifor, metmorfin gibi ilaçların kullanımı ve mide ameliyatları sonrasında görülür. Yetersizlik durumunda B12 açısından zengin gıdaların tüketilmesi önerilir. B12 vitamini sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunmakta olup şu şekildedir:
- Karaciğer, dalak gibi sakatatlar
- Midye, istiridye, karides gibi kabuklu deniz ürünleri
- Alabalık, ringa, uskumru ve ton balığı
- Süt, yoğurt, peynir
- Yumurta ise B12 vitaminin en zengin kaynakları durumundadır.
B12 Vitamin Eksikliği Tedavisi Nasıl Yapılır?
B12 vitamin yetersizliği tedavisi, yetersizliğin nedeni tespit edilmelidir. Yetersizliğin nedeni eğer diyet ile alınan B12 eksikliği ise vegan beslenenlerde bu durum çok yaygındır. B12 vitamin hapı ya da dilaltı tabletleri önerilir. Ancak hastada B12 vitaminin emilimine bağlı olarak gelişen yetersizlik söz konusu ise tablet ya da hap kullanmanın tedaviye herhangi bir katkısı yoktur. Emilim problemlerine bağlı olarak gelişen yetersizlik durumunda iğne ile vitamin B12 takviyesi yapılmalıdır. 1000 mcg ya da 500 mcg tabletler şeklinde üretilen B12 hapları günlük B12 gereksinimini fazlasıyla karşılar. Haftada 2 kez 1000 mcg tablet kullanılması eksikliğin önlenmesi için yeterli olmaktadır.
B12 Vitamin Eksikliği Kimlerde Görülür?
B12 vitamin yetersizliği görülen kişiler, bitkiler B12 vitamini üretemediğinden, bunu sağlayan yiyecekler sadece et, yumurta, süt ürünleri gibi hayvansal gıdalardır. Bu sebeple, katı bir vejetaryen ya da vegan diyet uygulayan kişiler takviye B12 vitamini tüketmedikleri takdirde, bu kişilerde B12 vitamini eksikliği görülme riski artar. Kilo vermek için mide küçültme ameliyatı olan kişilerde B12 vitamini eksikliği açısından risk grubu içerisinde yer alır. Bu tarz ameliyatların bazı durumlarda vücudun yiyeceklerden B12 alma kapasitesini azalttığı bilinmektedir. Yetersiz beslenen bebekler ve hamile bireylerde de B12 eksikliği görülebilir. Hamilelerde kansızlık kaynaklı B12 vitamini eksikliği erken doğuma ve hatta düşük yapılmasına dahi yol açabilmekte olduğundan dikkat edilmesi gerekmektedir.
B12 Vitamin Değerleri Nasıl Yükseltilebilir?

B12 vitamin değerleri artırmak için, kritik seviyede B12 vitamini eksikliği görülmesi hâlinde, haftalık B12 vitamini enjeksiyonları veya yüksek dozlu B12 hapları ile B12 vitamini takviyesi sağlanmaktadır. Kritik seviyelerde olmayan B12 vitamini eksikliği ise multivitaminler sayesinde kontrol altına alınabilir. Emilim problemleri veya vegan beslenmeden kaynaklı B12 vitamini eksikliği dışında, kişinin B12 vitamini değerleri kolaylıkla arttırılabilir. Fazla B12 vitamini içeren gıdaların tüketilmesi vücudun günlük B12 vitamini ihtiyacı olan 2,4 mcg’nin karşılanması için yeterli olacaktır. Hamile veya emziren annelerin günlük B12 vitamini ihtiyacı bazı durumlarda daha fazla olabilir. Ancak, gerekli miktardan fazla B12 vitamini alınması da birtakım sorunlara yol açabilir. Bu durumda beslenme değişikliği veya takviye gıdanın kesilmesi gibi bir müdahale gerekebilir. Kan testinde 200 pg/mL- 800 pg/mL aralığında çıkan B12 vitamini miktarının normal seviyelerde olduğu kabul edilmektedir.
Böbrek taşı ameliyatı nasıl yapılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.
B12 Vitamini Önemi Nedir?
B12 vitaminin önemi, tedavi edilmeyen ve ciddi boyuta ulaşana kadar fark edilmeyen B12 vitamini eksikliği kişide derin depresyona, paranoya ve sanrılara, hafıza kaybına, idrar kaçırma ile tat ve koku kaybına dahi yol açabilmektedir. İnsan vücudu kırmızı kan hücreleri, sinirler ve DNA yapımı için B12 vitaminine ihtiyaç duymaktadır. B12 vitamininin aynı zamanda doğurganlık üzerinde olumlu bir etkisi olduğu bilinmektedir.Ortalama bir yetişkinin günde yaklaşık 2,4 mcg B12 vitamini alması gerekmektedir. Çoğu vitaminin aksine vücutta üretilmeyen B12 vitamininin yiyecekler veya takviye yoluyla alınması büyük bir önem arz eder. Ancak, bazı insanlar ne kadar B12 vitamin içeren besinler tüketseler veya takviye olarak B12 vitamini alsalar da bu insanların vücutlarında bu vitaminin yeteri oranda emilmediği görülebilmekte olup B12 vitamin eksikliği, yaşlılar arasında daha sık görülmektedir. Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketine göre ise 50 yaşın üzerindeki yetişkinlerin %20’si sınırda B12 seviyelerine sahipken, %3,2’sinde risk derecesinde düşük seviyeler gözlenmiştir.